Acasă Ghid de nutriție Prea multe vitamine si minerale strica. Ce se intampla cand faci exces?

Prea multe vitamine si minerale strica. Ce se intampla cand faci exces?

10
Prea multe vitamine si minerale strica. Ce se intampla cand faci exces?

vitamine minerale exces„Ce-i (prea) mult strica”, spune o zicatoare romaneasca. Apropo de o viata sanatoasa, exceptia de la regula impusa de aceasta vorba inteleapta o constituie miscarea si sportul. Dar nu acelasi lucru se poate spune despre suplimentele de vitamine si minerale. Cea mai buna sursa pentru acestea este o alimentatie echilibrata, care contine vitaminele, mineralele si fitochimicalele necesare organismului tau in doze sanatoase, fiind aproape imposibil sa faci o supradoza. Cand vine vorba despre suplimentele la cutie, situatia sta cu totul altfel…

In tarile vestice, lumea are acces la suplimente de vitamine si minerale fara reteta, acestea fiind auto-administrate in ideea imbunatatirii sanatatii si prevenirii bolilor, noteaza un studiu din 2003. Medicii pot recomanda persoanelor sanatoase multivitamine in completarea alimentatiei echilibrate sau suplimente specifice, ca acidul folic pentru femeile insarcinate. Dar daca nu ceri sfatul medicului inainte, nu citesti cu atentie eticheta si iei mai mult de un supliment, poti ajunge usor sa depasesti doza zilnica recomandata (DZR) si sa ai reactii adverse: prea mult magneziu sau fosfor provoaca diaree, prea multa Vitamina C si prea mult zinc – stari de greata si voma, prea mult seleniu – par si unghii casante.

suplimente vitamine si mineraleMai jos am adunat informatii despre cei 9 nutrientii luati cel mai des in exces, la care trebuie sa ai cea mai mare grija cand vine vorba despre suplimente de vitamine si minerale.

1. Vitamina A

supa dovleacCe este: Vitamina A/retinolul este un antioxidant (lupta cu radicalii liberi), este esentiala pentru dezvoltarea celulara, functionarea sistemului reproducator, sanatatea ochilor, oaselor, pielii si imunitatii (ajuta copiii sa isi revina mai repede dupa pojar, de exemplu), pastrarea umiditatii mucoaselor (prevenind invazia toxinelor si organismelor externe si asigurand vindecarea in urma infectiei/inflamatiei). Vitamina A este solubila in grasime (deci nu se elimina din corp, ci se acumuleaza, fiind depozitata in ficat si alte tesuturi si folosita la nevoie) si poate fi obtinuta din alimentatie (cartofi dulci, morcovi, dovleac, spanac, broccoli, mango, pepene galben, carne, peste, lactate) sau din suplimente.

DZR: adultii au nevoie de 700-900 mcg/zi (femei-barbati).

In exces, provoaca: buze si mucoase uscate, presiune intercraniana, dureri de cap, ameteala, iritabilitate, greata, iritatii ale pielii, caderea parului, dureri articulare si osoase, leziuni hepatice, coma si chiar deces; in cazul femeilor insarcinate, prea multa Vitamina A poate provoca defecte la nastere.

Citeste mai multe despre antioxidanti in articolul nostru: „Ghidul antioxidantilor – 12 alimente care lupta cu radicalii liberi”!

2. Vitamina B3

seminte de dovleacCe este: Vitamina B3 ajuta la transformarea alimentelor consumate in energie pentru organism si se regaseste in numeroase alimente (leguminoase, nuci, seminte, tofu, cereale, carne, peste), fiind vanduta si ca supliment pentru echilibrarea nivelului de colesterol.

DZR: adultii au nevoie de 14-16 mg/zi (femei-barbati).

In exces, provoaca: bufeuri (inrosire si mancarime a pielii, durere de cap, ameteala, hipotensiune), leziuni hepatice, hiperglicemie.

3. Vitamina B6

bananeCe este: Vitamina B6 este solubila in apa si este utilizata de organismul tau pentru a converti proteinele si zaharurile in energie, fiind esentiala pentru productia de hemoglobina si functionarea sistemului nervos. Vitamina B6 se gaseste in surse alimentare (naut, banane, cartofi, peste, organe, carne) si este administrata ca supliment pentru reducerea nivelului de homocisteina, tratarea depresiei si sindromului de tunel carpian.

DZR: adultii au nevoie de 1,3 mg/zi (femei si barbati).

In exces, provoaca: leziuni la nivelul nervilor si pielii, ataxie (incapacitatea de a coordona miscarile), stari de greata si sensibilitate la lumina.

