Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă O imunitate puternica, o viata lipsita de boli

O imunitate puternica, o viata lipsita de boli

0
O imunitate puternica, o viata lipsita de boli

sucuriIntotdeauna ne dorim sa fim sanatosi, sa ne simtim bine in pielea noastra si mai mult decat atat, sa nu suferim de nici o boala si sa urmam un anumit tratament pentru combaterea aceasteia. Prin urmare sunt diferite persoane ce promoveaza un stil de viata sanatos si care au un impact deosebit de mare asupra publicului larg.
Bineinteles, de-a lungul timpului au aparut si s-au dezvoltat nenumarate programe prin care se realizeaza preventia si constientizarea oamenilor a ceea ce inseamna imunitatea si totodata preventia.

Specialistii spun ca…

…publicul trebuie educat, astfel incat sa inteleaga in cele mai mici detalii ceea ce se intampla  cu sanatate lor in absenta unei imunitati puternice si ce trebuie facut pentru a nu avea de suferit din aceasta cauza.

 …indiferent de natura problemei de sanatate sau de boala pe care o avem, datorita preventiei si a unui sistem imunitar bine construit, aceasta poate fi tratata din timp si prin urmare nu poate evolua.

De asemenea este foarte importanta vizita la medic regulata, dar si efectuarea analizelor periodice pentru a putea preveni anumite boli sau pentru depistarea acestora intr-un stadiu incipient.
Dar pentru ca in cazul tarii noastre lucrurile se misca putin mai greu, cei mai multi dintre oameni se bazeaza foarte mult pe imunitatea naturala si pe modul in care se ingrijesc de sanatatea lor zilnica prin stilul de viata si mici trucuri naturale. Prin urmare pentru cei ce nu sunt la zi cu informatiile, dar isi doresc totusi sa-si pastreze imunitatea intacta sau aproape intacta o perioada indelungata de timp, in acest articol pot afla cat mai multe informatii teoretice dar și practice despre acest lucru.

Ce este si ce reprezinta imunitatea?

Conform Wikipedia cuvantul imunitate provine din latina – immunitas, ceea ce inseamna scutire. Iar aceasta este caracteristica de baza a organismului vegetal, animal si uman de a se apara si a opune rezistenta impotriva microbilor si a substantelor toxice.

Imunitatea este capacitatea organismului de a-si pastra vigurozitatea si sanatatea.

Sistemul imunitar este format dintr-un sistem complet de celule si molecule denumite anticorpi care au rolul de a asigura protectia impotriva agresorilor, precum agentii patogeni (virusuri, bacterii, toxine si paraziti).

O caracteristica a sistemului imunitar este aceea de a memora antigenul dupa distrugerea agentilor patogeni. Aceasta memorare are loc cu scopul de a actiona rapid si prompt intr-o data viitoare cand se vor confrunta din nou cu agentii patogeni.

Imunitatea naturala este de fapt imunitatea cu care ne nastem, aceasta insa se poate modifica in cursul vietii sau se poate instala dupa ce organismul s-a confruntat cu diferite microorganisme sau in perioadele de postvaccinare.

Care este legatura dintre sistemul imunitar si cel limfatic?

Pentru persoanele care nu cunosc foarte multe date, trebuie spus faptul ca sistemul limfatic este o componenta a sistemului imunitar, prin urmare sistemul limfatic este sistemul de aparare al organismului. De asemenea, sistemul limfatic este format la randul lui din limfa, vase limfatice – ce pot asigura transportul limfei, dar totodata este format si din structuri sau organe ce contin tesut limfatic, iar aici amintim de: splina, amigdalele, ganglionii limfatici, dar si timusul.

Pentru a intelege mai bine acest sistem limfatic in cele ce urmeaza vei gasi cateva informatii despre fiecare componenta in parte a acestuia:

  • Splina are rolul de a sintetiza anticorpii, de a distruge si de a elimina toate acele bacterii anihilate, si prin urmare are rolul de a elimina si celulele sanguine moarte.
  • Amigdalele sunt cele ce fac parte din prima linie de protectie a ceea ce putem numi sistemul digestiv, dar si a aparatului respirator ce pot distruge bacteriile si virusurile din aceasta zona. Daca se ajunge la extirparea acestor amigdale, agentii agresori pot patrunde cu o foarte mare usurinta in organism.
  • Ganglionii limfatici, acestia sunt localizati de-a lungul intregului corp si contin acele celule B care secreta anticorpi, dar si celule T si celule macrofage.
  • Timusul este o glanda mica, ce este situata in spatele sternului si deasupra traheei, rolul acestuia este sa produca celule T care sunt responsabile de ceea ce inseamna imunitatea celulara. Aceasta glanda este mai activa in perioada adolescentei si isi mai pierde din proprietati odata ce inaintam in varsta.

medic

Se poate testa imunitatea?

In prezent se pot face nenumarate teste prin care poti obtine diverse informatii despre organismul tau, asadar si in cazul imunitatii se fac anumite teste pentru a putea vedea  starea sistemuli tau imunitar si astfel sa poti lua masuri pentru a putea imbunatati nivelul imunitar.

Analizele de sange prin care se evalueaza componentele sistemului imun si prin care, de asemenea puteti obtine informatii in acest sens, sunt hemoleucograma si imunograma.

  1. Hemoleucograma – in urma acestei analize puteti identifica numarul si procentul urmatoarelor celule: leucocite, macrofage si fagocite.
  2. Imunograma – evalueaza anticorpii care sunt produsi de celule.
    In cazul imunoglobulinelor exista 4 mari clase:
  • lg A – cel mai important element de aparare imbotriva bacteriilor;
  • lg E – responsabila pentru alergii;
  • lg M – este prima imunoglobulina secretata pentru a putea apara organismul atunci cand este amenintat;
  • lg G – rolul acesteia este de a neutraliza toxinele bacteriene.

activitate fizicaAlegeri cu privire la stilul de viata

Pentru ca intotdeauna ne dorim sa avem grija de cei dragi noua, dar in primul rand de sanatatea noastra, trebuie sa avem grija in permanenta de ceea ce facem sau am putea face cu privire la acest aspect, asadar daca iti doresti sa faci ceva mai mult pentru tine si pentru cei apropiati tie, nu uita de urmatoarele aspecte foarte importante:

  • mananca echilibrat, nu uita de fructe, legume si cerealele integrale;
  • rezerva-ti zilnic timp pentru activitatea fizica;
  • daca printre viciile tale se numara si fumatul, renunta la el;
  • nu consuma alcool in cantitati mari;
  • dormi cate 7 – 8 ore pe noapte, somnul este foarte important;
  • spala-te pe maini frecvent, cel putin cate 20 de secunde;
  • nu uita sa-ti controlezi regulat tensiunea arteriala.

Alimente pe post de medicamente

Iata cateva alimente care te vor ajuta sa ai grija de imunitatea ta si sa o imbunatatesti:

Goji
Miere
Ghimbir
Migdale
Citrice

Usturoi
Turmeric
Ciuperci                                                  Tarate de ovaz
Nuci si seminte

nuci

 

SFAT PRACTIC…

Daca vei avea grija la toate aceste aspecte, intotdeauna vei avea parte de un sistem imunitar puternic fara ca tu sa faci un efort foarte mare. Si pana la urma toate acestea nu sunt altceva decat note esentiale pentru o viata sanatoasa.

Articolul precedent Fibrele, micile ajutoare mari
Articolul următor Efectele calitatii aerului asupra sanatatii tale
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.