Acasă Gătesc gustos Cum alegi (si cum desfaci) o nuca de cocos proaspata

Cum alegi (si cum desfaci) o nuca de cocos proaspata

1
Cum alegi (si cum desfaci) o nuca de cocos proaspata

nuca de cocos

Nucile de cocos sunt fructe tropicale uimitoare: cresc in palmieri de pana la 30 de metri inaltime, cu frunze de 4-6 metri lungime si ofera o bogatie de intrebuintari. Pulpa lor este delicioasa naturala sau uscata, apa pe care o contin este doldora de electroliti si pot fi procesate pentru a obtine ulei de cocos si lapte de cocos, care sunt utilizate in bucatarie, tratamente naturiste si de infrumusetare, fabricarea de sapun si cate si mai cate…

Stiai ca, in sanscrita, arborele de cocos este numit „kalpa vriksha” (in traducere, „copacul care ofera tot ceea ce este necesar vietii”)?

In ciuda numelui, acest fruct nu este o nuca, ci o drupa – tip de fruct compus din coaja, miez carnos si un singur sambure in interior (asa cum sunt si prunele, caisele ori maslinele).

Cum recunosti o nuca de cocos proaspata

Acum ca am stabilit cat de mult ne plac nucile de cocos, se pune intrebarea cum recunosti o nuca de cocos proaspata si cum o alegi pe cea mai potrivita dintre suratele ei din supermaket? Poate fi intimidant si frustrant sa ajungi acasa cu ea, sa o desfaci si sa constati ca este stricata (are zone galbene sau de alta culoare decat alb ori are un gust ciudat, acru).

Raspunsul la intrebarea de mai sus este compus din cinci pasi simplu de urmat, cand te afli in fata raionului cu nuci de cocos, in magazin.

1. Agit-o bine. Dintre toate nucile de cocos din fata ta, trebuie sa alegi una plina de lichid, pentru a fi sigura ca va fi proaspata, intreaga (fara crapaturi) si neafectata de impuritati sau mucegai. Sunetul sucului din interior trebuie sa fie clar, asemanator unui val limpede, nu unui val malos.

2. Priveste-o in „ochi”. Desi arata bine, o nuca de cocos poate avea zone cu inceput de mucegai, plasate adesea in apropierea celor trei „ochi” ai fructului – zonele inchise la culoare de la un capat. Daca observi aici mucegai verzui, crapaturi sau sparturi (mai ales la cel mai moale dintre ele, care arata diferit de ceilalti doi), alege alta nuca de cocos!

3. Verifica sa nu fie crapata. Alege nuci maronii, fara pete decolorate si zone ude. Uita-te cu atentie la suprafata fructului, trebuie sa fie uscata si sa nu existe fisuri subtiri in coaja lemnoasa.

4. Cum suna? Loveste coaja nucii de cocos cu unghia degetului mijlociu de cateva ori, pana iti dai seama cum suna. Daca sunetul este ascutit, atunci pulpa va fi perfecta.

5. Daca este grea, este bine. O nuca de cocos grea are sanse maxime sa fie proaspata si plina de suc. Daca compari mai multe fructe si au trecut toate testele de mai sus, alege-o pe cea mai grea dintre ele.

ochi nuca de cocosAcum, ca ai invatat sa alegi nuca de cocos perfecta, e bine de stiut ca o poti tine la frigider, nedesfacuta, 2-3 saptamani. Daca o desfaci, o poti pastra 1 saptamana in frigider. La congelator, rezista si 6-8 luni (intreaga sau nu). Apropo de desfacut…

Cum desfaci o nuca de cocos proaspata

Desfacerea unei nuci de cocos nu este o operatiune complicata, desi asa pare. Scoate mai intai apa de cocos, gaurind unul sau toti cei trei „ochi”. Poti folosi varful unui cutit pentru a scobi „ochiul” mai moale al nucii de cocos (care este, de obicei, mai rotund, are mai mult negru in jur si e diferit de ceilalti doi), pana spargi bariera cojii. Sau poti folosi o surubelnita curata si un ciocan, pentru a gauri toate cele trei zone inchise la culoare. Goleste sucul de cocos intr-o cana peste care ai asezat o sita, pentru a separa fibrele lemnoase din interior de apa nutritiva. Ai rabdare sa se scurga singura, nu lovi nuca de cocos cu mana, pentru a grabi scurgerea – poti sparge cana!

Pentru a ajunge la miez, nu te inarma cu ditamai fierastraul, chinuindu-te sa spargi coaja tare, nu este cazul! Nu ai nevoie decat de un cutit mare sau un ciocan: tine nuca intr-o mana si cutitul/ciocanul in cealalta si loveste coaja de jur imprejurul fructului, pe latime, rotind nuca in mana, pana coaja crapa in doua. Alternativa este sa o pui intr-un cuptor incalzit la 190o C, 15 minute – nuca de cocos va crapa singura, de la caldura. Simplu, nu?

bautura de cocosPasul final este sa scoti pulpa din interior. Cel mai usor este sa folosesti un cutit pentru unt, introdus intre miez si coaja si impins de jur imprejurul fiecarei jumatati de nuca de cocos. Astfel, vei scoate miezul in bucati mari, rapid si usor. Gata: acum poti folosi pulpa in retetele tale preferate, o poti manca imediat sau o poti pune in robotul de bucatarie si marunti bine (pentru a o folosi la gatit). Mai jos, gasesti trei exemple de retete care utilizeaza bogatia nucilor de cocos. Pofta buna!

Supa crema de linte rosie si cocos

Tort de mere de post cu ulei de cocos. Reteta delicioasa si sanatoasa

Piña Colada cu apa de cocos fara alcool

Descopera aici 65 de utilizari surprinzatoare ale uleiului de cocos si afla de ce trebuie neaparat sa il ai mereu in casa!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.