4. Vitamina B9

smoothie spanacCe este: Vitamina B9/acidul folic este esential pentru crearea de ADN, diviziunea si cresterea celulara. Vitamina B9 are surse alimentare (legume cu frunze verzi, fructe, nuci, leguminoase, fructe de mare, oua, lactate, carne, cereale).

DZR: adultii au nevoie de 400 mcg/zi (femei si barbati).

In exces, provoaca: risc crescut de cancer colorectal; prea mult acid folic poate masca simptomele deficientei de Vitamina B12 (care poate provoca leziuni nervoase).

Descopera infograficul nostru despre 15 vitamine si minerale esentiale in sarcina, pentru mama si copil!

5. Vitamina C

grapefruitCe este: Vitamina C/acidul ascorbic este antioxidant, contribuie la puterea tesutului conjunctiv si functiionarea sistemului imunitar. Vitamina C nu este produsa in mod natural de corp, deci ai nevoie de ea din alimentatie (ardei rosii si verzi, broccoli, varza de bruxelles, conopida, rosii, cartofi, spanac, mazare, portocale, grapefruit, kiwi, capsuni, pepene galben) sau suplimente (luate, de obicei, pentru a preveni gripa si raceala). Vitamina C este solubila in apa, deci un aport prea mare este eliminat, de obicei, din corp (dar excesul se poate acumula in testuri, provocand probleme).

DZR: adultii au nevoie de 75-90 mg/zi (femei-barbati).

In exces, provoaca: iritarea stomacului si probleme gastrointestinale (crampe, greata si diaree), iritatii cutanate, pietre la rinichi.

6. Vitamina D

bronzul, soarele si Vitamina DCe este: Vitamina D iti ajuta organismul sa absoarba si sa utilizeze calciul, regleaza nivelul de fosfor, contribuind la dinti, oase si muschi sanatosi si rezistenti si tinand osteoporoza la distanta. Nu foarte multe alimente contin Vitamina D (peste gras, branza, oua, carne rosie, ficat), dar o poti obtine prin expunerea corecta la soare sau prin suplimente alimentare.

DZR: adultii au nevoie de 600 mcg/zi (femei si barbati).

In exces, provoaca: greata, stari de voma, constipatie alternata cu diaree, oase slabite probleme de inima si de rinichi, retardare mentala a nou-nascutilor (in cazul femeilor insarcinate) si rahitism (in cazul copiilor).

7. Vitamina E

migdaleCe este: organismul tau are nevoie de Vitamina E pentru o functionare normala a sistemului imunitar, aceasta fiind un antioxidant care previne formarea de cheaguri de sange. Surse naturale de Vitamina E: nuci, seminte, uleiuri vegetale, unt de arahide, legume verzi, kiwi, mango, rosii.

DZR: adultii au nevoie de 15 mg/zi (femei si barbati).

In exces, provoaca: risc crescut de hemoragii.

Alege migdalele crude, pentru un produs bogat in Vitamina E!

migdale-500gMigdalele crude sunt o gustare hranitoare si o sursa excelenta de fibre, proteine, acizi grasi Omega-3 si vitamine. Migdalele ajuta la remineralizarea organismului, prevenind starile de oboseala cronica si epuizare intelectuala.

8. Fier

fasole uscataCe este: fierul este un mineral vital, care joaca un rol in formarea de globule rosii (care transporta oxigenul la organe). Fierul in exces este depozitat in pancreas, ficat si inima, o doza mare neputand fi eliminata prin urina. Supradoza de fier este comunca si periculoasa mai ales in randul copiilor. Surse alimentare de fier: fasole, linte, spanac, cartofi dulci, capsune, rosii, nuci caju, fistic, tofu, ciocolata neagra, carne rosie, fructe de mare, oua.

DZR: adultii au nevoie de 8-18 mg/zi (barbati-femei).

In exces, provoaca: deshidratare, oboseala, greata, diaree, dureri articulare, leziuni hepatice, coma.

9. Zinc

mazareCe este: zincul este un mineral distribuit in organele, tesuturile si lichidele din corp, fiind crucial pentru functionarea corespunzatoare a peste 70 de enzime. Nefiind depozitat pe termen lung de organismul tau, ai nevoie constanta de zinc, pe care il poti lua din alimentatie (fasole, mazare, naut, nuci caju, migdale, seminte de dovleac, iaurt, lapte, carne, stridii) sau suplimente.

DZR: adultii au nevoie de 8-11 mg/zi (femei-barbati).

