Sos tahini (facut in casa)

sos tahini (facut in casa)Invata si tu sa faci sos tahini in casa, cu doar 3 ingrediente: susan, ulei si sare! La final, vei obtine un sos mai gros sau mai subtire (dupa preferinte), perfect pentru incorporat in humus, salate, boluri asiatice sau pentru servit alaturi de falafel. Dincolo de simplitatea ei, secretul acestei retete sta in coacerea in prealabil a semintelor de susan folosite – astfel acestea capata o aroma si mai intensa, iar rezultatul final va fi un tahini delicios!

TIMP PREPARARE   5 minute

PORTII   1/2 cana

TIP RETETA   Garnitura

DIFICULTATE   Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Sos tahini (facut in casa)

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Ulei de floarea-soarelui

ulei-presat-la-rece-din-sem-floarea-soarelui-1l

Seminte de susan decorticate

seminte-de-susan-decorticat-100g

Ulei de susan presat la rece

ulei-presat-la-rece-din-sem-susan-250ml-sano-vita

Sare de mare

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

  Mod de preparare reteta Sos tahini (facut in casa)

  • Pentru a pregati acest sos tahini in casa, incepe prin a coace semintele de susan: pune o tigaie antiaderenta pe aragaz, la foc mediu, adauga susanul si amesteca semintele constant, cu o lingura de lemn, pana cand isi modifica usor culoarea si devin parfumate (in jur de 5 minute).
  • Transfera semintele de susan astfel coapte pe o farfurie intinsa si lasa-le sa se raceasca de tot, inainte de a le folosi.
  • Intr-un blender vertical, adauga semintele coapte si reci, apoi marunteste-le bine timp de 2-3 minute, pana cand se transforma intr-o pasta nisipoasa.
  • Adauga treptat toata cantitatea de ulei presat la rece in vasul blenderului si incorporeaza-le in amestecul de tahini, timp de 1-2 minute; la final, trebuie sa obtii o pasta omogena si groasa.
  • Daca vrei un sos tahini mai lighid, adauga treptat inca putin ulei (de susan sau de floarea-soarelui), pana atingi consistenta dorita.
  • Adauga sare, dupa gust.
  • Transfera sosul tahini astfel obtinut intr-un borcan, pune-i capacul si da-l la frigider – unde va rezista cel mult 30 de zile.

  Observatii reteta Sos tahini (facut in casa)

  • Daca sosul tahini se taie in borcanul cu pricina, amesteca-l bine cu o lingurita si serveste-l imediat.
  • Poti combina sosul tahini cu humus, salate, falafel, frigarui sau boluri asiatice.
  • Sosul tahini se poate face si din seminte de susan negre, pasta rezultata avand aceeasi culoare.
  • Poti marunti semintele coapte de susan si intr-un mojar, cu ajutorul unui pistil.
  • Poti coace semintele de susan si la cuptorul preincalzit, la 180o C: intinde-le pe o tava termorezistenta (tapetata cu hartie de copt), baga tava in cuptor si las-o 5 minute; amesteca semintele de 2-3 ori, pana cand se coc uniform.
  • Poti renunta la primul pas (coacerea semintelor de susan), dar acesta va da rezultatului final o aroma mai intensa.

  Stiai ca?

  • Sosul tahini contine acizi grasi mononesaturati si antiinflamatorii, vitamine din grupul B-urilor (care iti dau energie), fosfor si mangan (care ajuta oasele)? Descopera 8 beneficii surprinzatoare ale sosului tahini pe blogul Sano Vita!
  • Semintele de susan vandute in comert sunt cel mai des deschise la culoare sau negre, dar exista si varietati de susan maro, aurii, rosiatice si gri?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Sos tahini (facut in casa)
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.