Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Secretele fibrelor alimentare

Secretele fibrelor alimentare

0
Secretele fibrelor alimentare

De ce sunt sanatoase fibrele?

Fibrele sunt carbohidrati si reprezinta partea care nu se digera dintr-o serie de alimente vegetale: fructe, legume, leguminoase, verdeturi, cereale, nuci si seminte. Ele traverseaza relativ intacte tubul digestiv si se impart in doua categorii, in functie de modul in care se dizolva in apa: fibre solubile si fibre insolubile.

Fibrele sunt un remediu important impotriva constipatiei, pentru ca regleaza eliminarea materiilor fecale, scazand riscul pentru cancerul de colon si impiedicand formarea hemoroizilor. Totodata, contribuie la mentinerea unei greutati sanatoase prin prelungirea senzatiei de satietate si reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare prin scaderea absorbtiei colesterolului. Fibrele scad si absorbtia zaharului in sange, ajutand astfel la reglarea glicemiei, reducand riscul de diabet de tip 2 sau intervenind in reglarea lui.

Fibrele solubile

Fibrele solubile sunt cele care se dizolva usor in apa, devin vascoase, gelatinoase si sunt fermentate de bacteriile din intestin. Le gasim in mare parte in leguminoase (linte, fasole boabe, naut), psyllium, ovaz, orz, mere, prune, pere, citrice, piersici, banane, morcovi, broccoli, varza de Bruxelles.

Rolul lor este de a forma compusi de fermentatie sanatosi, producand gaze si produsi prebiotici activi care creeaza un mediu optim de dezvoltare pentru microorganismele utile din flora colonului. Aceste bacterii fac parte din flora normala a intestinului si prin prezenta lor impiedica aparitia altor microbi patogeni.

Pentru ca inainteaza mai greu prin tubul digestiv si intarzie absorbtia nutrientilor, fibrele solubile mentin senzatia de stomac plin vreme mai indelungata si in acest fel, ajuta si la dieta de slabire, „pacalind” foamea pentru o perioada mai lunga.

biscuiti cu seminte

Fibrele insolubile

Fibrele insolubile in apa, prin efectul lor higroscopic de a atrage si a retine moleculele de apa, au ca rol principal crearea unei mase voluminoase in intestin mai usor de eliminat din colon, impiedicand in acest fel stagnarea reziduurilor. Insa pentru a fi eficiente, trebuie sa fie insotite de un consum adecvat de lichide, cel putin 2 l pe zi, care sa le asigure moleculele de apa necesare.

Fibre insolubile exista in fainuri integrale, tarate, nuci, fasole, legume (cum ar fi cartofii, fasolea verde, conopida, pastarnacul, gulia, telina, vanata), frunze verzi si fructe de tipul cireselor, pepenelui, ananasului.

Multe cereale si leguminoase, cum ar fi ovazul si fasolea boabe, contin ambele tipuri de fibre.

Cat de multe fibre sunt necesare alimentatiei noastre?

Pentru femei se recomanda un consum de 20-25 g pe zi, iar pentru barbati, de 30-35 g pe zi.

cereale fibre

Exemple de continut in fibre al alimentelor:

  • 1 cana de fasole rosie boabe – 15 g
  • 1 cana de naut – 10 g
  • 1 cana de mazare fiarta – 9 g
  • 3 linguri de tarate – 8,5 g
  • 1 cana de orez brun fiert – 3,5 g
  • 1 lingurita de seminte de in – 4 g
  • 1 cana de gulie gatita – 10 g
  • 1 cana de asparagus gatit – 6 g
  • 1 morcov mediu – 2 g
  • 1 cartof mic copt, cu coaja – 3 g
  • 4 caise cu coaja – 3,5 g
  • 1 para medie – 5,5 g
  • 1 mar mediu cu coaja – 4,5 g
  • 1 cana de zmeura – 8 g
  • 2 smochine uscate – 2 g

Exista in comert o serie de suplimente de fibre, dar nimic nu este mai sanatos si mai eficient precum fibrele naturale dintr-o alimentatie echilibrata bogata in legume, fructe, cereale integrale, leguminoase si nuci.

Cele mai multe fibre se gasesc in coaja legumelor si a fructelor, in alimentele integrale, si nu in cele procesate industrial si rafinate, la care stratul exterior (coaja) a fost indepartat.

Sugestii pentru o dieta imbogatita cu fibre

  • Alegeti un mic dejun bogat in cereale integrale – fulgi de ovaz, grau, secara, sub forma de müsli sau in combinatiile pe care le doriti; sau puteti adauga tarate la meniul de dimineata in iaurt sau in lapte vegetal, de exemplu.
  • Consumati paine integrala sau, cand preparati paine in casa, folositi cel putin jumatate din cantitatea de fainuri din produse integrale; pentru ca faina integrala este mai grea decat cea rafinata, cresteti continutul de drojdie sau lasati-o la dospit mai mult timp; la prajituri puteti adauga tarate si boabe zdrobite sau partial macinate de cereale.
  • Cautati produse integrale cum sunt: pastele integrale, orezul brun, orezul salbatic, orzul.
  • Leguminoasele de tipul lintei, nautului, fasolei boabe si soiei sunt surse importante si pot fi utilizate fierte, in ciorbe, mancaruri, pateuri sau chiar in salate.
  • Nucile si fructele uscate pot fi de asemenea o componenta importanta, dar trebuie sa aveti grija la continutul bogat in calorii.

Consumul ideal zilnic, pe portii:

  • 3-5 portii de legume pe zi
  • 2-4 portii de fructe pe zi
  • 5-11 portii de cereale, paine si paste integrale
  • 1 mana plina de nuci si seminte (cca ⅓ cana)

*1 portie = ½ cana de aliment sau un fruct/o leguma de talie medie sau o felie de paine.

Fibrele trebuie sa fie o componenta importanta a alimentatiei noastre, dar nu trebuie adaugate prea multe si prea rapid in dieta, pentru ca pot produce fermentatie, balonare, crampe si disconfort abdominal. Cresterea trebuie sa fie progresiva, de-a lungul catorva saptamani, pentru ca organismul sa se obisnuiasca cu schimbarea in dieta si sa permita bacteriilor din intestin sa se adapteze. Si bineinteles, sa nu uitati ca fibrele actioneaza cel mai bine daca sunt insotite de o cantitate de apa corespunzatoare.

Este de dorit sa avem o alimentatie cat mai diversificata si in acelasi timp echilibrata, pentru a beneficia de toate elementele nutritive si de efectele pozitive ale fibrelor asupra sanatatii noastre.

Autor: Dr. Mona Dumbrava
Medic specialist anatomopatologie, doctor in stiinte medicale, cercetator stiintific la Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.