Paine de casa tip floare cu faina integrala

paine floarePainea de casa tip floare cu faina integrala este un rasfat parfumat, care nu necesita foarte multa munca, iar orice efort depus va fi compensat din plin de gustul sau special. Laptele vegetal ii va aduce un plus de proteine, iar faina integrala contribuie la cresterea cantitatii de fibre, astfel incat vei obtine exact painea potrivita pentru familia ta pe care doresti sa o hranesti sanatos. La sarbatori sau in zilele obisnuite, ofera-ti o paine de casa gustoasa si cu un aspect deosebit!

TIMP PREPARARE   120 minute

PORTII   1 paine mare

TIP RETETA   Aluat/Paine de casa

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Paine de casa tip floare cu faina integrala

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Faina de grau integrala

faina-integrala-de-grau-1-kg

Ulei de floarea soarelui presat la rece

ulei-presat-la-rece-din-sem-floarea-soarelui-1l

  Mod de preparare reteta Paine de casa tip floare cu faina integrala

  • Se pun intr-un castron mare ingredientele lichide (laptele si uleiul), apoi ingredientele solide in urmatoarea ordine: zahar, drojdie, faina si sare si se amesteca bine mai intai, apoi se incepe framantatul.
  • Vei constata ca foarte repede aluatul tau se va intari si, pe masura ce framanti, va fi din ce in ce mai neted si mai legat. Dupa 5-10 minute il vei putea desprinde de fundul vasului. Daca folosesti un robot de bucatarie, aluatul se va aduna cu totul in jurul carligului de framantat, iar peretii vasului vor deveni curati.
  • Formezi din aluat o bila, il pui intr-un vas uns cu foarte putin ulei (ca sa nu se lipeasca) si il lasi sa creasca, acoperit cu folie de plastic, pentru o ora sau pana isi dubleaza volumul.
  • Blatul de lucru se pudreaza cu putina faina alba si se scoate pe el aluatul crescut. Se framanta pe blat inca 1 minut, apoi se imparte in mai multe bucati egale. Noi l-am impartit in 6 bucati mari, dar daca vrei  ca painea ta floare sa fie formata din mai multe petale, poti sa maresti numarul de bucati.
  • Fiecare bucata se modeleaza sub forma unei bile.
  • Pregatesti tava pentru copt: trebuie sa fie o tava sau o cratita rotunda, tapetata cu hartie de copt, suficient de mare incat sa iti incapa in ea bilele modelate, foarte apropiate, dar nu lipite intre ele.
  • Mai lasi inca 20 de minute painea floare la crescut in tava, pana cand bilele isi maresc dimensiunile si se lipesc una de alta.
  • Se uda cu o pensula si putina apa painea floare pe partea superioara si, dupa gust, poti sa presari seminte daca vrei. Noi am preferat-o simpla.
  • Se coace painea de casa la cuptorul preincalzit, pentru 30-40 de minute. Painea ta in forma de floare va fi gata atunci cand se rumeneste.
  • E mai dificil de taiat in felii din cauza formei, ea este facuta pentru a rupe din ea bucati rotunde, asemanatoare cu niste chifle.

  Observatii reteta Paine de casa tip floare cu faina integrala

  • Daca nu faci bilele prea mari, ele pot fi  folosite, ulterior, asemenea unor chifle clasice: taiate in doua, ca baza pentru sandwichuri.
  • Foloseste lapte caldut (dar nu fierbinte, pentru ca risti sa oparesti drojdia) sau apa calduta, pentru a accelera procesul de crestere a drojdiei.
  • Acorda atentie ordinii ingredientelor, aceasta este importanta pentru ca aluatul tau sa creasca frumos.

  Stiai ca?

  • Faina integrala pastreaza in mult mai mare masura calitatile nutritive ale semintelor din care a fost obtinuta, in special cantitatea de fibre din taratele care nu au fost inlaturate?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Paine de casa tip floare cu faina integrala
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 59 Review(s)


2 Comentarii

LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.