Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Cum să urmezi o dietă fără gluten când ai boala celiacă?

Cum să urmezi o dietă fără gluten când ai boala celiacă?

0
Cum să urmezi o dietă fără gluten când ai boala celiacă?

Cum să urmezi o dietă fără gluten când ai boala celiacă?

 

Dacă ai boala celiacă, știi deja că trebuie să urmezi o dietă strictă, fără gluten, pe tot parcursul vieții. Aceasta presupune evitarea tuturor alimentelor care conțin sau au intrat în contact cu ingrediente din grâu, orz sau secară. Acest lucru nu înseamnă neapărat că nu mai poți mânca niciodată pâine, paste sau alte alimente pe care le iubești. Grație numeroaselor produse și rețete fără gluten disponibile astăzi, este posibil să ții o dietă fără gluten și să te bucuri în continuare de multe dintre alimentele tale preferate. Trebuie, totuși, să ai mare grijă să eviți glutenul dacă ai această boală, pentru că ingerarea chiar și în cantități mici îți poate face mult rău.

Cum alegi alimentele fără gluten potrivite?

Alimentele fără gluten se găsesc în majoritatea supermarketurilor, uneori situate într-o secțiune specială. Dacă ai acces la magazinele de produse naturiste, acestea au de obicei o mai mare varietate de produse fără gluten.

Orice produs ambalat comercializat ca „fără gluten” trebuie să conțină mai puțin de 20 de părți de gluten pe milion – cel mai scăzut nivel detectabil în alimente – cel puțin conform standardelor de siguranță ale Food and Drug Administration (autoritatea de control a siguranței alimentare din SUA). Cu toate acestea, este bine să te obișnuiești să verifici lista de ingrediente a fiecărui produs, indiferent de afirmațiile făcute pe ambalajul acestuia. Ferește-te de produsele comercializate ca „fără grâu” – nu este același lucru cu „fără gluten”!

De asemenea, „fără gluten” nu înseamnă neapărat „sănătos”. Alimentele procesate fără gluten, cum ar fi pâinea și dulciurile, pot fi în continuare bogate în grăsimi, zahăr și sodiu și sărace în fibre.

Pentru a face cele mai sănătoase alegeri poți încerca să urmezi aceste sfaturi:

  • Când mergi la cumpărături, stai mai mult în perimetrul alimentelor nutritive, cum ar fi fructe, legume sau lactatele preferate.
  • Alege alimente fără gluten care sunt obținute din cereale integrale, cum ar fi orez brun sau quinoa, în loc de orez alb sau făină de porumb.
  • Primul ingredient de pe etichetă va fi cel mai abundent din produs, așa că asigură-te că este o cereală integrală fără gluten.
  • Dacă gătești pizza sau paste fără gluten, încarcă-le cu legume și proteine.
  • Ai grijă la mâncărurile congelate fără gluten – la fel ca toate produsele congelate, și acestea pot fi încărcate cu sodiu.
  • Păstrează gustările și deserturile fără gluten pentru ocazii speciale.

Ce faci când vrei să iei masa în oraș?

Cel mai bun mod de a evita glutenul atunci când mănânci în oraș este să te pregătești din timp:

  • Începe prin a suna la restaurantul unde vrei să mănânci (respectiv, de unde vrei să comanzi) pentru a vedea dacă îți pot pregăti în siguranță mâncarea fără gluten și fără risc de contaminare încrucișată.
  • Consultă meniul online și reține felurile de mâncare care îți sună bine.
  • Când ajungi la restaurant, spune-i ferm ospătarului că nu poți fi expus la gluten: „Am boală celiacă, așa că nu pot mânca alimente care conțin sau care au intrat în contact cu grâu, orz, secară sau ovăz (cu excepția cazului în care ovăzul este certificat fără gluten) sau altfel mă voi îmbolnăvi foarte rău. ”
  • Acesta îți poate oferi un meniu fără gluten sau poate sugera feluri de mâncare ce pot fi preparate fără gluten. Nu-ți fie teamă să pui întrebări – sănătatea ta este în joc, așa că este mai bine să fii în siguranță decât să îți pară rău.

Atunci când alegi ceva din meniu, trebuie să reții câteva lucruri și să nu eziți să îl întrebi pe ospătar despre acestea:

  • Salate: crutoanele nu pot intra în contact cu salata ta. Unele sosuri de salată conțin făină ca agent de îngroșare, așa că întreabă despre ingrediente.
  • Supe: și acestea sunt de multe ori îngroșate cu făină.
  • Înlocuitori cărnii: burgerii vegetarieni și alți înlocuitori ai cărnii se fac adesea cu umpluturi care conțin gluten.
  • Alimente prăjite: evită orice este prăjit (cum ar fi cartofii prăjiți, inelele de ceapă sau chipsurile de tortilla), cu excepția cazului în care restaurantul are o friteuză separată dedicată alimentelor fără gluten.
  • Alcool: băuturile alcoolice distilate (adică gin, rom, vodcă) și vinul pot fi consumate într-o dietă fără gluten. În schimb, cele mai multe beri – cu excepția cazului în care sunt specificate ca fără gluten – conțin gluten (au fost fermentate din boabe care conțin gluten).

Evită preparatele care conțin aceste cuvinte în numele sau descrierea lor: au gratin, bechamel, cordon bleu, incrustat, farfel, tocană, fritter, gnocchi, meuniere, tigaie de sos, raspings, roux, scallopini, sos de soia sau teriyaki, tempura, velouté.

Ce poți mânca acasă?

Fructele, legumele, leguminoasele, nucile și semințele, uleiurile, carnea, fructele de mare, ouăle, și produsele lactate nu conțin gluten în formele lor naturale. Dar, dacă au fost prelucrate – și au aditivi, arome sau alte ingrediente – nu mai sunt la fel de sigur de consumat.

Majoritatea cerealelor (cu excepția grâului, orzului și secarei) sunt de fapt fără gluten. Boabele și amidonul acceptate într-o dietă pentru boala celiacă includ: amarant/ semințe de știr, arorut, hrişcă, porumb, mei, cartofi (inclusiv cartofi dulci), quinoa, orez, făină de sago, sorg, tapioca, teff, orez sălbatic.

Ovăzul este fără gluten în mod natural și este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamine, minerale și fibre necesare într-o astfel de dietă. Însă acesta poate fi adesea cultivat, prelucrat sau depozitat lângă grâu sau produse care conțin grâu. Caută produsele cu etichetă certificată fără gluten.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.