Acasă Gătesc gustos 13 tipuri de faina fara gluten (si retetele in care se potrivesc cel mai bine)

13 tipuri de faina fara gluten (si retetele in care se potrivesc cel mai bine)

2
13 tipuri de faina fara gluten (si retetele in care se potrivesc cel mai bine)

Daca ai descoperit recent ca trebuie sa urmezi o dieta fara gluten (pentru ca ai alergie la aceasta proteina, intoleranta la gluten, chiar boala celiaca sau pentru orice alt motiv), inceputul poate fi dificil si ti se poate parea plin de obstacole alimentare. Va trebui sa renunti la faina de grau, orz, secara, triticale (si toate produsele care le contin) si va trebui – ca in cazul oricarei alergii – sa verifici intotdeauna cu atentie lista de ingrediente de pe ambalaj. In plus, va trebui sa te documentezi cu privire la alternativele care pot inlocui clasica faina de grau, daca iti place sa faci acasa paine si deserturi.

Am scris deja pe blogul Sano Vita un articol si un infografic utile despre 8 cereale fara gluten pline de sanatate. In articolul de astazi iti povestim despre 13 fainuri fara gluten si retetele in care se potrivesc cel mai bine, pentru a te ajuta sa faci intotdeauna alegeri cat mai sanatoase pentru tine.

Descopera totul despre gluten, in articolul de pe blogul nostru!

13 tipuri de faina fara gluten + retete in care sa le incluzi

faina aluatCa idee generala, nu exista o faina fara gluten care sa inlocuiasca perfect faina de grau, deci va trebui sa amesteci mai multe ingrediente pentru asta. O combinatie buna este urmatoarea: 3 ani de faina de migdale + 1 ½ cana amidon de porumb + ¾ cana faina de cocos + ¾ cana amidon de tapioca. Cerne bine toate ingredientele, de doua ori, pentru a te asigura ca s-au incorporat cum trebuie in amestec, apoi depoziteaza noua ta faina fara gluten intr-un borcan inchis ermetic.

Mai jos gasesti o lista de 13 fainuri fara gluten, care pot fi utilizate in propria ta bucatarie (cauta retete care sa le includa special pe acestea, nu inlocui faina de grau integrala cu una dintre ele, asteptandu-te ca reteta sa iasa perfect).

1. Faina de hrisca

hriscaHrisca (pe numele ei stiintific, Fagopyrum esculentum) este o pseudo-cereala inrudita cu rubarba, macrisul, stevia creata si pirul. Cultivata pentru boabele sale sunt triunghiulare, asemanatoare la gust cu graul, hrisca nu contine gluten, dar este bogata in aminoacizi, vitamine (B1, B3 si B6), minerale (mangan, magneziu, fosfor, cupru, fier si zinc), fibre (100 g au 36% din doza zilnica recomandata/DZR) si proteine (100 g au 26% din DZR), avand putine grasimi. Faina de hrisca poate fi folosita in paine de casa cu drojdie, briose, clatite frantuzesti si americane, waffles, checuri, crackers, biscuiti si fursecuri americane.

Alege faina de hrisca, pentru un produs fara gluten de top!

faina-de-hrisca-500

Faina macinata din bobul integral de hrisca este un ajutor de nadejde in tratamentul tensiunii arteriale mari si poate contribui la intarirea arterelor sangvine. Hrisca nu provine din culturi modificate genetic

2. Faina de mei

meiMeiul (in latina, Panicum miliaceum) este o alta planta erbacee ale carei seminte seamana cu cerealele. Odata macinat, se transforma intr-o faina bogata in fibre (100 g au 12% din DZR), proteine (100 g au 22% din DZR), minerale (seleniu, fier, mangan, magnezu, fosfor si zinc), vitamine (B1, B3 si B6), dar saraca in grasimi. Nu consuma foarte multa faina de mei daca ai hipotiroidism, pentru ca boala iti va fi exacerbata. Faina de mei va da preparatelor tale o aroma asemanatoare nucilor, o culoare cremoasa si o textura sfaramicioasa, de blat de tort. Si poate fi folosita in paine, aluat de pizza si lipii de casa, briose, clatite frantuzesti si americane, waffles, rulouri cu scortisoara, prajituri.

