Acasă Rețete Aperitive Pate de urzici

Pate de urzici

0
Pate de urzici

Pate de urziciTrebuie sa incerci acest pate de urzici cu prima ocazie, pentru a descoperi ce minunatie sanatoasa poti face cu doar o mana de ingrediente (fix cinci). Ti-am dat deja, pe acest blog, cateva idei de pate vegetal care pot inlocui clasicul pate din comert (pate de soia, pate de linte si pate de alune, cu spanac). Acum completam lista cu aceasta reteta de pate de urzici, perfect la micul dejun, la pachet sau pe post de gustare sanatoasa, la orice ora!

Poti gati acest hranitor pate de urzici primavara, cand aceste plante comestibile umplu tarabele pietelor din intreaga tara, sau oricand ti-e pofta de o „injectie” de primavara (caz in care poti folosi urzici congelate chiar de tine, in prealabil).

TIMP PREPARARE   25 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Aperitiv/Mic dejun/Gustare

DIFICULTATE   Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Pate de urzici

  • 1 ceasca urzici oparite
  • 2-3 cartofi fierti
  • 2-3 catei usturoi
  • 100 ml ulei vegetal
  • sare, dupa gust

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Ulei de floarea-soarelui

ulei-presat-la-rece-din-sem-floarea-soarelui-1l

Sare de mare

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

  Mod de preparare reteta Pate de urzici

  • Opareste urzicile, curata cartofii, taie-i cubulete si pune-i la fiert.
  • Intr-un blender vertical, omogenizeaza uniform cartofii fierti si scursi bine, cu urzicile, usturoiul si sarea, pana obtii o pasta cremoasa.
  • Toarna treptat uleiul vegetal in blender, pana se incorporeaza in pateul de urzici.

  Observatii reteta Pate de urzici

  • Pateul de urzici astfel obtinut este delicios si se poate servi pe felii de paine sau alaturi de mamaliguta calda.
  • Poti experimenta si folosi orice fel de ulei vegetal ai in casa (ulei de susan sau ulei de dovleac – alege variantele presate la rece, pentru a beneficia in cea mai mare masura calitatile semintelor folosite ca ingredient de baza in obtinerea lor).
  • Pentru a congela urzicile primavara si a le folosi apoi in anotimpurile reci, cand nu le mai gasesti in piete, spala bine urzicile, in apa rece. Adauga apoi frunzele in apa clocotita si fierbe-le 2 minute (aceasta metoda le pastreaza savoarea si prospetimea). Scoate-le din oala si lasa-le alte 2 minute in apa cu gheata. Stoarce urzicile intr-o sita, taie-le marunt si pune-le in pungute cu sistem de inchidere de plastic, gata portionate (pentru ca atunci cand le dezgheti sa le poti folosi in intregime).

  Stiai ca?

  • Urzicile (pe numele lor latin, Urtica dioica) sunt folosite de mii de ani, in scop medicinal: egiptenii le foloseau pentru a trata artrita si durerile lombare (gratie proprietatilor antiinflamatoare ale acestora), iar soldatii romani isi frecau pielea cu urzica pentru a se incalzi?
  • Urzicile contin vitaminele A, C, K si B-uri, minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu), grasimi Omega-3 si Omega-6, toti aminoacizii esentiali si beta-caroten?
  • Ceaiul de urzica detoxifica organismul si este diuretic, scapa corpul de toxinele in exces din rinichi (prevenind formarea de pietre la rinichi), stimuleaza sistemul limfatic si poate ajuta femeile insarcinate (deoarece reduce durerile nasterii, protejeaza impotriva sangerarilor excesive si stimuleaza lactatia)?
  • In Roma si Grecia antica, usturoiul era consumat de catre saraci, soldati si marinari?
  • Grecii lasau usturoi pe pietrele de la rascrucea drumurilor, ca ofranda adusa zeitei rascrucilor, Hecate?
  • Festivaluri dedicate usturoiului exista in SUA, Marea Britanie, Finlanda, Estonia si Romania (organizat, in vara lui 2018, in Pasul Tihuta, la Piatra Fintinele, in judetul Bistrita-Nasaud)?
  • China produce in jur de 80% din usturoi, la nivel mondial?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Pate de urzici
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 55 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.