Slabeste si adopta un stil de viata sanatos!

slabireIn ultimii 200 de ani descoperirile stiintifice s-au inmultit, ritmul cresterii numarului lor fiind de-a dreptul exploziv in ultimele decenii. S-au facut numeroase progrese si in lumea medicala, crescand foarte mult intelegerea fiziologiei organismului uman si fiziopatologia multor afectiuni. Desi oamenii au inteles intotdeauna ca hrana influenteaza calitatea vietii lor, acum mai mult ca in trecut dovezile sunt incontestabile. In ciuda tuturor argumentelor, exista o puternica rezistenta la schimbarea stilului de viata.

Constienti de modificarile estetice corelate cu inaintarea in varsta (desi acestea apar din ce in ce mai timpuriu, uneori chiar din primii ani de viata din cauza excesului de „atentie” al familiei), dar mai ales de aparitia unor boli legate de un stil de viata nesanatos, oamenii recurg la diferite „cure de slabire” sau „cure de detoxifiere”, multe actionand altfel decat mecanismele metabolice fiziologice.

Pentru adoptarea unui stil de viata sanatos, este importanta intelegerea catorva principii:

  • Kilogramele care s-au acumulat in luni, ani, zeci de ani nu pot fi eliminate in zile. In cele mai multe cazuri scaderea ponderala rapida se face pe cai nefiziologice (cel mai frecvent deshidratarea, interferarea absorbtiei diferitilor nutrienti din tubul digestiv, suprasolicitarea mecanismelor metabolice normale etc.)

cantar si centimetru

  • Organismul nu trebuie expus ciclurilor repetate de ingrasare-slabire (efect produs in timpul curelor medicamentoase, eficiente de cele mai multe ori doar in perioada administrarii, dar si in alte situatii de slabire rapida si nesustinuta), intrucat scade masa musculara si se produc modificari complexe de comportament alimentar la nivelul structurilor nervoase superioare (hipotalamus), modificari ce cresc capacitatea de stocare a energiei sub forma de depozite adipoase.
  • Continutul in nutrienti trebuie sa fie intotdeauna echilibrat (glucide 45-65% din totalul caloric zilnic, proteine 12-15%, lipide 25-30%, fibre alimentare, vitamine, minerale, apa). O dieta bazata pe excesul unei categorii de nutrienti determina mecanismele metabolice sa produca energia necesara pe cai alternative cu sinteza in exces a unor produsi toxici (ex: in dietele hiperproteice se folosesc aminoacizii si acizii grasi din depozitele organismului pentru producerea de glucoza, dar rezulta cantitati mari de corpi cetonici, care induc o stare de acidoza metabolica daunatoare tuturor organelor si tesuturilor).
  • Schimbarea stilului de viata nu implica doar schimbarea alimentatiei. Aceasta trebuie asociata cu activitatea fizica, odihna, evitarea factorilor de stres si un suport social adecvat.

Desi schimbarea stilului de viata presupune un efort de lunga durata, cu limitarea pana la excluderea factorilor care contribuie la diverse tulburari de metabolism, aceasta reprezinta cea mai sigura si eficienta metoda.

  Autor: Dr. Marilena Mitrache

Medic Specialist Diabet, Nutritie, Boli MetaboliceViziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.