Reteta Prajitura cu mere de post, la fel de frageda si delicioasa ca a bunicii!
Ti-e pofta de o prajitura cu mere? Incearca reteta noastra pentru a descoperi o prajitura cu mere de post, simpla si rapid de facut, din ingrediente exclusiv vegetale, care este atat de aromata incat te trimite in copilarie, cu gandul la reteta de prajitura cu mere a bunicii! Marele atu al acestei retete de prajitura cu mere rapida este faptul ca este versatila: o poti adapta dupa gust, adaugand in umplutura de mere si nuci, stafide sau merisoare uscate.
TIMP PREPARARE 60 minute
PORTII 10
TIP RETETA Desert
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Prajitura cu mere
Pentru aluat:
- 4 cani faina integrala de grau
- 6 linguri ulei de cocos
- ½ cana sirop de artar
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 1 lingurita sare
Pentru umplutura:
- 4-5 mere mari
- 1 lingurita scortisoara
- ½ lingurita nucsoara
- 30 g amidon din porumb
- 100 g zahar brut
- 170 ml apa
- 2 linguri suc de lamaie
- un praf de sare
Pentru topping/crumble:
- 185 g faina integrala
- 90 g fulgi de ovaz
- 50 g zahar brut
- 170 g ulei de cocos
- 1 lingurita scortisoara
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Prajitura cu mere
- Preincalzeste cuptorul la 180o C.
- Pregateste aluatul pentru aceasta prajitura cu mere simpla amestecand, intr-un robot de bucatarie, toate ingredientele (faina, sarea, esenta de vanilie, uleiul de cocos si siropul de artar), pana obtii un aluat omogen.
- Toarna aluatul intr-o tava de 30×50 cm (tapetata cu hartie de copt) si intinde-l uniform.
- Da tava la cuptor 15 minute, apoi scoate-o si las-o la racit (nu inchide cuptorul!).
- Intr-un bol incapator, adauga merele (curatate de coaja si miez si taiate cubulete), scortisoara, nucsoara, zaharul, amidonul si sarea.
- Amesteca bine merele, pentru a le acoperi complet cu ingredientele uscate, apoi toarna-le intr-o tigaie antiaderenta cu marginile inalte (cel mai util este un wok, in acest caz), adauga apa si sucul de lamaie si pune tigaia pe foc mediu.
- Dupa 7-10 minute, cand umplutura de mere incepe sa se ingroase sis a se caramelizeze, stinge focul.
- Pregateste stratul de crumble de deasupra prajiturii cu mere amestecand, intr-un bol, faina, zaharul, scortisoara, fulgii de ovaz si uleiul de cocos topit.
- Cand aluatul s-a racit, adauga deasupra umplutura, intinde-o uniform, apoi procedeaza la fel cu stratul de crumble si da tava din nou la cuptor 20-25 minute sau pana cand partea superioara devine aurie.
- Lasa prajitura cu mere la racit, da-o la frigider si serveste-o dupa ce s-a intarit complet, taiata in patratele sau romburi.
Observatii reteta Prajitura cu mere
- Poti face crumble si combinand faina integrala de grau cu faina obtinuta (folosind un blender) din fulgii de ovaz sau poti inlocui toata cantitatea de faina integrala de grau cu faina integrala de ovaz.
- Poti adapta reteta de prajitura cu mere adaugand in umplutura si nuci taiate marunt, stafide sau merisoare uscate.
- Poti adapta reteta de prajitura cu mere de post transformand-o intr-una de prajitura cu mere rase: in loc sa tai marunt merele, da-le pe razatoare, amesteca-le cu sucul de lamaie si elimina din amestec apa (nu le mai trage in tigaie, toarna direct umplutura peste aluat).
Stiai ca?
- La nivel mondial, exista peste 7.000 de specii de meri?
- Merii pot creste pana la 12 metri inaltime?
- Marul este originar dintr-o zona aflata intre Marea Neagra si Marea Caspica?
- Merele plutesc pentru ca peste 25% din volumul lor este aer?
- Merele nu au grasimi si sunt o sursa excelenta de fibre?