Placinta cu spanac

Placinta cu spanacAceasta placinta cu spanac este o modalitate gustoasa, aromata si crocanta de a introduce in alimentatia familiei tale mai multe legume, vitamine si minerale. Un fel de spanakopita de post, placinta cu spanac poate fi facuta din timp, congelata si reincalzita la nevoie (inainte de venirea musafirilor sau in weekend-urile in care nu ai chef sa stai in bucatarie). Incearca si tu placinta cu spanac primavara (cand acesta este proaspat cules din gradini si umple tarabele pietelor) sau in orice alt anotimp (cand poti folosi pentru ea spanac congelat).

TIMP PREPARARE   40 minute

PORTII   6

TIP RETETA   Fel principal

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Placinta cu spanac

  • 200 g spanac proaspat/congelat
  • 1 aluat foitaj de post
  • 400 g tofu natur
  • 1 lingura ulei vegetal
  • 1 lingura faina de orez expandat
  • 2 cepe
  • 1 ardei gras rosu
  • 4 catei de usturoi
  • 1 lingura chimen (optional)
  • 1 lingurita ghimbir confiat (optional)
  • sare, dupa gust

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Ulei de floarea-soarelui

ulei-presat-la-rece-din-sem-floarea-soarelui-1l

Faina de orez expandat

faina-de-orez-expandat-250g

Sare de mare

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

  Mod de preparare reteta Placinta cu spanac

  • Pentru aceasta reteta de placinta cu spanac poti folosi atat spanac proaspat, cat si spanac congelat: daca alegi prima varianta, spala frunzele de spanac, opareste-le, scurge-le bine de apa si toaca-le marunt; daca alegi a doua varianta, dezgheata spanacul congelat, scurge-l bine de apa si toaca-l marunt.
  • Preincalzeste cuptorul la 180o C.
  • Curata de coaja ceapa si ghimbirul, apoi toaca-le marunt si caleste-le intr-o tigaie incinsa, in putin ulei vegetal si apa.
  • Adauga in tigaie spanacul tocat, ardeiul gras (curatat de samburi si taiat cubulete), branza tofu (taiata cubulete) si usturoiul (curatat de coaja si zdrobit intr-o presa speciala), lasa-le 10 minute la foc mare, apoi stinge aragazul si adauga restul ingredientelor in tigaie: faina de orez, chimen, sare (dupa gust) si ghimbir confiat.
  • Intr-o tava termorezistenta, asaza jumatate din aluatul foitaj dezghetat, adauga deasupra lui compozitia si completeaza cu restul de foitaj, incretit pe margini, pentru a acoperi complet placinta cu spanac.
  • Inteapa deasupra aluatul cu furculita, din loc in loc, si da placinta cu spanac la cuptorul preinclazit, timp de 30 de minute sau pana se rumeneste frumos la suprafata.

  Observatii reteta Placinta cu spanac

  • Pentru aceasta placinta cu spanac poti folosi o tava dreptunghiulara sau una rotunda, de tarta (metalica sau ceramica).
  • Poti pastra placinta cu spanac la frigider timp de 2-3 zile si o poti reincalzi la cuptor, inainte de servire (lasanad vasul sa ajunga la temperatura camerei inainte de a-l introduce in cuptorul fierbinte).
  • Poti pregati 2 portii de placinta cu spanac odata, congeland una dintre ele: portioneaza-o in cate parti vrei, dupa ce s-a racit complet, inveleste-o pe fiecare in folie alimentara si apoi in folie de aluminiu si da-le la congelator; cand vrei sa servesti placinta cu spanac, baga bucatile direct la cuptorul incins.

  Stiai ca?

  • Spanacul este bogat in vitaminele A, B2, B6, C, E si K, mangan, acid folic, magneziu, fier, cupru, calciu si potasiu?
  • Spanacul te poate proteja impotriva hipertensiunii si bolilor de inima, contribuie la intarirea osaturii, iar luteina pe care o contine previne cataractele si lupta cu degenerarea maculara (cre afecteaza persoanele in varsta)? In plus, spanacul contine antioxidanti puternici, care sustin productia de colagen si tin ridurile fine la distanta.
  • Ghimbirul este inrudit cu turmericul si cardamomul, radacina plantei este folosita si in medicina traditionala/alternativa (impotriva starilor de greata si raceala) si contine gingerol (compus bioactiv antiinflamatoriu si antioxidant)?