Istoria minunatelor boabe de soia

boabe de soiaCând faci și brânză tofu, și lapte vegetal, și paste, și mici vegetali dintr-o singură plantă, nu e deloc de mirare că soia este considerată o legumă-minune. Și să nu uităm că din soia se obține și ulei, ba chiar și biocombustibil, în care soia este folosită în cantități mari, lăsând o amprentă de carbon mult mai mică asupra mediului. Am putea continua mult și bine cu enumerări despre ce putem face cu boabele de soia. N-o vom face… decât cu un singur exemplu: în 1940, Henry Ford a folosit pentru prima dată în industria automobilelor boabele de soia pentru fabricarea unor componente ale mașinii din plastic – plastic în compoziția căruia era folosită soia. În cele din urmă, aceste componente nu au fost utilizate la scară largă în producția auto, dar prezența soia într-un compozit de mase plastice spune ceva despre cât de departe poate merge practicalitatea acestei plante.

 

Cum a ajuns soia dintr-un capăt în altul al lumii

Soia nu a fost dintotdeauna leguma-minune la îndemâna oricărui fermier din Europa sau SUA. De fapt, istoria ei începe acum cel puțin 3000 de ani în China – perioada și locul în care se crede că au început „domesticirea” și cultivarea ei la nivel extins. Timp de multe secole, soia era cunoscută doar de un număr mic de țări din Orientul Extrem – iar secretul s-a păstrat până la contactul masiv cu navigatorii europeni.

Soia avea să fie cultivată prima dată în Occident abia în secolul al XVIII-lea, Benjamin Franklin, unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite, fiind printre primii care aveau să încerce cultivarea boabelor de soia. Interesul pentru cultivare a tot crescut de-a lungul timpului, însă abia în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, SUA aveau să-și înceapă ascensiunea spre a deveni cel mai mare producător de soia din lume, luând locul Chinei. Astăzi, aproape jumătate din producția mondială este obținută în America de Nord – aproximativ 70% din aceasta este, totuși, bază nutritivă pentru animale.

 

De la „Epoca de aur” la veganism

Puțini bănuiau acum 30 de ani cât de mult se va schimba percepția asupra boabelor de soia în zilele noastre. Într-o țară a penelor de curent și a lipsei de căldură în blocuri, a galantarelor goale și a penuriei – vorbim, desigur, despre România anilor ’80 – soia devenise un înlocuitor în prepararea unor alimente de bază, inclusiv a semipreparatelor de carne sau a uleiului pentru gătit. De aici și stigma înlocuitorilor vegetali pentru carne, cum e și bine-cunoscuta vorbă „N-ai mâncat salam cu soia” apărută în primii ani de după Revoluție.

Astăzi, în schimb, devenim și noi tot mai conștienți de impactul alimentelor pe care le consumăm asupra sănătății noastre. Descoperind efectele nocive pe termen lung ale cărnii procesate, ne întoarcem atenția tot mai mult către produsele vegetale. Soia nu mai este asociată astăzi cu lipsurile materiale, ci cu alegerea conștientă a unei vieți mai sănătoase și cu un impact mult mai redus asupra mediului înconjurător. Nu degeaba am ajuns din 2017 al doilea cel mai mare producător de soia din Uniunea Europeană.

 

Beneficiile boabelor de soia

Compuse din aproximativ 40% proteine și încă 20% ulei, boabele de soia sunt unele dintre cele mai eficiente leguminoase  în reducerea  colesterolului LDL. Grăsimile nesaturate din soia, pe lângă reducerea colesterolului, joacă un rol important și în menținerea sănătății inimii. Mai mult decât atât, o singură porție pe zi de mâncăruri pe bază de soia, mai ales în anii timpurii ai vieții, ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer la sân cu până la 50%.

Acestea contribuie de asemenea și la creșterea masei musculare, având potențialul de a înlocui pe viitor alimentația tradițională a culturiștilor amatori, bazată pe proteinele de origine animală. Și, pe lângă îmbunătățirea funcțiilor cognitive, soia ar putea avea un impact pozitiv și asupra întârzierii apariției ridurilor.

În final, dacă ar fi să alegem cea mai importantă caracteristică pentru soia, aceasta ar fi diversitatea prin care poate fi consumată. Sunt puține plante atât de versatile și maleabile, ceea ce nu poate decât să ne dea de gândit cu privire la viitorul boabelor de soia. Va rămâne în nișa furajelor pentru animale și a produselor pentru o minoritate vegană? Sau va deveni ea leguminoasa  care va schimba radical alimentația oamenilor din toată lumea?LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.