Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Tot ce trebuie să știi despre tofu: beneficii, proprietăți și idei de utilizare

Tot ce trebuie să știi despre tofu: beneficii, proprietăți și idei de utilizare

0
Tot ce trebuie să știi despre tofu: beneficii, proprietăți și idei de utilizare
Apreciat datorită versatilității cu care poate fi integrat în cele mai diverse preparate, de la feluri principale până la deserturi, tofu este o alternativă delicioasă și sănătoasă la produsele din carne sau lactate. Cu o textură uimitoare, care variază de la moale și mătăsos la ferm și dens, în funcție de tipul pe care îl alegi, tofu este suficient de blând la gust pentru a absorbi aromele din orice fel de mâncare, făcându-l versatil în bucătărie. 


De asemenea, tofu este o sursă excelentă de proteine, calciu și fier și este un aliment sărac în grăsimi și carbohidrați. Citește mai departe ghidul nostru și
descoperă toate informațiile de care ai nevoie, de la ce este tofu și care sunt beneficiile sale pentru sănătate, până la ce contraindicații există și cum să-l folosești în bucătărie. 

Ce este tofu?

Tofu este un aliment vegetarian originar din Asia, obținut prin coagularea băuturii vegetale de soia și stoarcerea acestuia, până se obține o pastă. Pasta este presată și tăiată în bucăți, care sunt apoi gătite sau folosite în diferite rețete culinare. Denumirea de „brânză” derivă din procesul prin care se obține tofu, care este asemănător cu modul în care se obține brânza din lapte de origine animală. Mai mult, tofu are aceeași textură și asemănare cu brânză tradițională.

Citește și ghidul despre soia și beneficiile sale. 

Tofu are o îndelungată istorie și este folosit de peste 2000 de ani. Dată fiind vechimea acestui preparat, nu este cunoscut întocmai modul în care a fost prima dată obținut, însă se crede că ar fi fost descoperit întâmplător. Desigur, tofu a evoluat de-a lungul timpului în textură, gust și compoziție. Ceea ce cunoaștem noi astăzi drept tofu este diferit de același preparat din vremurile străvechi. Treptat, tofu a fost adoptat de alte culturi asiatice, iar în prezent este extrem de popular și în Occident.

 


În funcție de modul în care este făcut, tofu poate avea o textură mai moale sau mai tare. Tofu moale este ideal pentru utilizarea în rețete care necesită o consistență cremoasă, cum ar fi sosurile, în timp ce tofu tare este mai potrivit pentru prăjire, grătare sau gătit la cuptor, precum și în salate și sandwich-uri. Tofu poate fi, de asemenea, folosit ca substitut pentru carne în diferite rețete vegetariene, în
dieta vegană și diferite mâncăruri de post delicioase.

Valorile nutriționale pe care le are tofu

Tofu este o sursă bogată de proteine și aminoacizi esențiali de care avem nevoie pentru a ne menține sănătoși, dar și de vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9, K) și minerale care contribuie la sănătatea oaselor (fier, magneziu, cupru și fosfor). Este, de asemenea, bogat în izoflavone, un tip de fitonutrient, cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare.

Conform USDA, 100 de grame de tofu are următoarele valori nutriționale:

  • apă: 85 g
  • calorii: 83 kcal
  • proteine: 8,1 g
  • lipide: 4,8 g din care 0,7 g lipide saturate
  • glucide: 1,6 g
  • fibre: 0,3 g
  • colesterol: 0 mg
  • calciu: 350 mg , aproximativ 35% din DZR
  • fier: 5,4 mg, aproximativ 65% din DZR pentru bărbați și 30% din DZR pentru femei
  • magneziu: 30 mg
  • potasiu: 121 mg
  • sodiu: 7 mg

Este important de menționat că atât caloriile, cât și valorile nutriționale ale tofului variază în funcție de modul în care este preparat. Tofu tare conține, de obicei, mai multe proteine și grăsimi decât varietățile moi sau maturate.

tofuBeneficiile consumului de tofu: la ce este bun?

Acest aliment din soia a câștigat popularitate în ultimii ani, atât pentru valoarea sa nutritivă, cât și pentru ușurința cu care poate fi integrat într-o varietate de rețete, oferind beneficii semnificative pentru sănătate. 

