Acasă Rețete Mic dejun de post/ Gustare Snacks din năut copt (Roasted chickpea snack)

Snacks din năut copt (Roasted chickpea snack)

2
Snacks din năut copt (Roasted chickpea snack)

Snacks Năut Copt (Roasted Chickpea Snack)Năutul este unul dintre acele alimente „minune”, care vin la pachet cu o mulțime de beneficii. Am povestit mai multe despre ce ți se poate întâmpla dacă mănânci o cană de năut pe zi aici. Năutul e cunoscut mai ales pentru că se folosește în humus, dar poate fi introdus și în salate, supe, tocănițe și o mulțime de alte feluri de mâncare. Să vedem cum îl putem transforma într-un snack!

 

TIMP DE PREPARARE   50 minute

PORȚII  10

TIP REȚETĂ   Snacks

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZĂ REȚETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 500 g năut fiert și scurs
  • 2 linguri ulei măsline
  • ½ lingură boia dulce
  • ½ lingură usturoi granulat
  • ½ lingură fulgi drojdie
  • 1 lingură sare

 

Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!

Fulgi de drojdie uscată

FULGI DE DROJDIE INACTIVA USCATA 100G

  Mod de preparare:

PASUL 1 – pregătirea năutului:

  • Pui năutul într-un vas mare și adaugi apă cât să acopere de 6-7 ori volumul lui. Îl lași la înmuiat de seara până dimineața. A doua zi, îl scurgi de apă și îl speli bine, după care îl pui la fiert în multă apă (de două ori volumul lui).
  • Atunci când apare spuma știi că a început să fiarbă. Dai focul la flacără mică și-l lași aproximativ o oră și jumătate sau două ore. Dacă mai este nevoie de apă, adaugi pe parcurs apă clocotită.
  • O să îți dai seama că a fiert atunci când bobul strivit este moale și cremos.
  • Îl lași să se răcească complet iar apoi îl poți folosi în diverse rețete. Dacă intenționezi să îl păstrezi pentru câteva zile, atunci îl poți pune la frigider 2-3 zile și apoi să îl prepari sau îl pui în caserole (ori pungi) mai mici sau mai mari, pentru a-l păstra pe termen lung la congelator. În acest al doilea caz, înainte de a pregăti rețete din năut,  lasă-l la decongelat câteva ore.

 PASUL 2 – cum faci din năut un snack gustos:

  • Încălzești cuptorul la 210°C.
  • Într-o tavă de copt, se așează o foaie de copt și se lasă deoparte pentru mai târziu.
  • Năutul fiert și scurs se usucă bine cu ajutorul unui prosop curat de bucătărie sau prosoape de hârtie. Trebuie să arate mat și să se simtă uscat la atingere. Dacă aii timp, lasă-l  să se usuce la aer câteva minute (30 – 50 minute).
  • Îndepărtează coaja de pe năut, în timp ce îl usuci. Dacă mai rămân câteva, nu este nici o problemă.
  • Pune boabele în tava tapetată și introdu tava în cuptorul preîncălzit timp de 15 minute la 210°C.
  • După cele 15 minute, scoate tava din cuptor. Într-un bol, amestecă (cu o spatulă) boabele de năut cu restul ingredientelor. Asigură-te că năutul este acoperit uniform.
  • Pune din nou năutul în tava de copt și reintrodu la cuptor pentru încă 15 minute la 210°C. După ce oprești cuptorul, mai lasă i tava în cuptor încă 15 minute, fără să deschizi ușa aragazului.
NOTĂ: Utilizarea năutului copt: pe lângă consumul acestuia ca gustare, puteți să-l folosiți în supe, în locul crutoanelor sau să îl presărați în salate.

  Știai că?

  • Năutul este o minune agricolă. Nu numai că este o cultură valoroasă, dar în același timp oferă și o metodă naturală organică de rupere a ciclului bolii în culturile de grâu și orz. Acest lucru înseamnă mai puțin fungicid și mai puțin insecticid folosit, rezultând un mediu mai curat și mai verde.
  • Năutul măcinat a fost utilizat ca înlocuitor al cafelei încă din secolul al XVIII-lea și este folosit în continuare ca o alternativă fără cofeină la cafea sau ceai. Este disponibil pe scară largă și nu puțini sunt cei care susțin că are un gust delicios.
  • Singurele leguminoase care se cultivă mai mult decât năutul sunt boabele de soia.
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Snacks din naut copt (Roasted Chickpea Snack)
Autor
Publicat la
Timp preparare
Articolul precedent Dieta perfectă: calitatea contează!
Articolul următor Humus verde
Pasiunea pentru bucătăria vegană a început din dorința de a-și hrăni sănătos familia. Treptat, după o serie de cursuri de formare și multe ore petrecute în bucătărie, pasiunea a evoluat spre profesie. Chef Daniela iubește să combine gusturi, culori, arome și texturi. Dacă ai dileme legată de rețete, gust, asocieri culinare, forme de prezentare, Daniela este omul potrivit căruia să îi ceri o opinie. Și garantat ți-o va da abia după ce o va fi testat în bucătăria proprie, unde zilnic se întâmplă multă magie.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.