Acasă Sport și fitness Efectele calitatii aerului asupra sanatatii tale

Efectele calitatii aerului asupra sanatatii tale

0
Efectele calitatii aerului asupra sanatatii tale

fata deschide fereastra

Pe masura ce ne apropiem de sezonul rece suntem tentati sa inchidem usile si ferestrele pentru a tine departe aerul rece. Dar gandeste-te o clipa cat timp petreci in incaperi cu ferestre inchise si unde nu exista aer proaspat. Intr-adevar, este necesar sa ne protejam de aerul rece, dar trebuie sa ne asiguram totodata ca nu ne lipseste aerul proaspat, pentru ca organismul nostru are nevoie de aer proaspat si de oxigen.

Stiai ca…

…aerul poluat ucide mai multi oameni decat o face SIDA si malaria la un loc?

…viata ta este scurtata cu 1-2 ani din cauza arului poluat pe care il respiram?

Creierul are nevoie de oxigen in permanenta, lipsa acestuia va provoca moartea neuronilor in cateva minute, iar reducerea nivelului de oxigen afecteaza creierul, ne limiteaza capacitatea de a lua decizii si de a ne concentra si in acelasi timp incetineste si procesul de gandire.
Intr-o camera cu ferestrele inchise si plina de oameni, aerul respirat este unul de o calitate scazuta, insa aerul dintr-o camera plina de fum, fara ferestre sau cu un foc arzand mocnit are un nivel de monoxid de carbon mult mai ridicat.

Acest gaz nu are miros sau culoare si poate fi greu de observat. Totusi, el impiedica transportul oxigenului prin vasele de sange si in doze mari duce la asfixiere chimica fara nicio avertizare.

In doze mici, monoxidul de carbon provoaca o stare de confuzie si de somnolenta. Iti amintesti de momentul in care participi la o sedinta si te chinui sa te concentrezi la ceea ce se discuta sau chiar sa tii ochii deschisi? Cel mai probabil acest lucru era cauzat de lipsa de oxigen si de nivelul ridicat de monoxid de carbon.

In incaperile care nu sunt ventilate in mod corespunzator exista aer inchis sau substante iritante precum fum, chimicale, praf, mucegai sau bacterii care ne pun sanatatea in pericol.
Persoanele expuse la astfel de medii pot avea urmatoarele simptome:
– dureri de cap
– stare de oboseala
– ochi uscati
– lipsa puterii de concentrare
– iritarea tractului respirator care poate conduce la congestie nazala
– blocarea sinusurilor sau tuse

De cele mai multe ori nu ne dam seama ca aerul din spatiile in care ne petrecem timpul este cel care ne face sa ne simtim rau. Chiar si medicii sustin faptul ca aerul din incaperile inchise ne poate imbolnavi. Inchiderea ferestrelor ajuta la cresterea confortului termic, insa in acelasi timp nu lasa elementele poluante din aer sa dispara.
De cele mai multe ori aerul din interiorul incaperilor este mult mai poluat decat cel de afara, chiar si in mediul urban.

Alegeri cu privire la stilul de viata

Avand in vedere ca in urmatoarele patru luni ne vom petrece majoritatea timpului in spatii inchise, este esential sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a reduce poluarea aerului din interior.

  • Cea mai simpla si eficienta metoda este sa deschidem un geam. Astfel, aerul inchis va disparea si noi vom putea respira un aer de o calitate mult mai buna. Chiar si atunci cand este frig afara este recomandat sa deschidem geamul pentru cinci minute de mai multe ori pe zi pentru a scadea concentratia de factori poluanti din incaperea in care dormim sau lucram.
  • O alta modalitate de a imbunatati calitatea aerului sunt plantele. Mobilierul, tapiteria, materialele de constructie sintetice si produsele de curatenie emana o multitudine de compusi toxici, precum formaldehida, care raman in aerul pe care il respiram. S-a demonstrat faptul ca plantele au capacitatea de a diminua aceste particule.