In exces, provoaca:  dureri de cap, greata, stari de voma, diaree, reducerea/impiedicarea absorbtiei de fier si cupru, contribuind la scaderea imunitatii, probleme de inima si anemie.

Concluzie

Supradozele de vitamine si minerale pot fi tratate rapid, prin oprirea administrarii zilnice de multivitamine, dar important este sa eviti excesul prin apelarea la sfatul medicului, inainte de a le cumpara. Doar un specialist iti poate spune daca ai nevoie de vitamine si minerale in plus, pe langa cele din alimentatia obisnuita, care sunt combinatiile potrivite pentru tine, daca interfereaza cu alte medicamente pe care le ei si pe ce perioada de timp trebuie sa le administrezi.

Articolul precedent Bomboane energizante, cu visine si ciocolata
Articolul următor Snitele de soia crocante
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

10 COMENTARII

  1. Sincer cred ca unele doze recomandate de acest site sunt luate de la niste specialisti de moda veche eu ma documentez din mai multe locuri si am ajuns la concluzia ca ar fi foarte bine sa suplimentam mai mult un pic decat cum se stabilise in trecut
    1000 mg de vitamina C si 2000-3000 de vitamina D plus K si 1000 de mg de calciu este optim pentru o sanatate buna a sistemului imunitar si osos si muscular
    Si siplimentele de calitate intotdeauna sunt mult mai scumpe decat cele indoielnice care ofeera multe tablete la
    un pret foarte mic

    • În primul rând felicităm interesul dumneavoastră pentru informare. Totodată, subliniem importanța surselor sigure și a modului de interpretare al informațiilor. Pentru dozele de vitamine și minerale pot exista fluctuații raportat la zona geografică, tipul de populație, vârstă, diverse stări fiziologice și patologice sau descoperiri științifice recente care pot modifica ușor recomandările anterioare.(Recomandările din articol se încadrează în cele specifice Ghidurilor pentru Europa prvind Doza Zilnică Recomandată). Ceea ce considerăm însă cel mai important este că vitaminele și mineralele nu se administrează decât în cazul existenței unor carențe și la recomandarea și dozajul stabilit de medicul curant. Altfel, autoadministrarea unor doze de vitamine și minerale, care pot fi conform ghidurilor, dar nu neapărat necesare pentru noi, este posibil să conducă la probleme de sănătate pe care uneori nici nu le asociem cu aceste vitamine/minerale dar care sunt favorizate/întreținute sau chiar produse de acestea.
      Ideal este ca printr-un stil de viață sănătos și printr-o dietă echilibrată să ne asigurăm necesarul vitaminic și de minerale, iar suplimentarea să se facă în cazuri de reală nevoie.
      Vă dorim multă sănătate!

    • Administrarea de megadoze de vitamina B12, dacă persoana nu prezintă deficit, ar putea avea anumite efecte adverse, deși această vitamină nu este una toxică, chiar și la doze mai crescute. Printre potențialele efecte adverse se numără: puseu acneic, afecțiuni ale pielii (posibil chiar pustule purulente) și afectare renală la pacienții care suferă de diabet sau de nefropatie diabetică, de asemenea un risc mai ridicat pentru infarct miocardic și accident vascular cerebral. In general, studiile care au semnalat aceste afecte adverse s-au făcut pe subiecți cărora li s-au administrat doze foarte mari, în special injectabile. Pentru administrarea orală a megadozelor de vitamină B12 nu sunt suficiente date.
      În speranța că v-am fost de ajutor, vă doim multă sănătate!
      Loredana Lăpușanschi,
      Dietetician Clinician, Telomera – Lifestyle Medicine Clinic

  2. Buna seara.
    De cateva luni iau : fier 30mg dimineata pe stomacul gol(in urma unei anemii feriprive care s-a reglat destul de bine),omega MoellersForte 1000 imediat dupa micdejun,cu 30min inainte de
    Cina inca un MoellersForte 1000 , arterin in timpul cinelor(hipercolesterolemie familiala se pare), magnesium-zinc-calciu de la DoppelHertz(mi-a fost recomandat vazand o scadere -in hemoleucograma) Si vitamina D imediat dupa masa.
    Analizele le voi repeta la sfarsitul lunii ianuarie 2022 si pana atunci mi s-a recomandat sa continui asa.
    Am impresia ca iau prea multe suplimente,e chiar asa? Merci

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  3. Este recomandat excesul de vitamine o perioada de o săptămâna (cel mult acelasi tip de pastila de 3 ori pe zi) in cazul persoanelor foarte slabe(32 kg la 19 ani și 1,55m)?

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.