12 moduri in care iti poti scadea glicemia natural

scadere glicemie in mod naturalGlicemia (nivelul zaharului/glucozei in sange) este un indicator vital pentru orice bolnav de diabet. Pentru persoanele fara probleme de sanatate, glicemia testata pe nemancate (dimineata, dupa 8 ore in care nu ai mancat/baut nimic) are o valoare mai mica de 100 mg/dl, iar la 2 ore dupa ce au mancat ceva e mai mic de 140 mg/dl (scazand in timpul zilei pana la cele mai mici valori – 60-90 mg/dl chiar inainte de masa). In cazul unui diabetic, testele de sange vor descoperi o glicemie de peste 126 mg/dl pe nemancate (in 3 zile diferite), una de peste 200 mg/dl dupa testul glicemiei provocate (testata la 2 ore dupa consumul unei bauturi dulci) sau dupa testul de rutina al glucozei plasmatice (care se face in orice moment al zilei, indiderent de intervalul de timp de la ultima masa).

Monitorizarea glicemiei este principala modalitate prin care bolnavii de diabet zaharat isi pot manageria boala, in functie de nivelul acesteia determinand (in colaborare cu medicul specialist) daca trebuie sa isi modifice dieta si medicamentatia. In acest articol, am adunat laolalta alte 12 metode prin care iti poti reduce nivelul glicemiei natural (unele pot fi incercate in paralel, altele se bat cap in cap, deci trebuie incercate pe rand; intreaba-ti medicul care dintre ele ti s-ar potrivi si tie).

Descopera 7 alimente de evitat in lupta cu diabetul, cancerul si bolile de inima!

12 idei de scadere a glicemiei in mod natural

masurare glicemieConform datelor statistice ale Centrului National de Evaluare si Promovare a Starii de Sanatate din Romania, in tara noastra existau peste 1,78 milioane de cazuri de diabet in 2017, in timp ce la nivel mondial 425 de milioane de persoane sufera de aceasta boala. Pentru a-ti controla natural glicemia, incearca urmatoarele 12 metode de mai jos!

Tu stii care sunt cele 12 consecinte negative ale consumului excesiv de zahar? Descopera-le in infograficul nostru!

1. Alege alimente cu un indice glicemic scazut.

Indicele glicemic (IG) evalueaza raspunsul glicemiei la alimentele care contin carbohidrati, acesta fiind influentat si de tipul de carbohidrati, si de cantitatea acestora. Alimentele cu un IG scazut (ca ovazul, orzul, leguminoasele, cartofii dulci, porumbul, majoritatea fructelor si legumelor lipsite de amidon) reduc glicemia pe termen lung in cazul diabeticilor de tipul 1 si 2, conform studiilor din 2001 si 2003.

Descopera tot ce trebuie sa stii despre indicele glicemic!

2. Scapa de kilogramele in plus.

cantarIn general, o greutate normala pentru varsta si inaltimea ta inseamna sanatate optima si prevenirea viitoarelor boli. Iar studiile arata ca prin controlul greutatii promovezi un nivelsanatos al glicemiei si iti reduci riscul de diabet: chiar si o reducere de 7% a greutatii corporale poate scadea cu 58% riscul de imbolnavire si pare a functiona mai bine decat medicamentele (conform unei cercetari din 2005), iar reducerea acestui risc se mentine ani buni (1991, 19972001). Alte cercetari noteaza ca o talie mai mare de 88,9 cm (in cazul femeilor) si de 101,6 cm (in cazul barbatilor) creste riscul aparitiei rezistentei la insulina, glicemiei ridicate si diabetului de tip 2, o talie mai subtire putand fi mai importanta decat greutatea totala (conform unei evaluari de specialitate, din 2007).

Pentru a scapa de kilogramele in plus, controleaza-ti portiile masurandu-le gramajul, folosind farfurii mai mici, evitand restaurantele unde mananci cat vrei la un pret fix, mancand mai lent, notandu-ti intr-un jurnal alimentar ce si cat ai mancat.

3. Fa sport cu regularitate.

sala de sport

Miscarea este izvorul tineretii, te ajuta sa slabesti, iti creste resiztenta la insulina (celulele tale pot folosi mai bine zaharul din sange), iti ajuta muschii sa transforme glucoza in energia necesara contractiilor musculare. Mergi pe jos si cu bicicleta, alearga in parc, danseaza, mergi la inot, ridica greutati sau urca pe munte – toate sunt modalitati sanatoase de a-ti ajuta corpul cum sa raspunda la diferite activitati si a-ti modera glicemia.

Descopera cateva trucuri interesante, pentru a face miscare fara sa iti dai seama!

4. Controleaza-ti aportul de carbohidrati.

fasole verdeCarbohidratii sunt descompusi in corp in zaharuri (glucoza, in principal), transferate de insulina in celule. Prea multi carbohidrati si probleme la nivelul functiei insulinei inseamna o glicemie prea mare. Exista numeroase studii de specialitate care arata ca o alimentatie saraca in carbohidrati reduce nivelul zaharului din sange si previne cresterea brusca a acestuia (200420052008201020142015), putand controla glicemia pe termen lung (peste 3 ani, a observat un studiu din 2008). Nu degeaba inainte de descoperirea insulinei, in 1921, astfel de alimentatii erau tratamentul stardardizat pentru bolnavii de diabet. Cu alte cuvinte, consuma legume fara amidon, fasole verde, avocado, masline, ulei de cocos, fructe de padure, nuci si seminte, evita cartofii, porumbul, painea, pastele, cerealele, leguminoasele, fructele dulci, berea, sucurile si dulciurile.