O sursă excelentă de proteine vegetale complete

Tofu este o sursă de proteine vegetale de înaltă calitate, oferind toți aminoacizii esențiali necesari pentru funcționarea optimă a organismului. Proteinele din tofu pot contribui la creșterea și repararea țesuturilor, inclusiv a mușchilor, pielii și părului. Consumul adecvat de proteine vegetale, cum ar fi cele din tofu, poate fi benefic pentru menținerea masei musculare.

Îmbunătățește sănătate inimii

Produsele din soia, cum ar fi tofu, sunt bogate în izoflavone, compuși organici cunoscuți sub numele de polifenoli. Aceste flavonoide (substanțe chimice de origine vegetală) ajută la scăderea tensiunii arteriale, dar oferă și alte beneficii pentru inimă. Mai exact, pot scădea tensiunea sangvină și colesterolul „rău”/LDL, pot crește colesterolul „bun”/HDL și pot reduce riscul de boli cardiovasculare declașante pe fondul inflamației. 

Consumul a cel puțin o porție de tofu pe săptămână reduce riscul de boli coronariene în comparație cu consumul de tofu mai puțin de o dată pe lună. (studiu). Alimentele integrale din soia, cum ar fi tofu, pot îmbunătăți mai mulți markeri ai sănătății inimii. Totuși, sunt necesare mai multe studii.

Află mai multe despre polifenoli și beneficiile acestora pentru sănătate din ghidul nostru.

Susține sănătatea oaselor și poate ajuta la prevenirea osteoporozei

Izoflavonele din soia pot contribui la prevenirea degenerării oaselor și la creșterea densității minerale osoase, oferind astfel protecție împotriva osteoporozei. Calciul din soia este, totodată,, un factor important pentru sănătatea și densitatea oaselor. După menopauză, când nivelul de estrogen scade, femeile pot pierde masă osoasă. Estrogenii vegetali din tofu pot ajuta la compensarea acestei scăderi. De asemenea, tofu este bogat în vitamina D,  esențială pentru sănătatea oaselor.

Alege tofu delicios și sănătos, varianta ideală pentru înlocuirea brânzei de origine animală, datorită compoziției nutritive valoroase cât și gustului plăcut!

beneficii tofuObținut din băutura de soia proaspătă și procesată asemănător laptelui, tofu se face remarcat prin conținutul ridicat de proteină vegetală completă, vitamine (B1, B2, B3, B6 și folat) și minerale (mangan, calciu, seleniu, zinc și fier).


Poate reduce riscul de diabet

Proteinele din soia, inclusiv cele din tofu, pot influența modul în care organismul gestionează glucoza din sânge. Consumul regulat de tofu poate contribui la menținerea nivelului de zahăr din sânge în limite normale, evitând fluctuațiile bruște ale glicemiei. De asemenea, tofu poate ajuta la reducerea rezistenței la insulină, o caracteristică comună a diabetului de tip 2.

Citește și alimente și metode care scad glicemia rapid și natural.

Ajută la menținerea greutății

Tofu are un conținut scăzut de calorii și grăsimi saturate, dar este bogat în proteine și fibre. Proteinele pot ajuta la pierderea kilogramelor și asta deoarece este nevoie de mai mult timp și necesită mai multă energie (arderea caloriilor) pentru ca organismul tău să descompună proteinele. De asemenea, consumul de tofu poate contribui la menținerea senzației de sațietate și la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate facilita menținerea sau pierderea greutății corporale în mod sănătos. (3)

Poate susține funcția cognitivă și sistemul nervos

Tofu conține nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina B6 și magneziul, care sunt implicate în funcționarea optimă a creierului și a sistemului nervos. Deși cercetările nu sunt definitive, unele studii sugerează că tofu și alte alimente pe bază de soia ar putea contribui la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, precum memoria și abilitățile de rezolvare a problemelor. 

Un studiu publicat în 2020 a sugerat că produsele din soia pot ajuta persoanele cu Alzheimer datorită conținutului lor de lecitină, care ajută organismul să producă fosfolipidele acid fosfatidic (PA) și fosfatidilserină (PS), care joacă un rol important în funcționarea neuronilor. Totodată, acidul folic prezent în tofu poate avea un impact pozitiv asupra sănătății mintale. Deficiența de folat este asociată cu un risc crescut de depresie. (4)

Poate scădea riscul apariției anumitor tipuri de cancer

Unele cercetări sugerează că un consum regulat de soia poate contribui la încetinirea progresiei sau la reducerea recurenței anumitor tipuri de cancer.

