Acasă Rețete Garnituri de post Sos de ardei iuti uscati

Sos de ardei iuti uscati

0
Sos de ardei iuti uscati

sos de ardei iuti uscatiNu mai cumpara sos iute sau picant din comert: prepara-l singura acasa, din ardei iuti  uscati, folosind reteta de mai jos! La baza, orice sos picant este un amestec de ardei iuti si un tip de lichid (apa, otet, suc de citrice), dar pentru a-l transforma intr-un sos aromat, trebuie sa incorporezi si alte ingrediente, sa hidratezi ardeii uscati si sa fierbi rezultatul. In reteta de astazi, iti aratam cat de simplu este sa faci acasa sos de ardei iuti uscati, folosind orice tip de ardei vrei (rosii, verzi, galbeni, micuti sau lungi). Rezultatul este un sos iute artizanal, pe care il poti folosi timp de cateva luni si care poate fi oricand un cadou inspirat pentru cineva pasionat de gatit.

TIMP PREPARARE   25 minute

PORTII   60

TIP RETETA   Garnitura

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Sos de ardei iuti uscati

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Otet din cidru de mere

bioh-biona-otet-din-cidru-de-mere-nefiltrat-500ml

Sare de mare

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

  Mod de preparare reteta Sos de ardei iuti uscati

  • Pentru a pregati acest sos de ardei iuti uscati, incepe prin a zdrobi usor intre degete ardeii iuti uscati, apoi prajeste-i intr-o tigaie antiaderenta incinsa, timp de 1-2 minute, pe ambele parti, pana devin maleabili si isi ellibereaza aroma.
  • Adauga in tigaie apa si otetul (poti folosi doar 2 linguri sau pana la 1 cana, in functie de cat de gros vrei sa fie sosul de ardei iuti obtinut), pudra de usturoi si sarea.
  • Lasa amestecul sa fiarba la foc mic, timp de 15-20 de minute.
  • Toarna amestecul din tigaie intr-un blender vertical si marunteste-l bine; gusta-l si mai adauga sare si/sau otet, daca este nevoie.
  • Trece-l printr-o sita (daca nu vrei sa simti nicio granulatie) si toarna-l in sticlute, pe care – dupa racire – le poti tine la frigider timp de cateva luni.

  Observatii reteta Sos de ardei iuti uscati

  • Din aceasta cantitate de ingrediente vei obtine 120 de lingurite de sos de ardei iuti uscati.
  • Daca vrei sa obtii un sos de ardei iuti mai gros, micsoreaza cantitatea de otet din reteta.
  • Daca vrei sa obtii un sos de ardei iuti mai aromat, inainte de a-l turna in sticlute, fierbe-l alte 10-20 de minute.
  • Cu cat folosesti un otet de mai buna calitate, cu atat rezultatul va fi un sos picant mai aromat.
  • Daca ai in casa hartie de pH, poti testa aciditatea sosului iute preparat: daca are un pH mai mare de 3,5, mai adauga putin otet in blenderul vertical, pentru a o cobori sub 3,5 – astfel sosul va rezista mai mult timp.
  • Poti completa acesta reteta de sos de ardei iuti uscati si cu alte ingrediente, optional: ceapa, ierburi aromatice, condimentele preferate, suc de portocale.

  Stiai ca?

  • In 1492, Columb a descoperit ca populatia indigena Arawak, din Haiti si Republica Dominicana, folosea ardeii iuti aproape la fiecare masa?<
  • Prima reclama pentru un sos picant comercializat la magazin, in SUA, a aparut in 1807, fiind creatia unui fermier din Massachusetts, care facea sos din ardei cayenne?
  • Sosul Tabasco este creatia bancherului Edmund McIlhenny, din New Orleans, care isi vindea creatia in pietele locale?
  • Alte tipuri celebre de sosuri iuti sunt sosul hawaiian, mexican, sud-american (Aji amarillo, Chilean pebre, Molho de pimento), asiatic (Sriracha, Gochujang, Sambal), oriental (Harissa, Muhamarra, Shatta, Zhug), african (Peri Peri), european (Ajvar, Lutenica, Eros pista, Samfaina, Sofrito, Mojos, Diavalo)?
  • Iuteala ardeilor este masurata pe Scara Scoville?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Sos de ardei iuti uscati
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.