5. Mareste cantitatea de fibre consumate.

cereale bogate in fibreFibrele (micile ajutoare mari, cum le-am numit intr-un articol anterior de pe blogul Sano Vita) incetinesc digestia carbohidratilor si absorbtia zaharurilor, promovand astfel o crestere treptata a glicemiei. In plus, consumul de fibre solubile scade nivelul zaharului din sange, conform specialistilor in domeniu (1990, 20002002). Prin urmare, include in alimentatia ta cat mai multe fructe, legume si cereale integrale: 25 g/zi pentru femei, 38 g/zi in cazul barbatilor (adica in jur de 14 g de fibre la fiecare 1.000 kcal).

Descopera totul despre fibre si 24 de surse vegetale, in infograficul nostru!

6. Mentine-ti hidratarea cu ajutorul apei.

Apa previne deshidratarea, iti mentine glicemia in limite normale si ajuta rinichii sa elimine zaharul in exces. Studiuile pe aceasta tema dovedesc ca un consum mai mare de apa scade riscul aparitiei hiperglicemiei si ca apa bauta des rehidrateaza sangele, reduce riscul de diabet si glicemia (19792001, 2010, 2011).

Descopera cata apa trebuie sa bei zilnic pentru o viata sanatoasa!

7. Controleaza-ti nivelul de stres.

Stresul iti poate afecta glicemia (dovedesc studii din 2006 si 2011), hormonii glucagon si cortizol (secretati de organism in momentele stresante) ridicand nivelul zaharului in sange (19801969). Poti combate stresul prin alimentatie, sport, relaxare, yoga si meditatie, echilibrandu-ti astfel si glicemia.

8. Dormi bine si destul.

Ore de somn zilniceAm scris deja pe blog articole despre importanta somnului, 8 ore/noapte de odihna de calitate fiind necesare pentru energia si sanatatea zilnice. In lipsa lor, iti pot creste pofta de mancare, greutatea si nivelul de cortizol, iar sensibilitatea la insulina si nivelul zaharului din sange iti vor fi afectate (arata cercetari din 2007 si 2008 – 1, 2, 3 si 4).

Descopera de ce este important somnul si cate ore trebuie sa dormi pe noapte!

9. Mananca alimente bogate in crom si magneziu.

Diabetul si glicemia ridicata au drept cauza si deficientele anumitor micronutrienti din organism (noteaza studii din 1998 si 2008), cum sunt cromul si magneziul. Cel dintai mineral este implicat in metabolixara carbohidratilor si grasimilor, contribuie la controlarea glicemiei si studii pe pacienti diabetici au indicat ca ofera beneficii pe termen lung apropo de controlarea acesteia din urma (19971999). Al doilea mineral ajuta si el glicemia, deficienta de magneziu crescand riscul de diabet (20082010, 20152015). Prin urmare, include in alimentatia ta cereale integrale, nuci diverse, fasole verde, broccoli, legume cu frunze verzi, banane si avocado.

Alege nucile caju crude, pentru un produs plin de minerale!

caju-crud-500g

Arborele de caju este inrudit cu cel de fistic si cel de mango. O portie de nuci caju (28 g) contine 20% din doza zilnica recomandata de magneziu. Produsul nu provine din culturi modificate genetic.

10. Consuma otet din cidru de mere.

Otetul din cidru de mere promoveaza un nivel mai mic al glucozei pe nemancate (arata cercetari din 19952007 si 2014), influenteaza semnificativ raspunsul organismului tau la alimente dulci si imbunatateste sensibilitatea la insulina (19951998200420052010, 2014). Deci include cu incredere otetul din cidru de mere in salatele tale!

Alege otetul din cidru de mere, pentru un produs nefiltrat si bio!

bioh-biona-otet-din-cidru-de-mere-nefiltrat-500mlAcest otet este obtinut din cidru de mere (crecute prin agricultura ecologica), fiind extras din fructe prin presare la rece. Nu este pasteurizat, filtrat sau tratat. Depunerile de pe fundul sticlei sunt normale.

11. Consuma seminte de schinduf.

Semintele de schinduf (planta din familia leguminoaselor – Fabaceae) sunt o sursa excelenta de fibre solubile, care te pot ajuta sa iti controlezi glicemia si toleranta la glucoza (19902011, 20112015). Include-le in produsele de patiserie coapte, transformate in faina, dar nu depasi 2-5 g de seminte de schinduf/zi.

12. Consuma scortisoara.

Scortisoara poate reduce glicemia cu pana la 29% (arata cercetari din 2006, 2007 si 2009), incetineste descompunerea carbohidratilor in tractul digestiv, moderand cresterea glicemiei dupa masa (20112011), imbunatateste sensibilitatea la insulina la nivel celular (2008, 2010) si actioneaza similar insulinei, dar avand un efect mult mai incet (2001). Atentie: nu depasi 6 g de scortisoara zilnic!

Alege scortisoara Ceylon, pentru un produs bio de top!

niavis-eco-scortisoara-ceylon-pulbere-60gScortisoara de Ceylon se obtine din scoarta arborelui Cinnamomum verum, are un gust mai dulce si o aroma mai fina si mai delicata, comparativ cu scortisoara chinezeasca (obtinuta din scoarta de Cinnamomum cassia).



Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.