5 siropuri de casa
Fie ca vrei sa obtii un sirop simplu sau unul aromat, aceasta reteta este o modalitate excelenta de a adauga un plus de dulceata in bauturile si in deserturile pe care le prepari in casa: limonada, bere de ghimbir, mocktail-uri (coctailuri fara alcool), respectiv waffles si clatite americane, checuri si prajituri. Pornind de la o reteta de baza de sirop simplu, la care adaugi diverse fructe (proaspete sau congelate), condimente si arome, poti obtine o varietate de siropuri fructate sau dulci-picante, asa ca poti sa iti folosesti imaginatia, pentru a crea si alte combinatii.
TIMP PREPARARE 15 minute
PORTII 350 ml
TIP RETETA Bauturi
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta 5 siropuri de casa
SIROP SIMPLU
- 1 cana zahar brut
- 1 cana apa
SIROP DE AFINE SI LAMAIE
- 1 cana afine proaspete/congelate
- 1 cana zahar brut
- zeama de la 1 lamaie
- 1 cana apa
SIROP DE ZMEURA
- 1 cana zmeura proaspata/congelata
- 1 cana zahar brut
- zeama de la 1 lamaie verde
- 1 cana apa
SIROP DE GHIMBIR
- ¼ cana ghimbir feliat subtire/dat pe razatoare
- 1 cana zahar brut
- ¼ zeama de lamaie (2-3 lamai)
- 1 cana apa
- frunze de menta
SIROP DE VANILIE
- 1 cana zahar brut
- 1 pastaie de vanilie despicata
- coaja de la 1 lamaie verde
- zeama de la 3 lamai verzi
- 1 cana apa
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta 5 siropuri de casa
- Pentru a pregati fiecare dintre aceste retete de sirop de casa, pune o cratita pe aragaz (la foc mediu) si toarna in ea apa si zaharul.
- Cand amestecul incepe sa fiarba, amesteca in cratita constant, folosind o lingura de lemn, pana cand zaharul s-a dizolvat complet.
- Pentru a prepara siropul simplu, sari la ultimul pas.
- Pentru a prepara siropurile aromate, adauga in cratita fructele, zeama de lamaie sau lime sau condimentele din fiecare reteta.
- Da focul mai mic si lasa siropul sa fiarba incet, timp de 5-8 minute.
- Stinge focul, lasa siropul sa se raceasca de tot, apoi toarna-l intr-un recipient de sticla inchis bine cu un capac (foloseste si o sita in cazul siropurilor mai groase) si depoziteaza-l la frigider.
Observatii reteta 5 siropuri de casa
- Fa retetele de siropuri de casa de mai sus in cantitatile din lista de ingrediente, deoarece acestea trebuie consumate in maximum 1 saptamana.
- Siropul de ghimbir poate fi combinat cu apa minerala rece, pentru a obtine o bere de ghimbir de casa racoritoare, in orice anotimp.
- Poti folosi aceste siropuri de casa la prepararea de ceai de gheata, mocktail-uri, le poti turna peste clatite americane si waffles sau poti sa bei o gura de sirop aromat, dupa ce ai luat o pastila cu gust neplacut.
- Poti adapta reteta de sirop simplu folosind si alte fructe: rubarba si lamaie, capsuni proaspete si lamaie, ardei iuti (pentru un sirop picant, perfect pe waffle pizza, de exemplu), mix de citrice (lamai, portocale si lime) sau cocos si lime.
Stiai ca?
- Radacina de ghimbir (Zingiber officinale) are un gust dulce-picant si poate fi cu succes un remediu natural impotriva starilor de greata (rau de mare sau greturi matinale) si problemelor la stomac?
- Lamaia verde contine mai mult acid si mai multe zaharuri decat lamaia galbena?
- Gratie aciditatii lor si aromei florale pe care o are coaja, lamaile verzi sunt folosite adesea in bucataria mexicana, vietnameza si thailandeza?