Un studiu din 2019 a analizat efectele consumului de tofu asupra riscului de cancer la sân. Acesta a descoperit că un consum crescut de tofu este asociat cu un risc redus de cancer la sân, mai ales în cazul femeilor în postmenopauză. În plus, se pare că are un impact pozitiv și asupra simptomelor asociate menopauzei, fiind un ajutor de nădejde pentru diminuarea bufeurilor specifice acestei perioade.

Un alt studiu a arătat că persoanele diagnosticate cu cancer de prostată ar putea beneficia de consumul de tofu și alte alimente pe bază de soia, deoarece acestea ar putea menține nivelurile scăzute ale antigenului specific prostatic. Acest lucru poate ajuta la încetinirea progresiei cancerului sau chiar la oprirea acestuia.

În ceea ce privește cancerul de sân și ovarian, izoflavonele găsite în tofu pot reduce riscul de dezvoltare a acestor tipuri de cancer. Cu toate astea, efectele consumului de soia în prevenirea cancerului de sân și ovarian în rândul femeilor aflate în postmenopauză rămân încă subiect de cercetare și evaluare.

 

Contraindicații în ceea ce privește consumul de tofu

Consumul de tofu este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor și poate aduce beneficii pentru sănătate. Există însă câteva situații în care ar trebui să fie luate în considerare precauții sau să se evite consumul de tofu:

  • Alergie la soia: Persoanele cu alergie la soia ar trebui să evite consumul de tofu și alte produse pe bază de soia. Alergiile la soia pot provoca reacții alergice, care pot fi moderate sau severe, inclusiv erupții cutanate, umflarea, dificultăți de respirație.
  • Probleme digestive: Pentru unele persoane, consumul excesiv de tofu poate cauza probleme digestive, cum ar fi balonarea, disconfortul abdominal, diareea sau constipația.
  • Posibile probleme tiroidiene: Unele cercetări sugerează că acei compuși din soia numiți goitrogeni ar putea influența funcția tiroidiană, în special la persoanele cu tulburări tiroidiene preexistente. Totuși, aceste efecte sunt în general moderate și nu afectează majoritatea persoanelor cu sănătatea tiroidiană normală.
  • Interacțiunea cu anumite medicamente: Dacă iei medicamente sau suplimente alimentare, este recomandat să ceri sfatul medicului înainte de a consuma cantități semnificative de produse din soia. Unele componente din tofu, precum izoflavonele, ar putea interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi terapia de substituție hormonală, medicamente pentru tulburări tiroidiene, cum ar fi hipotiroidismul sau cu anticoagulante ori antiplachetare.

Cât de mult tofu este recomandat zilnic?

ce este tofu
Cantitatea de tofu consumată depinde de nevoile individuale ale fiecărei persoane, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul de activitate fizică și starea de sănătate generală. De asemenea, modul de preparare și alte alimente consumate împreună cu tofu pot afecta aportul nutrițional general.

În general, o porție de tofu (aproximativ 100-150 de grame) pe zi poate fi o alegere sănătoasă și echilibrată, dar este important să consultați un specialist în nutriție sau medicul dumneavoastră înainte de a face modificări semnificative în dietă.

Cum poți folosi tofu în bucătărie?

În general, tofu are un gust delicat, ușor dulceag și o textură catifelată, dar poate fi și destul de neutru în gust, fiind influențat în mare parte de felul în care este preparat și de aromele și ingredientele adăugate în timpul gătirii. Este ideal pentru a fi preparat în multe feluri diferite și pentru a fi combinat cu o varietate de sosuri și condimente. Din acest motiv, tofu este un aliment foarte versatil în bucătărie, și te poți bucura de beneficiile lui printr-o mulțime de rețete delicioase.

Așa cum și brânza vine în forme foarte diverse, același lucru se aplică și la tofu. Există varietăți mai moi sau mai tari, mai mult sau mai puțin sărate și combinații cu diverse alte ingrediente.

Îl poți face chiar și acasă – iată o rețetă testată de Sanovita cu toți pașii ca să faci tofu acasă.

