Acasă Ghid de nutriție Ce mananci cand alaptezi? 7 sfaturi de alimentatie sanatoasa pentru mamici

Ce mananci cand alaptezi? 7 sfaturi de alimentatie sanatoasa pentru mamici

0
Ce mananci cand alaptezi? 7 sfaturi de alimentatie sanatoasa pentru mamici

ce mananci cand alapteziDecizia legata de alaptarea nou-nascutului tau este una personala, dar este bine de stiut ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) subliniaza ca alaptarea trebuie sa aiba loc prima data in primele 60 de minute de la nastere si este modalitatea normala de a le oferi bebelusilor nutrientii de care are nevoie, pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa. OMS recomanda alaptatul exclusiv (fara alte lichide/alimente solide) timp de 6 luni si combinat cu alimente solide pana la 2 ani sau cat de mult doresc parintii.

Daca te-ai hotarat sa alaptezi, atunci trebuie sa intelegi foarte bine ca ceea ce mananci iti poate afecta organismul propriu si pe cel al micutului tau: o alimentatie sanatoasa este extrem de importanta pentru mamele care alapteaza!

alimentatie in alaptareLaptele matern este o substanta complexa, compusa din peste 200 de elemente diferite (printre care proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine, minerale, enzime, hormoni), care variaza de la mamica la mamica, dar si de la alaptare la alaptare, pentru aceeasi persoana: laptele matern poate avea o compozitie diferita la ore diferite din zi, iar de-a lungul timpului evolueaza, pentru a oferi bebelusului tau in crestere exact nutrientii de care are nevoie. O mamica a carei alimentatie este sanatoasa va inlocui cu succes nutrientii pierduti prin alaptare de propriul corp, va fi energica si va oferi puiului ei un lapte matern de cea mai buna calitate.

Un nou-nascut schimba radical ritmul de viata al parintilor, iar ideea de a gati sanatos, a manca la ore fixe, a dormi suficient si a avea grija de tine asa cum trebuie poate parea absurda. Draga (viitoare) mamica, citeste sfaturile noastre pentru a face putina ordine in informatiile legate de ce este bine sa mananci cand alaptezi, cata apa trebuie sa bei si cum poti evita colicii prin alimentatia in alaptare!

alimentatie sanatoasa alaptare

1. Incearca sa ai o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Asta inseamna sa mananci in fiecare zi cel putin 3 mese si cateva gustari – toate sanatoase. Alege fructe si legume cat mai variate (rosii, galbene si portocalii, citrice, legume cu frunze verzi), cereale integrale, nuci, seminte, leguminoase, grasimi sanatoase, 6-8 pahare de apa (sau alte bauturi fara cafeina) si renunta la gustarile care nu inseamna decat calorii goale (de exemplu, in loc de o punga de chips-uri sau un covrig cald, alege un mar). Asigura-te ca din alimentatia in alaptare nu iti lipsesc: Vitamina A, proteinele, Vitamina B9/acidul folic, fierul, Vitamina C, zincul, calciul, Vitamina D, Omega-3. Gandeste-te ca multe dintre substantele din alimentele consumate de tine influenteaza culoarea, compozitia si gustul laptelui matern si asa ii poti oferi bebelusului tau o fundatie alimentara sanatoasa de la care sa porneasca, in viata.

2. Consuma numarul corect de calorii in fiecare zi. Productia de lapte matern si alaptarea unui nou-nascut de 8-12 ori/zi presupun utilizarea unei cantitati mari de energie din partea mamei, deci in perioada alaptarii ar trebui sa consumi in jur de 500 de calorii in plus/zi – in jur de 2.200-2.500 kcal/zi. Aceasta cifra poate fi mai mare daca ai diabet, urmezi un regim de viata vegetarian sau vegan, ai gemeni, alaptezi in timp ce esti insarcinata din nou; in acest caz, cere sfatul unui medic, pentru a sti exact de cate calorii ai nevoie pentru a ramane sanatoasa si tu, si micutul tau.

apa3. Hidrateaza-te corespunzator. Laptele matern este compus in proportie de 90% din apa, deci in perioada alaptarii este important sa bei destule lichide in fiecare zi. Asa vei avea o lactatie sanatoasa, vei evita deshidratarea (care vine cu senzatia de gura uscata, dureri de cap, ameteala si slabiciune) si constipatia. O regula usor de urmat este aceea de a bea apa de fiecare data cand iti alaptezi bebelusul, deci de 8-12 ori/zi. In total, trebuie sa ajungi la 6-8 pahare de apa/alte lichide fara cofeina (daca este vara sau esti mai activa fizic, cantitatea creste) si nu trebuie sa iti fie sete niciodata.

