Musaca vegana, de vinete

musaca vegana, de vineteAceasta musaca vegana (de vinete) inlocuieste carnea tocata cu un amestec de linte, tofu, miez de nuca, legume si condimente aromate, pentru a crea un rezultat la fel de bun, dar mult mai sanatos. In locul unui piure de cartofi deasupra, aceasta musaca are un sos bechamel de post (din lapte de soia). La cuptor, musacaua se patrunde perfect si devine auriu-crocanta la suprafata. Desi dureaza ceva timp si presupune cativa pasi separati de preparare, iti recomandam aceasta musaca vegana (de vinete) pentru serile friguroase, cand ai pofta de ceva consistent, care sa iti aduca aminte de copilarie.

TIMP PREPARARE   150 minute

PORTII   8

TIP RETETA   Fel principal

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Musaca vegana, de vinete

BAZA

  • 2 vinete mari (600 g)
  • 220 g tofu natur
  • 100 g miez de nuca
  • 226 g ciuperci
  • 425 g linte
  • ulei vegetal
  • 1 ceapa
  • 2 tulpini de telina
  • 1 ardei gras rosu
  • 2-3 catei de usturoi
  • 130 g pasta de tomate
  • 240 ml sos de rosii
  • 1 lingura sos de soia
  • 1 lingura zahar de cocos
  • 1 lingurita paprika
  • 1 lingurita chimion pudra
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1 lingurita rozmarin uscat
  • 1/8 lingurita scortisoara
  • sare, dupa gust
  • piper, dupa gust

SOS BECHAMEL

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Ulei de floarea-soarelui

ulei-presat-la-rece-din-sem-floarea-soarelui-1l

Zahar din cocos

bioh-eco-zahar-din-nectar-de-cocos-pure-150g

Faina de grau integrala

faina integrala de grau

Lapte de soia

lapte de soia

Sare de mare

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

  Mod de preparare reteta Musaca vegana, de vinete

  • Incepe sa pregatesti aceasta musaca vegana (de vinete) prin a pune la fiert lintea (in apa cu sare) si la presat branza tofu (intre 2 servetele de hartie, pe un tocator, asezand deasupra ei o oala plina cu apa).
  • Preincalzeste cuptorul la 180° C.
  • Taie vinetele in felii de 0,6 cm grosime, asaza-le pe o tava tapetata cu hartie de copt, unge-le cu ulei vegetal, presara putina sare deasupra si da tava la cuptorul preincalzit, timp de 25 de minute; dupa 17 minute, invarte feliile de vinete pe partea cealalta.
  • Cand toata umezeala s-a scurs din tofu, preseaza-l cu o furculita, intr-un bol incapator; procedeaza la fel cu lintea fiarta.
  • Intr-un mixer vertical, marunteste miezul de nuca si pune-l peste branza tofu si linte; procedeaza la fel cu ciupercile (curatate si taiate in bucati mari).
  • Intr-o tigaie antiaderenta, incinge putin ulei vegetal si adauga ceapa, ardeiul si telina (curatate si tocate marunt); lasa-le la sotat pana se inmoaie usor, apoi completeaza amestecul cu usturoiul (curatat si maruntit cu o presa speciala) si condimentele din reteta (paprika, chimion, oregano, rozmarin si scortisoara).
  • Adauga in tigaie compozitia din bol, incorporand-o in amestec; completeaza cu pasta de tomate, soul de rosii si de soia, lasand tigaia pe foc in jur de 8 minute, pana cand lichidul in exces se evapora si se obtine o umplutura moale.
  • Adauga zaharul de cocos, sare si piper (dupa gust), apoi stinge focul si lasa compozitia la racit.
  • Pregateste sosul bechamel: incalzeste uleiul intr-o cratita, adauga faina si prajeste-o 1 minut, apoi toarna tot laptele de soia, amestecand puternic cu un tel, pana se combina toate ingredientele (foloseste si o lingura de lemn, pentru a dezlipi de fundul cratitei orice depunere); amesteca in continuu si cu rabdare – va incepe sa fiarba si vei obtine un sos gros.
  • Adauga in sosul bechamel sare si piper (dupa gust), apoi stinge focul.
  • Preincalzeste cuptorul la 180° C.
  • Pentru a asambla aceasta musaca vegana (de vinete), vei avea nevoie de un vas termorezistent oval sau dreptunghiular, de 23×33 cm.
  • Pune jumatate dintre feliile de vinete pe fundul vasului ales, adauga amestecul din tigaie, completeaza cu restul de felii de vinete si apoi toarna deasupra sosul bechamel, intinzandu-l bine cu spatele unei linguri.
  • Da vasul la cuptor timp de 40 de minute.
  • Lasa aceasta delicioasa musaca vegana (de vinete) la racit 10 minute inainte de a o servi.

  Observatii reteta Musaca vegana, de vinete

  • Poti pastra aceasta musaca vegana (de vinete) pana la 5 zile in frigider, reincalzind-o la cuptor (dupa ce vasul termorezistent a ajuns la temperatura camerei).

  Stiai ca?

  • Vinetele contin vitamine si minerale importante pentru sanatate; 100 g de vinete crude au 14% din doza zilnica recomandata de fibre, 13% din doza zilnica recomandata de mangan si 7% din doza zilnica recomandata de potasiu? In plus, vinetele contin vitaminele B, C si K, magneziu, cupru, calciu, fier si fosfor.
  • Vinetele sunt fructe, din punct de vedere botanic?
  • Vinetele sunt originare din India (unde cresc si astazi in salbaticie) si au fost introduse in Europa de catre arabi, in Africa de catre persani si in SUA de catre spanioli?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Musaca vegana, de vinete
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 17 Review(s)


LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.