fereastra cu flori

Un studiu efectuat de NASA in colaborare cu Associated Landscape Contractors of America a identificat plantele care au capacitatea de a elimina factorii nocivi din aer. De asemenea, pentru efectul dorit, este necesara o planta la fiecare 9 metri patrati. Cea mai eficienta planta in acest sens este palmierul Areca (Chrysalidocarpus lutescens), urmat de ficusul de cauciuc (Ficus robusta), iedera (Hedera helix), curmalul pigmeu (Phoenix roebelenii), crinul pacii (Spathiphyllum), crizantema (Chrysanthemum morifolium), gerbera (Gerbera jamesonii), craciunita (Euphorbia pulcherrima) si aloe vera (Aloe barbadensis).

Este bine sa avem mai multe plante in casa, deoarece fiecare specie de plante ajuta la eliminarea unui anumit tip de elemente toxice.

Influenta aerului proaspat, curat, este aceea de a promova circulatia sanatoasa a sangelui în organism. Invioreaza corpul si are tendinta de a-l face puternic si sanatos, influenta sa simtindu-se în mod ferm si asupra mintii, atribuind o masura de calm si seninatate. Stimuleaza apetitul, ajuta si mai mult digestia alimentelor si produce un somn profund si linistit.

Ellen G. White Estate – Dieta si hrana

Alte metode prin care putem imbunatati calitatea aerului din interior sunt:

  • curata sau inlocuieste filtrele aparatului de aer conditionat;
  • aspira in mod regulat podelele;
  • sterge praful ori de cate ori este nevoie;
  • foloseste lumanari din ceara de albine si lampi cu sare de Himalaya, ambele eliberand ioni negativi care elimina poluantii din aer;
  • redu umezeala cu aparate speciale, porneste hota in timp ce gatesti si aeriseste casa deschizand ferestrele, aceasta poate provoca aparitia mucegaiului si a igrasiei;
  • foloseste uleiuri esentiale pentru a improspata aerul;
  • alege produse de curatenie care sunt prietenoase cu mediul inconjurator.

Incercati sa respirati aer proaspat pe timpul acestei ierni si veti fi mult mai sanatosi.

Stiai ca…

…intr-un singur minut respiri 7,5 litrii de aer, adica 12.870 de litri zilnic?

…creierul tau consuma 20% din cantitatea de oxigen transportata de sange?

 

Efectele fumatului asupra calitatii vietii

In urma cu mult timp fumatul era promovat de profesionistii din domeniul sanatatii ca fiind de ajutor in cadrul multor afectiuni, de la tratarea racelii si ameliorarea durerilor in gat pana la sustinerea unei digestii bune. Agentiile de publicitate apelau la medici, asistente sau stomatologi pentru a promova consumul de tigari.

Azi stim cu totii care sunt efectele negative ale fumatului. Multe din tipurile de cancer de la nivelul tractului respirator, de la nivelul gurii si pana la plamani, se afla in stransa legatura cu fumatul. Fumul de tigara distruge cilii care captusesc traheea provocand aparitia bronsitei sau a tusei fumatorului”, iar fumatul sustinut duce la dezvoltarea bolii numite emfizem pulmonar. Nicotina creste tensiunea arteriala si riscul aparitiei bolii vasculare periferice. Fumatul nu aduce niciun beneficiu sanatatii noastre.

femeie-fumeaza

De ce fumeaza oamenii?

In mare parte din motive sociale si psihologice. E posibil ca unele persoane sa se apuce de fumat din placere, insa cu timpul devine un obicei si se pot trezi ca sunt dependenti. Ceea ce incepe ca o alegere libera, se transforma intr-o obligatie. Atunci cand un fumator alege sa nu fumeze, trebuie sa faca fata atat dependentelor de ordin psihic, cat si fizic. Alegerile sunt elementele cheie ale reusitei lui in acest demers.