Descopera aici de ce hidratarea este atat de importanta!

4. Mananca alimente care stimuleaza productia de lapte. Multe dintre alimentele sanatoase pe care le incluzi in alimentatia ta de mamica ce alapteaza te pot ajuta sa produci in mod natural o cantitate suficienta de lapte matern: cereale integrale (fulgi de ovaz, orez brun), naut, legume cu frunze verzi (spanac, kale, broccoli), migdale, fenicul, ghimbir, usturoi, seminte de susan, seminte si ulei de in.

briose cu ciocolata5. Atentie la alimentele interzise in sarcina, in exces! Anumite alimente si bauturi sunt recomandate in cantitati mici si trebuie sa ai grija sa nu exagerezi cu ele, pentru ca pot scadea cantitatea de lapte produs, pot ajunge (prin intermediul laptelui) la bebelus si pot produce colici, iritabilitate, probleme cu somnul. Inlocuieste-le mai bine cu optiuni mai potrivite, care pot fi consumate cat de des vrei, fara a va afecta pe niciunul dintre voi. In loc de alcool, alege o bautura non-alcoolica (o bere cu ghimbir, de exemplu), un smoothie sau o limonada. In loc de cafea, deserturi cu ciocolata/cacao si sucuri pline de cofeina, alege ceaiurile, cafeaua din Orzo si deserturile pe baza de carob (pudra de roscove).

6. Atentie la alergii si colici! Daca ai in familie persoane alergice, care sufera de eczeme, dermatita sau astm, discuta cu medicul tau pentru a descoperi daca unele dintre alimentele consumate de tine pot produce reactii alergice, colici si iritatii bebelusului (produse lactate, alune, fructe de mare). In jur de 18% dintre nou-nascuti sufera de dermatita atopica sau eczema in primii 2 ani de viata, iar colicii afecteaza 15-40% dintre bebelusi in primele 4 luni dupa nastere. Pana la 6-9 luni, membrana intestinala a bebelusilor este extrem de absorbanta si nu ii poate proteja impotriva expunerii la bacterii si virusi cu potential alergen (ca proteinele din laptele de vaca, de exemplu). Cea mai buna metoda pentru a preveni alergiile infantile si colicii la bebelusi ramane alaptarea.

cura de slabire sarcina7. Nu te concentra pe cura de slabire. Mai mult ca sigur abia astepti sa scapi de kilogramele in plus acumulate in timpul celor 9 luni de sarcina. Dar, daca alaptezi, dieta pentru slabit trebuie sa lipseasca din peisaj: nu este sanatos sa incepi in timpul alaptarii o cura de slabire rapida, care iti reduce numarul de calorii! Alaptarea poate ajuta unele proaspete mamici sa slabeasca (deoarece contracta uterul si il readuce mai rapid la marimea initiala), dar pentru altele revenirea la greutatea de dinaintea sarcinii este mai grea. Ca idee, imediat dupa nastere, vei taia de pe lista 4,5-6 kg (greutatea bebelusului, a placentei si a lichidului amniotic); in urmatoarele cateva zile, vei elimina alte 2,5 kg (excesul de apa); in medie, daca mananci zilnic cele 500 de kcal in plus (despre care iti spuneam mai sus) si iti alaptezi exclusiv la san puiul, vei pierde 0,5 kg la 1-2 saptamani. Evident, cu cat te-ai ingrasat mai putin in cele 9 luni in care ti-ai asteptat puiul (daca ai o inaltime medie, in timpul sarcinii nu trebuie sa depasesti 12-16 kg in plus, peste greutatea ta obisnuita), cu atat vei slabi mai usor si mai repede.

Articolul precedent Tagliatelle cu legume
Articolul următor Caviar vegan
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.