Acasă Ghid de nutriție Totul despre celebrul indice de masa corporala (IMC/BMI)

Totul despre celebrul indice de masa corporala (IMC/BMI)

0
Totul despre celebrul indice de masa corporala (IMC/BMI)

indice de masa corporala„Greutatea ideala” este ceva la care toate femeile viseaza de mici, care le bantuie adolescenta si le marcheaza maturitatea. Intr-o lume in care sunt inconjurate de imagini retusate cu fotomodele si actrite „perfecte”, haine marimea 36 si cele mai noi diete de slabit (care promit marea cu sarea), greutatea este un punct sensibil de fiecare data cand se apropie vara, pentru orice femeie insarcinata sau care tocmai a devenit mama, dupa 35-40 de ani (cand descoperi ca nu mai scapi atat de usor de acele 2-3 kg in plus) si de fiecare data cand iti imaginezi cum ai arata intr-o rochie din vitrina magazinelor…

O modalitate de a calma „demonii” care guverneaza greutatea ideala este un calculator de greutate, iar Internetul este plin de site-uri care contin un calculator IMC (cum este si cel de aici). Indicele de masa corporala/IMC (numit, in engleza, „Body Mass Index”/BMI) este o valoare derivata din raportul intre greutatea si inaltimea unei persoane, este exprimat in kg/m2 si o poate incadra pe aceasta in categoriile subnutrita (indice de masa corporala sub 18,5), greutate normala (indice de masa corporala de 18,5-25), supraponderala (indice de masa corporala de 25-30) sau obeza (indice de masa corporala peste 30). Folosit de cativa zeci de ani incoace ca punct de referinta pentru sanatatea individuala, acest calcul IMC nu a fost niciodata menit sa faca asta. Citeste articolul nostru de astazi, pentru a descoperi istoria ciudata si rasista a BMI-ului!

Indicele de masă corporală (BMI)Cum a fost inventat indicele de masa corporala?

Celebrul BMI este vechi de aproape 200 de ai si este creatia lui Adolphe Quetelet (1796-1874). Acesta a fost un astronom, matematician, statistician si sociolog belgian, care si-a propus sa identifice ce caracterizeaza „l’homme moyen” (in traducere „omul obisnuit”) si astfel a dezvoltat ideea de „fizica sociala”, intre 1830 si 1850. Quetelet nu avea studii de medicina, dar credea ca poate defini matematic omul obisnuit (vazut de el drept ideal) si a inventat aceasta formula (inaltime in kg/greutate in m2) in urma masuratorilor facute exclusiv pe subiecti francezi si scotieni.

Stiinta a fost adesea folosita drept justificare pentru creionarea de idei si punerea in practica de politici sociale rasiste. Iar Quetelet nu face exceptie: si-a publicat studiile in Europa de Vest, la inceput de secol XIX (perioada de varf pentru stiinta rasista), este co-fondatorul scolii de criminologie pozitivista (care spune ca factorii sociali predispun oamenii la crima si care l-a inspirat pe Cesare Lombroso, „parintele criminologiei”, sa decreteze ca persoanele de culoare sunt salbatice si criminale din nastere, avand caracteristici fizice asemanatoare primatelor).

Numit initital „indexul lui Quetelet”, BMI-ul a ajuns sa fie folosit – un secol mai tarziu – ca masuratoare a abilitatii de a-ti creste bine copilul si ca justificare stiintifica a eugeniei, sterilizarea sistematica a persoanelor cu dizabilitati, a imigrantilor, a saracilor si a persoanelor de culoare.

De la indexul lui Quetelet, la BMI

La inceputul secolului XX, companiile de asigurari de viata americane au inceput sa utilizeze tabele cu inaltimi si greutati umane, pentru a determina ce tarife sa ceara clientilor. Desi aceste tabele erau inexacte (contineau cifre auto-raportate, nu luau in considerare varsta asiguratului, iar companiile nu aveau medici printre angajati, ci agenti de vanzari), tabelele au inceput sa fie utilizate de doctori in anii ’50 si ’60, pentru a evalua sanatatea pacientilor proprii. In 1970, cercetatorii cautau o metoda mai eficienta de evaluare si asa a aparut termenul modern „indice de masa corporala”.

Intr-o lucrare publicata in numarul din iulie 1972 al „Journal of Chronic Diseases”, Ancel Keys si colegii sai analizau 7.500 de barbati din 5 tari diferite (SUA, Finlanda, Italia, Japonia, Africa de Sud), notau ca rezultatele nu se aplica persoanelor de culoare, veneau cu denumirea de BMI, numindu-ul un indicator „daca nu complet satisfacator, macar la fel de bun ca orice alt indice de greutate relativa care pote fi folosit ca indicator al obezitatii”. Dar mentionau ca un calculator IMC ar fi util pentru studii legate de populatie, in niciun caz pentru evaluari individuale.

Alternative la indicele de masa corporala

circumferinta talieCu toate acestea, deoarece este atat de simplu, acest calcul IMC a ajuns sa fie utilizat de catre medici pentru diagnosticul preliminar, fiind apreciat pentru faptul ca poate prezice obezitatea in 50% dintre cazuri timp de ani buni (in 2011, de exemplu, „Journal of Obstetrics and Gynecology” nota ca IMC-ul a detectat obezitatea in cazul a sub 50% dintre pacientele de culoare, albe si hispanice). Indicele de masa corporala este limitat deoarece nu ia in considerare diferitele forme ale corpului care nu rezulta din grasimea in exces si nu face diferenta intre muschi si grasime (primii fiind mai grei). De accea, sportivii pot avea un BMI mai mare, iar femeile de culoare cu un indice de masa corporala mai mare sau egal cu 30 si o talie mai mare sau egala cu 91 cm sunt considerate sanatoase (in timp ce femeile albe au risc crescut de diabet, conform unui studiu din 2011).

In ultimii, discutia depre greutatea ideala s-a nuantat: cercetatorii in domeniu vorbesc despre 6 tipuri diferite de obezitate (fiecare necesitand un tratament diferit), in timp ce alte voci au observat 59 de tipologii diferite. Studiile publicate de catre Societatea Endocrina avertizeaza ca the acest indice de masa corporala supraestimeaza gradul de obezitate si riscul acesteia asupra sanatatii persoanelor de culoare, Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca subestimeaza riscurile legate de asiatici.

In locul unui calculator IMC, obezitatea poate fi masurata mai bine prin:

  • circumferinta taliei (WSR) – calculat cu formula lungimea taliei in cm/inaltimea in cm; este o metoda care functioneaza indiferent de rasa, varsta si sex si semnalizeaza pericolul legat de depunerea de grasime in zona abdominala; talia unui om sanatos ar trebui sa fie jumatate din inaltime, iar cotatiile sunt cele din tabelul de mai jos

Indicele circumferintei taliei (WSR)

  • circumferinta soldurilor (indicele de masa adipoasa/„Body Adiposity Index”/BAI) – calculat cu formula lungimea soldurilor in cm/inaltimea in m1,5-18; cotatiile sunt cele din tabelul de mai jos

Indicele de masa adipoasa (BAI)

Aici gasesti un calculator util pentru a-ti determina indicele de masa adipoasa!

Articolul precedent Curry cu spanac si naut
Articolul următor Budinca de lime
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.