Acasă Am grijă de corpul meu Cinci trucuri pentru un somn mai liniștit

Cinci trucuri pentru un somn mai liniștit

0
Cinci trucuri pentru un somn mai liniștit

Prea puțin realizăm cât de important este somnul și cât de mult ne afectează viața de zi cu zi. O oră, două, trei în minus sau în plus nu par a însemna prea mult raportat la planurile și proiectele noastre pe termen lung. Fie că e vreo sarcină profesională cu termen-limită a doua zi, o ieșire în timpul săptămânii care se prelungește mult peste ce plănuiai sau, pur și simplu, ai pierdut vremea fără să-ți dai seama în fața ecranului, orele lipsă de somn se adună. Și chiar dacă tinerețea pare să le deconteze, nota de plată vine pe termen lung, cu tot cu dobândă.

Dar de ce are organismul nostru nevoie de acele 8 ore de somn în fiecare zi? Adevărul este că oamenii de știință nu au nici acum un răspuns clar pe care să poată cădea toți de acord. Ce ne pot spune însă sunt efectele somnului asupra organismului observate de-a lungul a ani și ani de studii și experimente observaționale. Și că ne petrecem o treime din viață dormind – deși nici atât nu e de ajuns…

 

Avantajele somnului

Refacerea organismului este beneficiul fundamental al unui somn odihnitor. Faza de somn profund e cea în care se eliberează hormonii de creștere, care pe copii îi ajută în dezvoltarea armonioasă. În cazul adulților, somnul contribuie la arderea grăsimilor, creșterea masei musculare, refacerea  țesuturilor din organism și întărirea sistemului imunitar. De asemenea, joacă un rol esențial în prevenirea obezității și a diabetului. Persoanele care dorm 5 ore pe noapte sunt cu 70% mai predispuse acestor afecțiuni decât cei care cu un program de 7-9 ore de somn.

Nu doar atât, dar lipsa somnului îți afectează și performanța la muncă ori la școală. Somnul este perioada în care noile informații, concepte sau idei se fixează cel mai bine în memoria ta pe termen lung. Ca să nu mai vorbim de puterea de concentrare atunci când ai dormit bine, ești odihnit și te simți stăpân pe propriile forțe. Dacă vrei să te simți bine pe parcursul zilei, să eviți stresul, să ții anxietatea și depresia departe, atunci începe chiar de azi să respecți programul recomandat de somn.

Pentru a obține acest somn odihnitor, experta Sano Vita, Corina Dan, vine cu câteva sfaturi pentru a ne ajuta. Pe cât de simple pot părea, pe atât de importantă e respectarea lor:

 

1.Pregătește-ți bine dormitorul

Noi glumim spunând că dacă vrei să știi cum arată locul ideal de dormit, atunci gândește-te că ești un liliac în căutarea unei peșteri. Așa trebuie să fie și dormitorul: liniștit, întunecat și moderat rece, cea mai confortabilă „peșteră”.

Redu pe cât posibil sursele exterioare de zgomot. Poți închide geamul sau poți purta dopuri în urechi dacă nu există altă soluție. Scapă de orice sursă de lumină intensă. Dacă și tu ești una dintre persoanele terorizate noaptea de o reclamă cu lumini puternice așezată chiar lângă apartamentul tău, atunci acesta ar fi momentul să îți cumperi niște perdele opace sau o mască pentru  ochi. De asemenea păstrează camera ventilată și aerisită, cu o temperatură între 18 -23 de grade Celsius.

 

2.Fără cofeină, alcool, nicotină, zahăr și alte substanțe care interferează cu somnul

Inamicul-vedetă al unui somn liniștit este cofeina. O găsim în ciocolată, unele produse analgezice, în sucuri acidulate, uneori în ceai și, desigur, în cafea. Trebuie evitat consumul de cofeină cu cel puțin 4-6 ore înainte de ora obișnuită de culcare. Așa deci, dacă e abia ora 6 după-amiază, ai nevoie de puțină energie și te gândești la o cafea care să te trezească, încearcă să eviți – sau înlocuiește-o cu un smoothie de fructe sau o “cafea” din orz și cicoare care te vor energiza într-un mod mult mai benefic. Dacă însă alegi cafea, e posibil ca doza de energie acum să se  transforme în insomnia de peste câteva ore și oboseala de mâine când o vei lua iar de la capăt. Încearcă mai bine să înlocuiești cafeaua cu fructe.

