Tocanita de naut

Tocanita de nautAcesta reteta de tocanita de naut te va incalzi garantat in serile friguroase, iti va da energie in zilele de post si te va bucura cu aromele ei de fiecare data cand o gatesti! Tocanita de naut are un gust delicios, este plina de proteine vegetale sanatoase si poate inlocui cu succes o mancarica de carne (in zilele cand postesti sau daca te-ai hotarat sa elimini din alimentatie ingredientele de origine animala).

TIMP PREPARARE   50 minute

PORTII   8

TIP RETETA   Fel principal

DIFICULTATE   Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Tocanita de naut

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Ulei de floarea-soarelui

ulei-presat-la-rece-din-sem-floarea-soarelui-1l

Sare de mare

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

  Mod de preparare reteta Tocanita de naut

  • Primul pas in pregatirea acestei retete de tocanita de naut este spalarea nautului uscat si lasarea lui la inmuiat, intr-un vas cu destula apa cat sa il acopere, timp de 8-10 ore (poti face asta peste noapte, iar a doua zi dimineata te poti apuca de treaba).
  • Scurge bine nautul si pune-l la fiert intr-o oala, in apa cu sare, timp de 40 de minute; cand s-a patruns bobul bine, scurge-l de apa si lasa-l deoparte.
  • Curata de coaja si de samburi legumele (ceapa, morcovul, ardeiul), apoi toaca-le marunt.
  • Intr-o tigaie antiaderenta incapatoare, cu peretii inalti, pune la calit (in putina apa si ulei legumele tocate marunt), iar dupa 3 minute adauga rosiile taiate cubulete si nautul fiert.
  • Lasa la fiert tocanita de naut, amestecand continuu in ea, pana scade lichidul, apoi adauga cimbrul, sare si piper (dupa gust).

  Observatii reteta Tocanita de naut

  • Poti adauga deasupra cateva fire de patrunjel proaspat, pentru decor.

  Stiai ca?

  • Nautul (pe numele lui latinesc, Cicer arietinum) este o leguminoasa din familia Fabaceae?
  • Exista naut bej, negru, rosu, verde si maro?
  • Nautul este una dintre cele mai vechi leguminoase cultivate de om din istorie, ramasite arheologice de naut vechi de 7.500 de ani fiind descoperite in Orientul Mijlociu?
  • Nautul poate fi cumparat uscat (caz in care trebuie lasat la inmuiat, in prealabil, minim 8 ore) sau la conserva (caz in care poate fi consumat direct dupa clatire)?
  • Nautul uscat (cum este cel din magazinul online Sano Vita) poate fi depozitat intr-o caserola sau un borcan acoperit de un capac, timp de pana la 12 luni? Cu cat este depozitat mai mult timp, cu atat va avea nevoie de un timp mai lung de fierbere.
  • Nautul contine antioxidanti, vitamine (B6, B9 si C), minerale (magneziu, fier, potasiu, calciu, fosfor si zinc) si proteine (deci pot inlocui cu succes carnea, in cazul alimentatiei vegetarienilor si veganilor)? In plus, in naut gasesti fibre, element alimentar important pentru mentinerea unui sistem digestiv sanatos, care pot reduce absorptia colesterolului in sange, pot echilibra glicemia, pot tine foamea la distanta mai mult timp  si pot reduce riscul de boli de inima si diabet.
  • Nautul fixeaza azotul in sol, putand reechilibra pamantul in care este cultivat? Sistemul lui de radacini adanci joaca un rol important in stabilizarea solului si prevenirea eroziunii, nautul nu are nevoie de ingrasaminte si de apa, iar frunzele lui contin un insecticid natural, care tine daunatorii la distanta.
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Tocanita de naut
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 63 Review(s)


Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

2 Comentarii

LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.