3. Faina de sorg

sorgFaina de sorg (Sorghum bicolor) este bogata in fibre (100 g au 24% din DZR), proteine (100 g au 17% din DZR), vitamine (B1, B3 si B6) si minerale (mangan, fosfor, magneziu, cupru, seleniu si zinc), dar nu si in grasimi. Asemanatoare ca gust si textura fainii de grau, cu faina de sorg poti face paine, lipii, prajituri, waffles, placinte, torturi bundt.

4. Faina de amarant

Aceasta pseudo-cereala este cultivata pentru semintele, frunzele si radacina comestibile, dar si pe post de planta ornamentala. Trei specii de amarant sunt cultivate pentru seminte: Amarantus cruenus, Amarantus hypochondriacus si Amarantus caudatus. Faina de amarant este bogata in lizina (aminoacid absent din multe alte cereale), proteine, fier, calciu si fibre (si absoarbe usor lichidul, deci trebuie incorporata bine in retete, pentru a nu obtine un rezultat prea dens). Faina de amarant poate folosita pentu a face tortillas, clatite, briose, crackers, prajituri.

5. Faina de naut

nautNautul (Cicer arietinum) este o leguminoasa despre ale carei avantaje pentru sanatate am scris deja (descopera-le si tu in articolul 10 lucruri care ti se pot intampla daca mananci 1 cana de naut/zi). Uscate si macinte, boabele se transforma intr-o faina de naut bogata in fibre (100 g au 39% din DZR), proteine (100 g au 45% din DZR), vitamine (B1, B6) si minerale (cupru, mangan, magneziu, fosfor, fier, zinc, potasiu si seleniu). Faina de naut este densa si perfecta in retete coapte la cuptor care nu includ ciocolata; poate fi incorporata in paine, tortillas si lipii, clatite frantusesti, waffles, fursecuri, briose, burgeri vegani.

Naut boabe pentru dieta ta!

Nautul este o leguminoasa cu conținut de proteine vegetale, saruri minerale un procent important de carbohidrati.

 

 

6. Faina de cocos

nuca de cocosDin pulpa nucilor palmierului de cocos (Cocos nucifera) – coapta la temperatura mica pana se usuca si apoi macinata fin – se obtine faina de cocos, o pudra alba care miroase foarte bine, estre extrem de absorbanta si iti face prajiturile sa fie pufoase. Faina de cocos este bogata in fibre, proteine si fier, are un indice glicemic scazut si o poti utiliza in retete de paine, lipii si aluat de pizza, clatite americane, fursecuri, briose si burgeri vegetali.

Cocos fulgi, pentru dieta ta!

Cocosul se poate consuma ca ingredient în preparate culinare, în panificatie, la deserturi sau în componența cerealelor cu lapte dimineața.

 

 

7. Faina de teff

aluat fainaBoabele acestui tip de cereala sunt cele mai mici din lume, 100 de boabe de teff echivalans cu un singur bob de grau! Comparativ cu alte cereale, tefful (Eragrostis tef) are mult mai multe tarate si germeni, deci faina de teff este bogata in fibre (100 g au 54% din DZR), proteine, vitamine (B-uri si C) si minerale (calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, zinc, potasiu si cupru). Cu faina de teff poti gati paine, clatite frantuzesti, waffles, placinte, fursecuri, torturi, prajituri si negrese.

8. Faina de tapioca/manioc/cassava/yuca

manioc cassava yucaManiocul/cassava/yuca/tapioca (Manihot esculenta) este o planta sud-americana perena, care este cultivata de om pentru radacina tuberculoasa plina de carbohidrati. Mancata fiarta sau utilizata pentru a extrage amidonul din ea (tapioca), aceasta poate fi transformata si in faina. Termenii de „faina de tapioca” si „faina de cassava” sunt folositi ca si cum acestea doua sunt acelasi lucru si exista multe magazine online care fac aceasta confuzie, dar exista diferente clare intre ele: cea dintai este compusa din amidonul extras prin spalarea si stoarcerea pulpei de manioc, apoi evaporarea apei; a doua este radacina de manioc intreaga, curatata de coaja, uscata si macinata fin.

Tapioca perle, pentru dieta ta!

Prin fierbere in apa sau lapte, consistenta perlelor de tapioca devine asemanatoare cu a gelatinei, folosindu-se usor la prepararea deserturilor cu fructe sau a raciturilor rapide cu legume.

.