Te-ai putea întreba dacă nu cumva alcoolul ajută la somn. Până la urmă, alcoolul te relaxează, nu? Acesta de fapt acționează ca stimulant, crește numărul de treziri în timpul nopții și scade calitatea somnului. Ca să nu mai vorbim și de toate celelalte efecte negative ale acestuia asupra organismului. Poate că dormi 8 ore, dar dacă acestea nu sunt odihnitoare, nu ai parte de aceleași beneficii.

 

3.Stabilește-ți o rutină de liniștire cu aproximativ o oră înainte de culcare

Puține lucruri sunt mai frustrante decât atunci când vrei să-ți iei doza de somn odihnitor pentru a doua zi, te întinzi în pat, stingi toate ecranele, dar rămâi treaz cu ochii închiși încă o perioadă lungă de timp. Fiecare are programul și plăcerile sale personale, dar există în același timp și câteva obiceiuri care dau în general rezultate pentru majoritatea.

Ideal este să îți formezi o rutină de care să te ții pentru a-ți obișnui organismul. Culcatul și trezitul la aceleași ore îți setează ceasul biologic astfel încât să ți se facă somn la orele dorite. O baie caldă care să-ți ridice temperatura corpului ori cititul unei cărți sunt și ele de un mare ajutor. Exercițiile de relaxare sunt, de asemenea, folosite de mulți. În rest, evită orice te poate stresa și activitatea fizică.

 

4.Evită somnul de după-amiază

Știm că nu e ușor. E o tentație foarte puternică atunci când te simți obosit, ochii ți se închid, canapeaua e atât de confortabilă și temperatura camerei perfectă. Dar somnul din timpul zilei se plătește cu insomnia din timpul nopții

Corina Dan ne explică  ”deși este adevărat că somnul din timpul zilei poate duce la îmbunătățirea funcțiilor mentale și  îmbunătățirea perfomanțelor la locul de muncă, dacă suferi de tulburări de somn în timpul nopții, e mai bine să nu dormi ziua. Rămâne totuși benefic dacă somnul de după amiază este scurt (20-30 minute) și înainte de ora 5 pm.”

 

5.Ușor cu mâncarea de seară

O cină bogată cu puțin timp înainte de culcare duce deseori la insomnie sau o calitate scăzută a somnului. Mitul coșmarurilor care apar mai des ca rezultat al unei mese bogate înainte de a intra la somn este destul de adevărat. În cealaltă extremă, foamea afectează și ea somnul, eructațiile și tulburările intestinale ținându-te treaz mai mult decât ai dori. De asemenea, încearcă să nu consumi nici prea multe lichide înainte de culcare, din motive evidente.

Ce ne recomandă expertul nostru Corina Dan să facem este să ne hrănim corespunzător și echilibrat pe timpul zilei, nu mai târziu cu 3 ore înainte de culcare. De asemenea, ce ne poate ajuta este ceaiul ,fie el de tei, lavandă sau păducel, care poate contribui la „liniștirea” sistemului nervos.

O oră în minus sau în plus poate părea puțin, la prima vedere. Suntem prinși în diverse rutine ori distrași de o varietate de lucruri și uităm, nu arareori, să acordăm atenție lucrurilor mici. Acestea se adună și adună până ce rămânem prinși într-un cerc vicios de obiceiuri nesănătoase. Recomandăm să încercați măcar o săptămână toate aceste sfaturi și veți vedea calitatea vieții, nu doar a somnului, schimbându-se semnificativ – în bine, desigur!

Articolul precedent Chifteluțe din morcov și tofu
Articolul următor Halva
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.