Efectele fumatului asupra celor din jur

Fumatorii nu isi pun doar sanatatea lor in pericol, ci si a celor de langa ei. Fumul la mana a doua este o combinatie intre fumul emanat de tigara si cel expirat de fumator. Fumatul pasiv intervine atunci cand fumul la mana a doua este inhalat de nefumatori, iar ei, la randul lor, ajung sa respire acelasi aer plin de chimicale precum fumatorii. Fumatul pasiv poate cauza aparitia cancerului, a astmului si a problemelor respiratorii. Nu exista absolut niciun nivel de siguranta in ceea ce priveste fumatul pasiv.

Femeile insarcinate care fumeaza vor afecta sanatatea copilului chiar inainte de nasterea acestora, iata cateva dintre efectele negative:

  • Fumatul reduce cantitatea de oxigen transmisa copilului prin cordonul ombilical, crescand nivelul de stres exercitat asupra organismului sau aflat in dezvoltare si accelerandu-i bataile inimii.
  • Fumatul reduce cantitatea de sange care circula prin placenta, diminuand nivelul de nutrienti pe care copilul ii primeste.
  • Fumatul contribuie la cresterea riscului aparitiei sindromului mortii subite si ii fac pe cei mici mai predispusi la astm sau la alte probleme respiratorii.

Asadar este important pentru noi toti sa sustinem fumatorii sa renunte la acest viciu care dauneaza atat de mult!

Stiai ca…

…viata fumatorilor se scurteaza cu  pana la 14 ani din cauza acestui viciu?

…tigarile au in compozitia lor uree? Aceasta este o substanta care se gaseste in urina si este adaugata in tigari pentru a adauga un plus de savoare.

 

Cum sa renunti la fumat?

„Aleg sa nu fumez” trebuie sa fie o alegere deliberata ce are loc in mod repetat pe parcursul zilelor in care fumatorii se chinuie sa depaseasca aceasta dependenta si pe care vor trebui sa o faca toata viata. Daca o persoana fumeaza zece tigari pe zi, ea repeta intr-un an de 3650 de ori aceasta actiune. Dupa mai multi ani de fumat, acest obicei devine unul puternic si se transforma intr-un automatism de care fumatorul nici nu mai este constient. In aceste cazuri este nevoie de identificarea unor strategii care sa il ajute sa invinga obiceiul. Astfel, el trebuie sa isi stabileasca un nou obicei care sa implice o alta cale neuronala, cale total diferita de cea produsa de fumat.

Iata cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont daca doresti sa renunti la fumat:

  • Renunta brusc la fumat, studiile sugereaza ca este mai eficienta decat reducerea graduala a numarului de tigari. Desi este mai greu din punct de vedere psihologic, renuntarea dintr-o data la acest viciu ii permite corpului sa se intoarca mai repede la o stare normala. Fiind hidrosolubila, nicotina poate fi eliminata din corp in 36-72 de ore.
  • Bea mai multa apa, astfel vei transpira mai mult si vei face dusuri mai dese, iar asta te va ajuta sa elimeni nicotina.
  • Nu uita ca primele trei sau patru zile sunt cele mai grele, te vei simti obosit/a, slabit/a emotional si uneori chiar deprimat/a, dar dupa ce ai trecut prin acest proces de eliminare din organism al nicotinei, vor incepe sa apara schimbari fizice si psihice in bine.
  • Nu inlocui nicotina cu un alt stimulent cum ar fi cafeina sau zaharul, deoarece nu vei face altceva decat sa trecei de la o dependenta la alta.
  • Evita zonele in care se fumeaza si gaseste alte modalitati de a face fata stresului.
  • Fa sport, respira aer proaspat si gaseste o metoda alternativa de relaxare care te poate ajuta sa nu te abati de la drum si sa iti reamintesti decizia de:

Aleg sa nu fumez!

fata - stop

Articolul precedent O imunitate puternica, o viata lipsita de boli
Articolul următor Parmezan vegan – reteta video
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.