Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Băutura de soia, bună pentru toată lumea!

Băutura de soia, bună pentru toată lumea!

0
Băutura de soia, bună pentru toată lumea!

Lapte de soia

Cel mai pobabil ai auzit până acum de băutura de soia sau, cum i se mai spune, laptele de soia – însă nu știi exact cum se produce și ce beneficii are. De aceea suntem noi aici, să îți explicăm, pas cu pas – că pe urmă vei ști să alegi ce ți se potrivește.

Ce este laptele de soia?

Laptele de soia este o băutură 100% vegetală, făcută din boabe de soia. Aceasta a început să fie consumată în Asia de mai bine de trei mii de ani.

Sunt două modalități prin care poți obține această această băutură, cea tradițională și cea modernă. Înainte boabele de soia erau măcinate în apă, compoziția era apoi pusă la fiert și în final strecurată. În ziua de azi se începe fie cu boabe de soia întregi, fie cu proteine din soia, se adaugă apoi apă și ulei vegetal (de floarea soarelui) sau maltodextrină. Uneori mai sunt adăugate și vitamine sau minerale precum calciu, vitamina B12 și vitamina D.

Spre deosebire de o prejudecată destul de comună, băutura de soia și laptele de proveniență animală au profile nutriționale asemănătoare în ceea ce privește conținutul în proteine și tipul aminoacizilor. Conținutul de proteine din laptele de soia este similar cu laptele de vacă și toți aminoacizii esențiali sunt prezenți, dar în cantități mai mici decât în laptele de vacă. Întrucât este hrană vegetală, laptele de soia conține cantități mici de fibre și de două ori mai mult folat decât laptele animal. În plus, laptele de soia conține mai multe proteine comparativ cu alte alternative vegetale, precum băutura de migdale sau de orez.

Cealaltă diferență reală se reflectă în tipul grăsimilor prezente în cele două băuturi. Laptele conține grăsimi saturate, în timp ce băutura din soia are grăsimi polinesaturate și / sau mononesaturate din uleiul vegetal intrinsec. O dietă săracă în grăsimi saturate este mai bună pentru sănătatea inimii și pentru gestionarea nivelului de colesterol.

Beneficii

Principalele proprietăți ale bobului de soia se transmit băuturii obținute din acesta. Alimentele pe bază de soia precum băutura de soia, tofu și miso au proprietăți antiinflamatorii, scad colesterolul, tensiunea arterială, îmbunătățesc funcționarea rinichilor și, de asemenea, reduc riscul de apariție al anumitor tipuri de cancer.

Numeroase studii au arătat că în cazul femeilor se reduce riscul de apariție a cancerului la sân, dacă acestea integrează soia în dieta cotidiană, iar rata de supraviețuire în fața unui eventual cancer crește. Este un motiv pentru care este bine să obișnuiți copiii, în special fetele, cu alimentele din soia. Studiile au arătat că atunci când fetele au 1-1½ porții de soia în fiecare zi în timpul copilăriei și adolescenței, riscul de apariție a cancerului de sân ar putea fi redus cu 28% până la 60% la maturitate.

În plus, izoflavonele din soia, prezente în cantități mici și în băutura de soia, reduc bufeurile (unul dintre cele mai întâlnite simptome ale menopauzei).

De către cine poate fi consumată băutura de soia?

Băutura de soia poate fi consumată fară probleme de persoanele care suferă de alergii deoarece:

  • Nu conține lactoză – și are aceleași proprietăți ca laptele de proveniență animală, astfel e perfect pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.
  • Nu conține gluten – în general laptele de soia nu conține gluten, însă nu strică să verifici lista de ingrediente înainte să îl cumperi
  • Nu conține nuci – deși nucile sau alunele nu apar de obicei în băutura de soia, te sfătuim să verifici, totuși, eticheta.

Pot copiii să bea băutură de soia?

Până la vârsta de un an, băutura principală trebuie să fie laptele matern – însă după ce bebelușul a împlinit șapte luni pot fi introduse cantități mici de băutură de soia în mâncarea pe care o prepari pentru el. De la 12 luni îi poți da lapte de soia special conceput pentru copii, fie ca un înlocuitor complet al produselor lactate sau, dacă nu sunt intoleranți la lactoză, pot avea un pic din ambele în dieta lor.

Laptele de soia este singurul lapte vegetal recomandat ca înlocuitor de lapte pentru copiii mai mici. Acest lucru se datorează faptului că are un profil nutrițional similar cu laptele de vacă și conține proteine, grăsimi și calciu, atunci când formula sa este îmbogățită.

Alte formule de băuturi vegetale nu sunt recomandate ca înlocuitor complet al laptelui de origine animală pentru copiii sub 5 ani, deoarece acestea sunt mai sărace în proteine și grăsimi. Cu toate acestea, ele pot fi savurate ca un supliment nutritiv.

Cum alegi cea mai bună băutură din soia?

Acum există o gamă largă de opțiuni atunci când vine vorba de laptele de soia. Deci, cum poți alege? Pur și simplu caută o băutură care este îmbogățită cu calciu și/sau vitamina B12, eventual și alte tipuri de vitamine și minerale. Caută să aibă un adaos cât mai mic de zaharuri rafinate și aditivi de îngroșare sau conservare. Poți exclude orice conține ingrediente modificate genetic verificând eticheta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.