  • Tofu extra-ferm și cel ferm sunt variante mai dense și își păstrează forma foarte bine în timpul gătirii. Aceste tipuri de tofu sunt ideale pentru prăjire sau grătar, deoarece nu se sfărâmă ușor și capătă o textură crocantă la suprafață. Poți folosi tofu extra-ferm sau ferm în preparate precum stir-fry-uri, sandwich-uri sau feluri principale gătite la cuptor.
  • Tofu moale este foarte delicat și se topește ușor când îl gătești. Acest tip de tofu este perfect pentru supe, feluri principale sau preparate gătite lent, deoarece asimilează aromele și devine cremos în textură. Poți adăuga tofu moale în ramen, sosuri curry sau chiar într-o omletă vegetariană.
  • Tofu cremos, cunoscut și sub numele de tofu silken, are o textură extrem de fină și catifelată. Acest tip de tofu este ideal pentru deserturi și preparate care necesită o consistență cremoasă, cum ar fi budinci, sosuri sau smoothie-uri. Poți folosi tofu cremos în budinci de ciocolată, sosuri pentru paste sau în smoothie-uri.

Cum se gătește tofu: rețete savuroase

Cu SanoVita, te poți bucura de 6 feluri diferite de tofu, pe care să le folosești atât în deserturi (Tofu natur), cât și în diferite preparate sărate (Tofu cu sare), pline de arome, de la tofu cu verdețuri (Tofu cu mărar sau busuioc și oregano), până la tofu cu legume (Tofu cu ardei și ceapă sau cu măsline).

Dacă te-ai plictisit de modurile în care îl gătești și vrei inspirație, sau nu ai preparat niciodată acest aliment și vrei să știi cum gătim tofu, îți propunem câteva modalități prin care să valorifici tofu și să îl integrezi în mesele tale de zi cu zi, în rețete de post și nu numai:

Chifteluțe din morcov și tofu

Crocante la exterior și fragede, pufoase la interior imposibil să nu-ți placă chifteluțele. Află toate ingredientele de care ai nevoie pentru a pregăti rețeta de chifteluțe gustoase și foarte sănătoase.

Descoperă rețeta

 

omleta de tofu umpluta

Omleta de tofu umpluta

Această omletă de tofu arată apetisant, are un gust delicios și poate fi umplută cu orice tip de legumă în funcție de gust.

Descoperă rețeta

 

Salată de bulgur cu tofu

Descoperă toți pașii pentru a găti o mâncare de post, sănătoasă, colorată și super ușor de pregătit.

Descoperă rețeta

 

mici tofu

Încearcă micii din tofu!

Dar dacă te decizi să mănânci mai puține alimente de origine animală, urmezi o anumită dietă sau, pur și simplu, vrei să încerci și alte gusturi, există opțiuni. Poți, de pildă, să faci mici din tofu!

Descoperă rețeta

 

Descoperă mai multe rețete cu tofu pe care le-am preparat în bucătăria Sanovita!

Bucură-te de o alimentație sănătoasă cu varietățile delicioase de tofu de la SanoVita! 

Consumul moderat și regulat de tofu și alte produse din soia poate fi benefic pentru gestionarea diabetului, contribuie la controlul nivelului de zahăr din sânge, reduce rezistența la insulină, protejează împotriva complicațiilor diabetului și ajută îmbunătățirea sănătății generale.

Tofu este un aliment nutritiv, recomandat veganilor, sportivilor sau oricărei persoane ce dorește o alimentație sănătoasă și cât mai variată. Este ideal pentru a fi preparat în multe feluri diferite și pentru a fi combinat cu o varietate de sosuri și condimente. Din acest motiv, tofu este un aliment foarte versatil în bucătărie, și te poți bucura de beneficiile lui printr-o mulțime de rețete delicioase. Atât în magazinul nostru online, dar și offline (în hypermaketuri, plafare etc.) găsești tofu în diferite variante în funcție de nevoi și preferințe.

Tofu SanoVita este produs în fabrica proprie, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru cei care caută produse locale și sustenabile. În plus, acest produs este sterilizat*, ceea ce înseamnă că nu necesită refrigerare până în momentul deschiderii produsului. Acest aspect îl face ideal pentru persoanele care călătoresc sau pentru cei care doresc să păstreze tofu pentru o perioadă mai lungă de timp.

*Notă: Produsul sterilizat este un produs tratat termic, care a fost supus unui proces special de pasteurizare pentru a se garanta siguranța microbiologică.

Descoperă tofu natur sau tofu îmbogățit cu diverse condimente și legume, în magazinul online SanoVita!

Tofu cu ardei și ceapă

tofu

Tofu cu busuioc și oregano

tofu beneficii

Tofu cu măsline

ce este tofu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.