Acasă Gătesc gustos Turmericul in bucataria ta – 15 idei de retete delicioase, cu turmeric

Turmericul in bucataria ta – 15 idei de retete delicioase, cu turmeric

0
Turmericul in bucataria ta – 15 idei de retete delicioase, cu turmeric

Turmericul este un condiment care face mai mult decat sa dea preparatelor tale o culoare intensa (galben-portocalie, ca un apus de soare) si o aroma care te trimite imediat in bucatariile Asiei. Pe numele sau latinesc, Curcuma longa, turmericul este o planta inrudita cu ghimbirul, din tulpina subterana a careia – fiarta, uscata si pisata marunt – se obtine o pulbere aromata, bogata in curcumina (care este considerata de unii specialisti a fi cel mai puternic compus antiinflamator din natura). In plus, turmericul contine vitamine (C, E, B2, B3 si B6), minerale (calciu, cupru, sodiu, potasiu,  fier, magneziu, fosfor, mangan, zinc), uleiuri esentiale si fibre.

Citeste articolul nostru in care descoperi proprietatile si beneficiile turmericului pentru sanatatea ta!

Avand in vedere beneficiile pentru sanatate pe care tocmai le-ai citit in articolul mentionat mai sus, este evident ca turmericul nu trebuie sa iti lipseasca din bucatarie. Astazi te provocam sa il incluzi in raftul tau de condimente, incercand una sau mai multe dintre retetele de mai jos!

15 idei de retete cu turmeric

Turmericul in produsele de panificatie

  • Atunci cand faci paine in casa, adauga putin turmeric in aluat, iar painea va capata o culoare mai placuta si mai intensa, fara ca acest lucru sa ii schimbe in mod esential gustul. Cu cat adaugi mai mult turmeric, cu atat aroma va fi mai pregnanta, de aceea ideal ar fi sa incepi cu o cantitate mica si apoi sa o cresti treptat, daca vei constata ca iti este pe plac. Incearca reteta noastra de paine de casa cu faina integrala, adaugand la ingredientele deja existente si 1 lingurita de turmeric!

Paine de casa tip floare cu faina integrala

  • Daca ai de gatit o prajitura sau un cozonac de post, fara oua, adauga in aluat turmeric – asa vei obtine o culoare galbena, frumoasa. Incearca reteta de mai jos!

 

 

Cozonac cu nuca si cacao

Turmericul in garniturile de legume

  • Legumele la cuptor (in special conopida, broccoli, morcovii sau cartofii) se impaca de minune cu putin turmeric presarat deasupra, in tava. Ai nevoie de aproximativ 2 lingurite rase de turmeric la 1 kilogram de legume proaspete, pentru a realiza un preparat gustos, care beneficiaza – in plus – si de un aspect interesant. Toarna mai intai ulei de masline peste legumele preferate, apoi adauga sare si turmeric.
  • Trage la tigaie inflorescente de conopida taiate in jumatate si ½ lingurita de turmeric, timp de 5 minute, adauga deasupra ulei de masline, sare si piper si serveste imediat, pe post de garnitura, alaturi de snitele de soia, ce cele de mai jos.

Snitele de soia la cuptor, cu sos de rosii

  • Pune la aburi fasole verde si ceapa taiata julienne, iar inainte de a servi garnitura de legume presara deasupra sare si turmeric.

Turmericul in mancare, tocana si sosuri

  • Daca pregatesti o mancarica sau o tocanita, nu ocoli turmericul, este pacat sa ratezi aroma sa deosebita, plus ca va da si o culoare foarte placuta felului de mancare final, dand impresia ca are mai multa grasime sau carne decat in realitate. Cum obtii un preparat mai apetisant? Adauga doar ½ de lingurita de turmeric pudra, pentru ca mancarea ta sa isi modifice doar aspectul, nu si gustul clasic, cunoscut.turmeric pudra
  • Incearca o reteta de curry cu naut si legume (ceapa, usturoi, ardei gras, vanata, morcov, dovlecel) in care adaugi turmeric, chimen si coriandru pudra, dupa gust. Lasa totul 2-3 minute pe foc, apoi completeaza mancarica de inspiratie asiatica adaugand lapte de cocos din conserva. Lasa la fiert acest curry pana cand legumele se patrund si serveste cu patrunjel proaspat taiat, deasupra.
  • Turmericul este un condiment extrem de potrivit si pentru mancarurile de naut, orez si linte, ca cea de mai jos.

