Acasă Sport și fitness Descopera cat timp trebuie sa petreci zilnic in aer liber!

Descopera cat timp trebuie sa petreci zilnic in aer liber!

0
Descopera cat timp trebuie sa petreci zilnic in aer liber!

aer liberPe toti ne relaxeaza documentarele despre natura si animale sau un weekend petrecut in aer liber: in parc (pe o banca sau facand miscare), la tara (intr-un hamac, cu o pisica in brate si culegand cirese direct din cires), la mare (vazand rasaritul pe plaja sau infruntand valurile, cu un colac la purtator), la munte (vizitand un parc natural), oriunde ar fi, atata timp cat e departe de aglomeratia orasului. Dar de cat timp in natura avem nevoie cu adevarat?

Citeste articolul nostru, pentru a descoperi de ce si o doza redusa de timp petrecut in aer liber poate face minuni si ce spun cercetatorii in domeniu despre legatura dintre starea de bine si natura inconjuratoare.

Natura si omul, in studiile de specialitate

padure naturaIn 2008, un grup de cercetatori de la Universitatea din Michigan s-a intrebat daca timpul petrecut in natura ne poate imbunatati performanta cognitiva. Au descoperit raspunsul testand memoria a 38 de personae, apoi le-au impartit in doua grupuri: primul a facut o plimbare de 4,5 km printr-o padure, al doilea a mers la fel de mult prin oras. La final, au repetat testul initial: primul grup a avut rezultate semnificativ mai bune a doua oara, in timp ce grupul cu numarul 2 s-a descurcat la fel. In plus, cercetatorii au descoperit ceva si mai uimitor: memoria si capacitatea de a ignora distragerile au crescut si numai dupa ce subiectii au privit timp de 10 minute imagini din natura!

Avantajele cognitive ale aerului liber au fost studiate si un an mai tarziu, in 2009, in Japonia, cu rezultate similare: subiectii au fost trimisi in 24 de paduri, respectiv 24 de orase diferite, unde au petrecut 15 minute mergand si 15 minute stand jos; efectul biologic observat imediat dupa a fost reducerea ritmului cardiac, a tensiunii sangvine si a cortizolului (hormonul stresului) in cazul grupului care a avut parte de o „shinrin-yoku” (in traducere, „baie de padure”).

Descopera care sunt efectele calitatii aerului asupra sanatatii tale!

bicicleta aer liberExista dovezi care indica faptul ca in cartierele cu spatii verzi mai mari, elemente si procese naturale mai multe locuitorii stau mai bine la capitolele stare mentala mai buna si stres asociat cu viata urbana mai redus. O analiza din 2013 a concluzionat ca, prin contactul cu natura, ne simtim conectati social si suntem mai sanatosi fizic si psihic. Sanatatea noastra are, prin urmare, de castigat de pe urma copacilor stradali, a acoperisurilor verzi, a gradinilor comunitare, a parcurilor si a spatiilor deschise (in care putem merge cu bicicleta, trotineta electrica, putem alerga sau ne putem plimba in voie). Pe langa reducerea stresului, natura integrata in spatiul si infrastructura urbane are beneficii ecologice, modificand atitudinea apropo de protectia mediului inconjurator.

De ce are natura un efect pozitiv asupra noastra?

rasarit de soareCercetarile in domeniu sunt inca la inceput, apropo de explicatiile impactului pozitiv al aerului liber asupra omului, mai ales daca vorbim despre intelegerea modalitatii in care creierul evolueaza in timp in medii urbane versus medii naturale. Aerul liber reduce volumul de munca mintal si ne scapa de nevoia constanta de a lua decizii, care este la ea acasa in orasele hiperstimulante in care locuim, inconjurati de sosele, intersectii aglomerate, reclame stradale, notificari pe telefon si aglomeratie. In natura, se activeaza observatia calma, linistea interioara si introspectia, iar raspunsurile urgente dispar din peisaj.

Un studiu din 2011 a analizat cerebral locuitori de la oras si din mediile rurale, comparandu-le reactiile la amenintari sociale diverse (jena, stres). Pusi in situatii jenante, orasenii analizati au avut o activitate mai intensa in amigdala (zona cerebrala implicata in emotiile negative) si in cortexul cingular anterior (zona implicata in reglajul emotional). Practic, creierul lor s-a adaptat stresului si stimularii sociale a oraselor, iar pauzele pe care le ofera natura sunt cat se poate de benefice.

De cat timp in aer liber ai nevoie zilnic?

drum aer liberIn 2019, cercetatori din Europa si SUA au examinat in detaliu legatura dintre natura si starea de bine, pentru a descoperi doza ideala de aer liber care ne poate ajuta pe fiecare dintre noi. Adunand informatii relevante de la aproximativ 20.000 de persoane, acestia au descoperit ca cei care au petrecut minimum 2 ore in aer liber in ultima saptamana (in parcuri, pe plaja, la tara, in paduri, pe apa) s-au declarat mai sanatosi si mai satisfacuti de viata, comparativ cu cei care nu au stat deloc afara. 2-3 ore in aer liber au acelasi efect benefic ca 2-3 ore de sport/saptamana. Iar o perioada de pana la 5 ore in natura echivaleaza cu o imbunatatire si mai mare a sanatatii.

Articolul precedent Salata Tabbouleh (cu linte)
Articolul următor Briose cu nuca de cocos
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.