Risotto cu ciuperci

risotto cu ciuperci

Este suficient sa spui „risotto” si te gandesti automat la un fel de mancare atat de cremos incat ti se topeste in gura. Incearca un risotto cu ciuperci – fel de mancare italian potrivit pentru vegani sau in post! Cremos si aromat, acest risotto cu ciuperci ofera mesenilor o versiune saraca in grasimi si mai sanatoasa decat reteta clasica, plina de unt, smantana si parmezan. Pentru asta se bazeaza pe arome si ingrediente de calitate: de la ulei si ciuperci, la supa de legume si condimentele folosite. Poti servi acest risotto cu ciuperci pe post de fel principal, alaturi de o salata sau de paine cu usturoi.

TIMP PREPARARE   40 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Fel principal

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Risotto cu ciuperci

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Orez prefiert cu bobul lung

orez-prefiert-1-kg

Ulei de canepa presat la rece

ulei-de-canepa-presat-la-rece-250ml

Fulgi de drojdie uscata

fulgi-de-drojdie-uscata-500g

Sare de mare

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

  Mod de preparare reteta Risotto cu ciuperci

  • Pentru a pregati acest cremos risotto cu ciuperci, incepe prin a adauga uleiul vegetal intr-o tigaie antiaderenta.
  • Pune la fiert supa de legume, intr-o cratita (pentru ca, atunci cand o torni in risotto, acesta sa nu isi modifice brusc temperatura).
  • Curata de coaja, spala si taie marunt ceapa si usturoiul; spala si taie felii ciupercile alese (poti folosi champignon, pleurotus, creasta cocosului).
  • Adauga in tigaie ceapa si prajeste-o usor cateva minute, pana devine aurie; adauga si usturoiul taiat.
  • Pune deasupra lor ciupercile, acopera tigaia cu un capac si lasa amestecul pe foc cateva minute, pana cand ciupercile elibereaza din apa continuta.
  • Inlatura capacul, adauga orezul si toarna deasupra lui 3 cani de supa vegetala fierbinte; amesteca bine si lasa la fiert in jur de 20 de minute, pana cand majoritatea lichidului a fost absorbit.
  • Adauga inca 1 ½ cani de supa de legume si lasa alte 10 minute la foc mic; cand lichidul e din nou absorbit, completeaza cu restul de 1 ½ cani de supa de vegetala si drojdia inactiva uscata.
  • Dupa alte 5-10 minute la foc mic, cand orezul a absorbit majoritatea lichidului, adauga sare si piper (dupa gust) si stinge focul.
  • Decoreaza cu patrunjel proaspat si serveste cu parmezan vegetal deasupra.

  Observatii reteta Risotto cu ciuperci

  • Cel mai bun risotto este cel care este amestecat mereu, deci foloseste o lingura de lemn pentru a-l amesteca din minut in minut si pentru a-l mentine cremos si omogen (aceasta regula este si mai importanta in cazul unui risotto de post/vegan, a carui textura nu beneficiaza de adaosul de lapte/smantana, ci se bazeaza doar pe amidonul din orez).
  • Ca regula generala, deoarece acest risotto cu ciuperci nu contine unt si carne, aromele provin din baza de ceapa, usturoi si ulei folosite, deci mizeaza pe o ceapa mare (rosie sau alba), ceapa verde sau chiar praz, catei de usturoi cu gust intens si un ulei vegeal aromat (de avocado, de masline, de cocos, de susan, de seminte de canepa, de nuci de Macadamia, de alune de padure).
  • Poti intesifica aroma acestui risotto cu ciuperci adaugand in timpul fierberii 1-2 frunze de dafin si 1 lingura de ciuperci maitake pulbere.

  Stiai ca?

  • Ciupercile sunt sarace in calorii, dar sunt surse excelente de fibre si proteine? In plus, ciupercile contin antioxidanti, vitamine (B-uri si D – mai ales daca sunt expuse la soare), seleniu, potasiu si cupru.
  • Ciupercile ajuta digestia, fiind considerate prebiotice – substante care hranesc bacteriile benefice din intestin si echilibreaza microbiomul local?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Risotto cu ciuperci
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 32 Review(s)


LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.