Mancare de linte rosie scazuta

Alege lintea rosie decorticata, pentru un produs sanatos de top!

linte-rosie-decorticata-500gLintea are un continut ridicat de proteine, este satioasa, dar nu are un numar mare de calorii. In plus, este o sursa importanta de vitamine (A, B-uri, C, E, K) si minerale (fier, zinc, cupru, potasiu, seleniu, magneziu, fosfor, calciu, sodiu).

 

  • Poti pregati un sos interesant din turmeric, ceapa uscata, sare, piper si maioneza vegetala – ai reteta mai jos (apoi serveste-l alaturi de batoane de morcovi, ardei capia sau tulpina de telina, la o petrecere).

Cum si din ce se face maioneza de post: reteta vegetala pentru mancaruri sanatoase

Turmericul in supe-crema

  • Incearca orice reteta de supa-crema de legume – iti ajutam inspiratia culinara cu doua exemple de pe blogul Sano Vita, mai jos – si adauga in compozitie si turmeric; condimentul ii va da o aroma si o culoare unice.

Supa crema de linte rosie si cocos

Supa crema de dovleac copt, cu lapte de soia

Turmericul in salate

  • Folosind turmeric poti sa adaugi culoare intr-o salata usoara, incorporandu-l intr-un dressing, pe care sa il torni deasupra legumelor, la final. O reteta video rapida si gustoasa de sos pentru salate gasesti pe blogul Sano Vita, ramane numai sa o adaptezi, inlocuind mararul (care este un ingredient cu o aroma puternica) cu turmeric pudra.

Dressing pentru salate – reteta video

 

Turmericul in bauturi calde/reci

  • Nu degeaba este turmericul ruda buna cu ghimbirul: poate fi folosit pentru obtinerea unui ceai revitalizant si aromat, cu o aroma deosebita. Pune la fiert 4 cani de apa, iar cand da in clocot adauga 1 lingurita de turmeric si lasa la foc mic 10-15 minute; strecoara ceaiul de turmeric astfel obtinut, adauga 1 lingurita de indulcitor natural (cum este mierea sau siropul de artar), 1 lingurita de ghimbir ras si/sau zeama de lamaie, dupa gust. Vei obtine o bautura cu un gust deosebit, buna de consumat fierbinte (in serile geroase) sau rece (cu cateva cuburi de gheata, in anotimpul cald).

ceai de turmeric

  • Turmericul se potriveste perfect si in smoothie-uri, carora le confera o culoare placuta si un gust special. Din cauza aromei puternice, nu vei putea prepara un smoothie doar din turmeric si lapte vegetal, insa in combinatie cu fructe, legume si fulgi de ovaz, vei pune pe masa ta o bautura  hranitoare si plina de beneficii pentru sanatate. Foloseste prima reteta de mai jos sau include-l in una dintre celelalte 2 variante de smoothie!

Smoothie de turmeric, ananas si morcovi

Smoothie de banane si curmale

Smoothie cu unt de arahide

Turmericul in gustari

  • Pune, intr-o tava, caju crud si stafide, adauga deasupra ulei de masline si presara turmeric, chimion si coriandru pudra, amestecandu-le bine, pentru a se acoperi uniform. Da tava la cuptorul preincalzit la 150o C, 5-10 minute, pentru a obtine un snack hranitor si diferit.
  • Presara turmeric peste mere trase la tigaie, pe care le folosesti apoi ca umplutura de tarta sau de prajitura.

Gateste gustos si sanatos cu produse marca Sano Vita!

Ulei de cocos bio presat la rece

Ulei_de_cocos_200ml

Unt de arahide fara zahar

Curmale uscate fara samburi

Stafide brune

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.