Unt vegan

Unt veganIn ultima vreme au inceput sa apara si in supermarket-urile romanesti, la sectiunea de „Produse vegane/vegetariene/de post”, iaurt de soia, branza tartinabila si unt vegan. Astazi iti prezentam o reteta de unt vegan facuta in casa, o varianta care – spre deosebire de cea din comert – nu contine ulei de palmier (a carui productie afecteaza profund mediul inconjurator, flora si fauna), lecitina de soia, emulgatori si arome naturale. Acest unt vegan nu are ingrediente de origine animala, are un gust bogat, o textura cremoasa si este cat se poate de sanatos. In plus, se intinde foarte usor pe felia de paine (chiar imediat dupa scoaterea din frigider) si se topeste perfect.

TIMP PREPARARE   5 minute

PORTII   20

TIP RETETA   Aperitiv

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Unt vegan

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Ulei de cocos dezodorizat

ulei-de-cocos-dezodorizat

Ulei de floarea-soarelui

ulei-presat-la-rece-din-sem-floarea-soarelui-1l

Lapte de migdale

lapte-de-migdale-1l

Fulgi de drojdie uscata

fulgi-de-drojdie-uscata-100g

Otet din cidru de mere

bioh-biona-otet-din-cidru-de-mere-nefiltrat-500ml

Sare de mare

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

  Mod de preparare reteta Unt vegan

  • Pentru a pregati aceasta reteta de unt vegan, incepe prin a indeparta coaja migdalelor inainte de a le transforma in faina, pentru a nu te trezi la final cu un unt vegan plin de fragmente maronii de coaja.
  • Adauga apoi, intr-un blender vertical, migdalele fara coaja si transforma-le intr-o faina fina.
  • Peste faina de migdale trebuie apoi sa adaugi laptele vegetal, sarea, fulgii de drojdie inactiva uscata, turmericul si otetul, amestecandu-le pana obtii o crema fina si omogena (daca blenderul tau are tendinta de a se incalzi rapid, marunteste ingredientele pe rand, in transe, lasand aparatul sa se raceasca binee, pentru a nu ti se taia untul).
  • Toarna deasupra uleiul de cocos dezodorizat (care trebuie sa fie lichid, la temperatura camerei) si amesteca la viteza maxima, pana obtii un unt vegan cremos si aerat (in jur de 1-2 minute).
  • Toarna compozitia de unt vegan intr-o caserola dreptunghiulara, pune-i capacul si da-o la frigider timp de cateva ore, pana se intareste; alternativ, poti sa il prepari, sa torni compozitia intr-o tava de cuburi de gheata din silicon (acoperita sau bagata intr-o punga), iar cand untul vegan s-a congelat, sa versi cubuletele intr-o punga de plastic sigiliata, pe care sa o pastrezi la congelator, scotand cate 1 cub din ea de fiecare data cand ai nevoie de unt pentru ceva (scoate untul cu 1 ora inainte, pentru a avea timp sa se incalzeasca).

  Observatii reteta Unt vegan

  • Poti pastra apoi acest unt vegan intr-o untiera (acoperita de un capac), la frigider, timp de cateva saptamani sau il poti congela: inveleste-l bine in folie alimentara si apoi in folie de aluminiu si ingheata-l intreg, pentru a-l folosi ulterior, la nevoie.
  • Este vital ca in aceasta reteta de unt vegan sa folosesti ulei de cocos rafinat si nu extravirgin – doar asa vei obtine un rezultat optim.
  • Poti folosi acest unt vegan la sandvisuri, il poti pune peste cartofi copti, in piure, il poti incorpora in dulciuri de casa – practic in orice reteta care necesita unt si care nu presupune prajire.

  Stiai ca?

  • Uleiul de cocos dezodorizat este rafinat, fiind obtinut din nuci de cocos printr-un process de centrifugare sau presare? Rafinarea are drept scop inlaturarea mirosului de cocos.
  • Migdalele nu contin colesterol, sunt o sursa excelenta de Vitamina E, proteine, potasiu si magneziu?
  • Faina de migdale sta la baza retetelor de martipan (alaturi de miere sau zahar)? Martipanul este originar din zona mediteraneeana (Ungaria, Spania sau Italia), spune unele surse, altele preferand China drept punct de origine.
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Unt vegan
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)


2 Comentarii

  1. Apreciez foarte mult SANOVITA. Dar aceasta reteta nu corespunde valorilor pe care le promoveaza aceasta firma (cel putin din ceea ce stiu eu). Reteta este cu ulei de cocos ce contine mai multe grasimi saturate decat untura de porc! De ce l-am folosi?? Este si cu otet din cidru iar orice otet contine alcool.
    Elena Pridie

LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.