Acasă Rețete Deserturi sănătoase Dulceata de capsuni

Dulceata de capsuni

0
Dulceata de capsuni

dulceata de capsuniCe spui de o dulceata de capsuni care contine doar 400 g de zahar la 1 kg de fructe? Toti am copilarit cu dulceturile mamei sau bunicii, gatite dupa reteta clasica in care raportul de fructe si zahar alb era de 1:1. Astazi iti propunem o dulceata de capsuni mai sanatoasa: fara conservanti din comert (pectina alimentara), folosind fructe coapte bine, dulci si parfumate, si mai putin de jumatate din cantitatea clasica de zahar (pentru ca noi credem ca dulceata delicioasa poate fi si sanatoasa).

Aceasta reteta de dulceata de capsuni se bazeaza pe mere acrisoare pentru a obtine inchegarea: aceste fructe contin in mod natural pectina, fibra care asigura textura perfecta. Unele retete adauga suc de lamaie in loc de pectina, dar aroma acestuia o poate depasi pe cea a capsunelor, deci merele sunt mai potrivite. Incearca si tu sa faci astfel dulceata de capsuni, rezultatul este delicios!

TIMP PREPARARE   60 minute

PORTII   1-2 borcane

TIP RETETA   Desert

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Dulceata de capsuni

  • 1 kg capsuni
  • 230 g mere verzi
  • 400 g zahar brut
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • un praf de sare

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Sare de mare

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

  Mod de preparare reteta Dulceata de capsuni

  • Incepe sa pregatesti dulceata de capsuni curatand capsunile de codite.
  • In functie de textura pe care vrei sa o obtii la final (o dulceata mai fina sau una cu bucati mai mari de fructe), curata merele de coaja, apoi da-ke pe razatoarea mare sau taie-le in cubulete de 1 cm.
  • Pune toate ingredientele intr-o oala mare, amesteca-le cu o lingura de lemn si asteapta 15 minute, apoi pune oala pe foc mic-mediu si amesteca totul, pana la dizolvarea zaharului.
  • Mareste focul si da in clocot dulceata de capsuni, amestecand frecvent, pentru a nu se lipi de fundul vasului.
  • Gateste dulceata de capsuni pana cand amestecul se ingroasa si fierbe (in jur de 40 de minute) si stai cu ochii pe ea tot timpul, pentru a nu se arde.
  • Toarna dulceata in borcane sterilizate (spalate, apoi puse la cuptor pentru a se incinge si a omori bacteriile), lasand 0,5 cm spatiu gol pana sus, sterge marginea cu un servet de bucatarie umed si inchide bine capacul.
  • Fierbe borcanele cu dulceata de capsuni la foc mic, intr-o oala incapatoare, in care ai turnat destula apa cat sa le acopere; cand apa incepe sa fiarba, asteapta 10 minute, apoi stinge focul.
  • Dupa alte 5 minute, scoate cu grija borcanele din apa, pune-le pe un prosop curat si lasa-le la racit peste noapte sau cel putin 12 ore.
  • Verifica toate capacele: daca, la apasarea cu degetul, mijlocul se misca, atunci borcanul nu e sterilizat bine – trebuie pus la frigider si mancat in curand; in caz contrar, toate borcanele ti-au reusit si le poti depozita in camara sau la loc umbrit timp de pana la 1 an.

  Observatii reteta Dulceata de capsuni

  • Curata capsunile de frunze si abia apoi cantareste-le: trebuie sa obtii 1 kg de capsune curatate pentru aceasta reteta.
  • Poti testa foarte simplu cand este gata dulceata de capsuni. Picura sirop de dulceata intr-un pahar cu apa rece; daca picaturile raman inchegate, este gata. Sau picura sirop de dulceata pe o farfurie tinuta la congelator, pune-o la frigider si, dupa cateva minute trage o linie cu degetul prin mijlocul siropului; daca cele doua jumatati de sirop nu se unesc pe farfurie, este gata.
  • Daca ai lasat prea mult pe foc oala cu dulceata de capsuni si s-a intarit prea mult, poti adauga putina apa si reincalzi oala.

  Stiai ca?

  • Capsunile ajuta imunitatea (gratie Vitaminei C), pot reduce tensiunea (gratie potasiului) si pot trata simptomele artritei si gutei (gratie antioxidantilor)?
  • Gratie prezentei flavonoizilor, capsunile pot fi un ajutor de nadejde pentru ochi sanatosi?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Dulceata de capsuni
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 56 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.