Faina de tapioca utilizata in cantitati mari poate da un gust de creta retetelor si poate fi folosita in retete in care ai nevoie de un agent de ingrosare: paine, lipii, umplutura de placinta. Faina de cassava este mai bogata in fibre si carbohidrati (100 g au de doua ori mai multi decat aceeasi cantitate de cartofi dulci), fiind cea mai asemanatoare fainii de grau in retete, ca gust (neutru), textura (fina, ca o pudra) si utilizare (in multe retete o poate inlocui pe aceasta in proportie de 1:1). Prin urmare, se preteaza pentru tortillas, tacos, clatite frantuzesti, prajituri si placinte.

9. Faina de migdale

migdaleFaina de migdale este obtinuta prin macinarea acestor seminte de migdal (Prunus dulcis) si poate fi usor obtinuta acasa, de oricine are un blender vertical si 5 minute la dispozitie (migdalele curatate de coaja, prin blansare prealabila, se maruntesc bine, pana devin o pudra fina). Aceasta faina contine putini carbohidrati, are o textura usoara, o aroma neutra si este plina de nutrienti: 100 g de midgale blansate contin 124% din DZR de Vitamina E, 112% din DZR de mangan, 69% din DZR de magneziu, 58% din DZR de cupru, 48% din DZR de fosfor, 44% din DZR de proteine, 42% din DZR de fibre, 33% din DZR de Vitamina B2, 22% din DZR de calciu si 21% din DZR de fier si zinc. Foloseste faina de migdale pentru retete in care ai nevoie de o consistenta de blat de tort sau vrei sa inlocuiesti pesmetul: placinte, briose, checuri, fursecuri, prajituri, tort de morcovi.

Alege migdalele crude, pentru un produs lipsit de gluten!

migdale-500gMigdalele constituie o gustare hranitoare si o sursa excelenta de fibre, proteine de calitate si acizi grasi Omega-3 (care previn complicatiile cardiovasculare si impiedica formarea cheagurilor de sange).

10. Faina de cartofi

cartofiTuberculii subterani ai plantei Solanum tuberosum, cartofii pot fi macinati pentru a produce o faina care adauga o textura cremoasa aluaturilor coapte. Faina de cartofi contine fibre (100 g au 21% din DZR), proteine (100 g au 14% din DZR), vitamine (B1, B3 si B6) si minerale (fosfor, cupru, potasiu, magneziu si mangan). Foloseste-o in prajituri, briose, torturi, checuri si ca agent de ingrosare in supe si sosuri.

11. Faina de orez brun

orezOrezul este  samanta plantei Oryza sativa (orez asiatic) sau Oryza glaberrima (orez african) si poate fi consumat in forma integrala (orez brun) sau procesata (orez alb). Odata macinatefin, boabele de orez se transforma in faina. Faina de orez brun contine fibre (100 g au 16% din DZR), proteine (100 g au 14% din DZR), minerale (mangan, fosfor, magneziu, cupru, zinc si fier), vitamine (B1, B3 si B6). Si se preteaza retetelor coapte (in amestec cu alte tipuri mai putin dense de faina): briose, fursecuri, paine.

12. Faina de soia

soia boabeFaina de soia este bogata in fibre (100 g au 34% din DZR), proteine (100 g au 76% din DZR), vitamine (B1, B2, B3, B6 si K) si minerale (cupru, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, zinc, fier, calciu si seleniu). Faina de soia se obtine din boabe intregi de soia (Glycine max) macinate fin si are o aroma bogata, asemanatoare nucilor. Foloseste-o la ingrosarea supelor si sosurilor, in paine, briose, prajituri si checuri.

Alege faina de soia, pentru un produs fara gluten de top!

marten-de-soy-250g

Faina de soia degresata este macinata la o granulatie similara fainii de grau. Aluatul obtinut din aceasta este mult mai bogat in proteine, vitamine (complexul B), minerale si acizi grasi, avand un grad mult mai scazut de perisabilitate.

 

13. Faina de mazare galbena

mazare galbenaFaina de mazare galbena se obtine din boabe de mazare (Pisum sativum) decorticate, uscate si macinate, fiind bogata in proteine si fibre. Aceasta are o aroma dulce si o culoare galbena frumoasa, fiind ideala de folosit in sosuri, clatite, fursecuri si prajituri.

Alege faina de soia, pentru un produs fara gluten de top!

Faina de soia degresata este macinata la o granulatie similara fainii de grau. Aluatul obtinut din aceasta este mult mai bogat in proteine, vitamine (complexul B), minerale si acizi grasi, avand un grad mult mai scazut de perisabilitate.

 

 

 

Articolul precedent Fursecuri Snickerdoodle
Articolul următor Tonic anti-raceala
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.