Muraturi asortate

0
Muraturi asortate

Muraturi asortate

Aceasta reteta de muraturi asortate foloseste aceeasi saramura de la reteta de castraveti murati, pe care ti-am propus-o in vara, avand drept rezultat muraturi crocante si aromate, care se pastreaza toata iarna in camara, la rece, in borcane ochioase, care te imbie sa le deschizi cat mai des (si sa le combini cu un piure fierbinte si o portie de snitele crocante de soia)! Versatila nevoie-mare, aceasta reteta de muraturi asortate se poate adapta preferintelor tale: poti include in ea legumele de toamna din lista noastra de ingrediente sau o poti modifica, dupa plac, inlocuindu-le cu legumele preferate. In plus, cu apa, sare si cateva condimente la indemana in orice bucatarie, obtii fix cate borcane de muraturi asortate vrei!

TIMP PREPARARE   30 minute

PORTII   10

TIP RETETA   Garnitura

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Muraturi asortate

  • gogonele
  • conopida
  • gogosari
  • castraveti
  • morcovi
  • varza alba/rosie
  • mere
  • catei de usturoi
  • foi de dafin
  • piper boabe (rosu, verde, negru si alb)
  • sare grunjoasa neiodata
  • boabe de mustar
  • flori de marar uscate
  • apa

[/vc_cta][/vc_column]

Boabe de mustar

seminte-de-mustar-150g

[/vc_row]

  Mod de preparare reteta Muraturi asortate

  • Pentru a face aceste muraturi asortate, trebuie sa incepi prin a spala si a steriliza borcanele alese; la aceasta reteta, cantitatea de ingrediente folosita depinde de numarul si marimea borcanelor, deci o poti adapta, dupa nevoie.
  • Alege o oala incapatoare si pune la fiert saramura pentru aceste muraturi asortate: pune 1 lingura de sare grunjaoasa la 1 litru de apa (evident, cantitatea de saramura pe care o prepari depinde tot de numarul si marimea borcanelor alese pentru muraturi).
  • Spala bine toate legumele, curata usturoiul si morcovii de coaja, curata gogosarii si merele de miez, taie varza, castravetii, gogonelele, gogosarii, merele si morcovii in felii, iar conopoida in buchetele.
  • Umple borcanele cu muraturile asortate, punand in fiecare felii de castraveti, morcovi, gogonele, mere, varza si gogosari, 2-5 catei de usturoi, 2-5 foi de dafin, 1-3 linguri de boabe de piper, 1-2 linguri de boabe de mustar si, la final, cate o floare de marar uscata.
  • Toarna saramura fiarta deja si racita usor borcanele de muraturi asortate, pana aproape atinge buza de sus, astfel incat sa acopere complet legumele.
  • Pune capacul si lasa borcanele la racit complet, apoi depoziteaza-le intr-un loc umbrit din balcon sau in camara.

  Observatii reteta Muraturi asortate

  • Dupa deschidere, aceste muraturi asortate trebuie tinute la frigider.
  • Merele murate folosind aceasta reteta de saramura si condimente au un gust extrem de asemanator aceluia de pepene rosu murat, consistenta fiind diferita, mai tare.

  Stiai ca?

  • Aceasta reteta de muraturi asortate este acra datorita fermentarii, nu otetului: fermentarea in apa cu sare a legumelor si fructelor atrage dupa sine decompunerea zaharurilor naturale din ele, cu ajutorul bacteriilor sanatoase (probiotice)?
  • Conopida (Brassica oleracea) este o leguma saraca in calorii, dar bogata in fibre, antioxidanti, vitamine din grupul B-urilor si fitonutrienti care  pot proteja impotriva cancerului, ajuta digestia si memoria?
  • Morcovii (Daucus carota sativus)  sunt o sursa foarte buna de betacaroten, fibre, Vitamina K, potasiu si antioxidanti, contribuind astfel la scaderea nivelului de colesterol din organism si o vedere de nota 10?
  • Initial, morcovii salbatici au fost cultivati de om pentru frunzele lor aromate si semintele lor, nu pentru radacini?
  • Exista morcovi albi, galbeni si mov, nu doar portocalii?
  • Omenirea face si mananca muraturi inca din anul 2400 i.Hr., de pe vremea mesopotamienilor?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Muraturi asortate
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 59 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.