Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă De ce ai nevoie de acizii grasi Omega-9?

De ce ai nevoie de acizii grasi Omega-9?

0
De ce ai nevoie de acizii grasi Omega-9?

ulei de masline omega-9Ai auzit de Omega-3 si Omega-6, dar cat de multe stii despre Omega-9? Acizii grasi mononesaturati Omega-9 sunt cele mai abundente grasimi din celulele corpului uman si pot fi produsi de organismul fiecaruia dintre noi din grasimi nesaturate, deci nu sunt clasificati drept acizi grasi esentiali (cum este cazul grasimilor polinesaturate Omega-3 si Omega-6). Dar sunt la fel de sanatoase ca acestea din urma, alimentele bogate in Omega-9 fiind recomandate datorita rolului pe care il joaca in protectia impotriva cancerului si in scaderea riscului atacurilor de cord si arterosclerozei.

In articolul de fata am luat la puricat tipurile de grasimi Omega-9, beneficiile acestora pentru organismul tau si sursele alimentare care le contin, pentru a te ajuta sa iei decizii informate privind o viata sanatoasa.

Tipuri de grasimi Omega-9

masline in ulei de maslineExista 7 tipuri de grasimi Omega-9, cele mai importante si comune in alimentatia noastra fiind urmatoarele:

  • acidul oleic – este un acid gras mononesaturat, cel mai des intalnit acid gras din natura si cel mai abundent acid gras din tesuturile noastre adipoase; reduce riscul de cancer, boli de inima, hipertensiune, diabet si obezitate, imbunatateste starea de spirit si sistemul imunitar, tine batranetea la distanta, scade colesterolul si inflamatia, lupta cu artrita reumatoida, este important pentru un creier si un sistem nervos sanatoase; se gaseste in grasimi animale (untura, carne de pui si de vita), uleiuri vegetale (ulei de masline, ulei de Macadamia, ulei de pecan, ulei de rapita, ulei de alune de pamant, ulei de migdale, ulei de floarea-soarelui, ulei de seminte de struguri, ulei de susan, ulei de mac, ulei de avocado, ulei de amaranth), alune de padure, seminte de pin si de chia, nuci, migdale, caju, fistic, nuci pecan si de Macadamia, masline, avocado, castraveti, acai, durian, karuka, branza, oua si lapte

Alege uleiul de susan presat la rece, pentru un produs bogat in acid oleic (Omega-9)!

ulei-presat-la-rece-din-sem-susan-250ml-sano-vitaUleiul de susan presat la rece contine acid oleic si linoleic, minerale (calciu, fosfor, cupru, zinc, potasiu, seleniu, magneziu), vitamine  (A, B-uri, E), proteine, dar nu contine conservanti sau alte substante chimice!

  • acidul elaidic – este un acid gras trans; se gaseste in uleiurile vegetale hidrogenate, margarina, carne de vita, oaie si capra, lapte, durian

Citeste mai multe despre grasimile trans (hidrogenate) in articolul nostru despre grasimi sanatoase vs. grasimi nocive!

  • acidul erucic – este un acid gras mononesaturat, care poate lupta cu boala Alzheimer; se gaseste in uleiuri vegetale (ulei de canepa, ulei de mustar, ulei de rapita), seminte de mustar,kale, broccoli si varza de Bruxelles

Alege uleiul de canepa presat la rece, pentru un produs bogat in acid erucic (Omega-9)!

ulei-de-canepa-presat-la-rece-250mlUleiul de canepa presat la rece contine proteine complete, Vitamina E, minerale (fosfor, calciu, magneziu si potasiu) si acizi grasi (Omega-3, Omega-6 si Omega-9), fiind unul dintre cele mai sanatoase uleiuri naturale.

 

  • acidul nervonic – este un acid gras mononesaturat, esential pentru dezvoltarea si mentinerea sanatatii creierului; se gaseste in ulei de rapita, seminte de susan, nuci de Macadamia, somon, ulei de peste

Alege nucile de Macadamia crude, pentru un produs bogat in acid nervonic (Omega-9)!

bioh-nuci-macadamia-250gNucile de Macadamia contin mai multe grasimi decat toate celelalte tipuri de nuci, dar majoritatea sunt sanatoase, benefice organismului nostru si lipsite de colesterol (Omega-3, Omega-6 si Omega-9). 

Care este consumul optim de grasimi Omega-9?

Cu totii am auzit despre beneficiile dietei mediteraneene, bogate in ulei de masline, dar pentru ca Omega-9 nu este un acid gras esential (poate fi produs de organism pe cont propriu), cantitatile excesive de Omega-9 sunt problematice: afecteaza nivelul de acid linoleic (cea mai comuna forma de Omega-6), poate provoca probleme de sanatate daca organismul nu are un nivel corect de Omega-3 si poate avea efect laxativ.

ulei de maslineStudiile pe animale arata ca o cantitate prea mica sau prea mare de acid oleic creste riscul de boli de inima si deces, provoaca deficiente in cantitatea de acizi grasi esentiali Omega-3 si Omega-6 si afecteaza sistemul reproductiv (perioade de gestatie mai mici, pui mai putini). Dietele bogate in acid elaidic sunt asociate cu un risc crescut de preeclampsia, iar un exces de acid erucic este daunator persoanelor care fac chimioterapie si poate provoca leziuni si degenerari miocardice (grasimile se acumuleaza in tesutul muscular, care isi pierde contractilitatea) si vanatai persistente in timp (ani de zile), simptom al trombocitopeniei (boala care se manifesta prin tulburari de coagulare sangvina).

Nu exista doze zilnice recomandate oficial de specialisti, cand vine vorba despre un consum optim de grasimi Omega-9, deoarece acesta nu este un acid gras esential. Orientativ, 1-2 linguri de ulei de masline/zi (consumat la intervale orare diferite, nu tot odata) ofera destul acid oleic pentru un adult, de exemplu.

Citeste si articolul nostru despre de ce ai nevoie de acizii grasi esentiali Omega-3 si Omega-6!

Concluzii despre sursele de grasimi Omega-9

migdale omega-9Chiar daca nu sunt acizi grasi esentiali pentru organism (daca ai nevoie de grasimi Omega-9, corpul le produce singur, din acizi grasi esentiali), introducerea in alimentatie a produselor care contin aceste grasimi mononesaturate este benefica. Studiile de specialitate arata ca Omega-9 te pot ajuta sa iti echilibrezi nivelul de Omega-6 din corp, scad colesterolul „rau”/LDL si cresc colesterolul „bun”/HDL, scad riscul de boli de inima, atunci cand inlocuiesc grasimile saturate din dieta zilnica (pentru unii pacienti cu hipetensiune, un supliment acid oleic – 10-20 de masline/zi sau 2-4 linguri de ulei de masline/zi – este la fel de eficient ca pastilele), ajuta creierul si starea generala de bine.

Prin urmare, configureaza-ti alimentatia in asa fel incat sa renunti la untul si margarina in favoarea uleiului de masline, sa inlocuiesti prajiturile si biscuitii din comert cu dulciuri facute in casa, sa consumi masline, avocado si nuci de toate felurile.

Alege migdalele crude, pentru o sursa sanatoasa de grasimi Omega-9!

migdale-500gMigdalele sunt o sursa excelenta de vitamine, minerale (magneziu, calciu, fosfor, fier, cupru, potasiu, mangan, zinc), fibre si proteine de calitate, dar si de acizi grasi ce previn complicatiile cardiovasculare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.