Acasă Sport și fitness Rontaitul intre mese: cum scapi de un obicei care te impiedica sa slabesti?

Rontaitul intre mese: cum scapi de un obicei care te impiedica sa slabesti?

0
Rontaitul intre mese: cum scapi de un obicei care te impiedica sa slabesti?

farfurie smiley face

„Nu reusesc sa slabesc pentru ca atunci cand stau si ma uit la un film, simt mereu nevoia sa mananc ceva.” Iti suna cunoscut? Obiceiul de a rontai intre mese diverse gustari pline de calorii iti poate da peste cap orice dieta. Afla astazi cum poti scapa de el sau cum il poti inlocui, in asa fel incat  sa nu iti mai afecteze eforturile de slabire.

Mai ales primavara, cu putin inaintea vacantei si in absolut toate perioadele de dupa sarbatori (cu excesele alimentare asociate), in jurul tau intalnesti o multime de persoane care incerca sa scape de neplacutele kilograme in plus. Unii, dintre cei mai putini, reusesc. Daca vrei sa fii printre ei si, mai ales daca vrei ca acele kilograme sa nu se mai intoarca niciodata, trebuie sa respecti cateva reguli. Una dintre ele se refera la obiceiul de a rontai ceva intre mese.

Nu reusesc sa slabesc pentru ca atunci cand stau si ma uit la un film, simt mereu nevoia sa mananc ceva.” Iti suna cunoscut? Chipsuri, sticksuri, floricele, biscuiti, saratele, toate astea sunt asociate cu momentul tau de relaxare: cand citesti o carte, navighezi pe internet in scop recreativ si, mai ales, atunci cand te uiti la televizor. Pentru unii acest lucru se manifesta chiar si in cazul muncii de birou, in special in perioadele stresante.

Obiceiul este extrem de popular, aduce o placere de moment, dar numai dezavantaje din punct de vedere al sanatatii. Hai sa vedem de ce se intampla acest lucru:

  • In clipa in care rontai ceva in timp ce esti, de fapt, atent la o emisiune sau la actiunea unei carti, nu te concentrezi pe ceea ce mananci, asa incat ai tendinta de a manca mai mult decat ai avea nevoie.
  • Daca asociezi vizionarea unui film cu o rontaiala, inseamna ca mananci dintr-o obisnuinta pe care ti-ai creat-o, nu pentru ca iti este foame. A manca fara sa iti fie foame este cel mai mare pas catre ingrasare.
  • Atunci cand atentia iti este concentrata, in mare parte, in alta parte, nu savurezi cu adevarat alimentele consumate.
  • Momentele de relaxare in care te-ai obisnuit sa rontai sunt situate, din punct de vedere temporal, in cea de-a doua parte a zilei, chiar pe seara, asadar servesti corpului tau niste calorii exact atunci cand ar avea nevoie cel mai putin sa le primeasca.

veverita

Sa nu fie nici o scapare? Ba da, exista, si nu e chiar atat de greu de aplicat. Hai sa vedem impreuna cateva trucuri care te vor ajuta sa scapi de obiceiul rontaitului intre mese sau sa il inlocuiesti cu un altul, mult mai putin daunator pentru kilogramele tale.

  • Si in cazul rontaitului se poate aplica acelasi truc care este sugerat celor care incearca sa se lase de fumat: gaseste ceva de facut cu amandoua mainile in momentele in care simti nevoia sa rontai. Tine-ti partenerul de viata de mana cand va uitati la un film, in timpul in care, pana ieri, rontaiai. Mangaie pisica sau cainele care se asaza langa tine pe canapea, fa-ti unghiile, croseteaza sau coase, daca reusesti in acelasi timp sa fii atent la film, insira margele sau alte lucruri de genul aceasta.
  • Pregateste-ti, inainte de film, un ceai cald din plante aromate, de preferat indulcit cu putina miere sau zahar brut, din trestie, mult mai sanatos decat zaharul alb. Vei inlatura senzatia de foame, te vei simti plin si iti va spori sentimentul de relaxare.
  • Bea o limonada sau gusta o felie de lamaie/lime. Si aceste variante, datorita gustului acrisor, iti vor mai taia din cheful de rontait.

lime

  • Inlocuieste chipsurile cu o mana de nuci, seminte, migdale sau fistic. Fii moderat, savureaza-le cu masura. Nu sunt lipsite de calorii, dar daca te limitezi la o cantitate mica, ingrasa cu mult mai putin si sunt in mod sigur mai sanatoase decat o punga de chipsuri. Cumpara-le crude si coace-le chiar tu, in cuptor, pe hartie de copt, fara adaos de ulei (contin uleiuri proprii) sau de sare, pentru a te bucura pe deplin de beneficiile lor.
  • In locul gustarilor crocante pe baza de faina sau cu adaos mare de zahar, tine la indemana un castronel cu felii de legume, taiate rondele sau in forma de batoane subtiri, ca sa aiba si un aspect placut. Alege legume crocante, care iti satisfac si nevoia de rontait, dar din categoria celor cu calorii negative (adica pentru procesarea carora organismul tau consuma mai multe calorii decat ii aduc ele): morcovi, castraveti, gulii, ardei, napi sau ridichi. Daca stii ca se intampla ca pofta de rontaia sa te apuce in deplasare (de exemplu la job, in timp ce lucrezi la un proiect pe calculator), asigura-te ca ai mereu la tine o caserola cu asemenea gustari din legume, gata taiate. Stropeste legumele cu cateva picaturi de zeama de lamaie dupa ce le tai, ca sa le intarzii oxidarea.

goji

  • Poti sa alegi si fructe crocante pentru rontait, intregi sau taiate felii. Printre ele sunt destule care au calorii negative: ananas, citrice (lamai, portocale, mandarine, clementine, grepfruit), mere, mango. Nu uita, totusi, ca nici aici nu trebuie sa exagerezi cu consumul, pentru ca fructele contin totusi zaharuri. Naturale, e adevarat, dar totusi zaharuri.
  • Daca ai timp, construieste-ti propriile gustari, crocante, dar sanatoase: de exemplu felii subtiri de paine neagra (facuta in casa, ca sa stii exact ce ai pus in painea respectiva) cu fructe de goji, nuci sau seminte diverse. Rumeneste-le sau usuca-le, pana cand se transforma intr-un fel de pesmeti, unii deliciosi, de altfel.

biscuite

Nu este deloc complicat, imediat ce repeti aceste lucruri timp de o saptamana sau doua, vei vedea ca ai sa deprinzi obiceiuri noi, unele care nu iti vor mai anula eforturile de slabire. Obisnuinta e o a doua natura. Iti uram succes si nu uita: alege sa fii sanatos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.