Mancare de naut de inspiratie asiatica

Mancare de naut de inspiratie asiaticaCombinatia de arome din reteta de mancare de naut de inspiratie asiatica te va cuceri de la prima inghititura: sosul de soia are un gust deosebit si se potriveste foarte bine cu gustul de alune a nautului si cu garnitura neutra de orez. Reteta aceasta iti va aduce multe fibre si proteine si te va mentine satul o perioada lunga de timp, iar aportul caloric nu este deloc mare.

TIMP PREPARARE   120 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Fel principal

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Mancare de naut de inspiratie asiatica

  • 1/2 cana orez
  • 1 cana apa
  • 2 cepe
  • 2 linguri ulei de masline
  • 3 catei usturoi
  • coaja rasa de la 1/2 limeta
  • 1 lingura praf de curry/garam masala
  • 1 conserva bautura de cocos (1 ½ cana)
  • 1 cana boabe de naut naut fierte si scurse
  • 1-2 linguri sos de soia
  • 2-3 roșii medii/3 linguri sos de rosii
  • un praf de piper cayenne
  • patrunjel/busuioc pentru servire

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Lapte de cocos

bautura-vegetala-din-nuca-de-cocos-400-ml

  Mod de preparare reteta Mancare de naut de inspiratie asiatica

  • Boabele de naut se lasa la inmuiat peste noapte, apoi se scurg si se pun la fiert in apa pana cand devin moi.
  • Orezul se fierbe cu putina sare, conform indicatiilor de pe pachet. Se va folosi pe post de garnitura pentru mancarea de naut.
  • Ceapa se taie marunt si usturoiul se piseaza.
  • Intr-o cratita se pun uleiul, ceapa tocata, usturoiul, coaja rasa de lamaie si praful de curry la foc mic pana devine ceapa translucenta.
  • Se adauga rosiile tocate marunt si sosul de soia, lasandu-se apoi cateva minute pe foc.
  • Apoi se adauga nautul fiert, conserva de cocos, un praf de ardei piper cayenne, putina apa si se lasa din nou sa fiarba la foc mic pentru 10 minute.
  • Acest curry se serveste cald, alaturi de orez natur fiert si coaja de lamaie (si zeama) la servire.

  Observatii reteta Mancare de naut de inspiratie asiatica

  • La acesta reteta se poate folosi si naut gata fiert, disponibil in magazine in forma de conserva, dar in general produsul gata preparat in acest fel, desi scurteaza drastic timpul de gatire, are un alt dezavantaj: pentru conservarea nautului si pastrarea lui pe perioade lungi, se adauga sare si aditivi. Din acest motiv, recomandam sa hidratezi si apoi fierbi chiar tu nautul, folosind boabe uscate. In acest mod, vei sti intotdeauna ce anume contine portia din farfuria ta si cu ce iti hranesti familia.
  • Nautul fierbe in general intr-o ora- o ora si jumatate, insa daca folositi o oala de presiune, timpul de fierbere scade pana la 20 de minute.
  • La mancare de naut de inspiratie asiatica trebuie micsorata cantitatea de sare, intrucat sosul de soia care se gaseste pe piata este deja sarat.

  Stiai ca?

  • Dupa fasole si soia, nautul este a treia cea mai raspandita leguma din lume,  fiind cultivat in mai mult de 45 de tari pe o suprafata care depaseste 9 milioane de hectare?
  • Un studiu facut in Statele Unite a demonstrat faptul ca, datorita flavonoidelor cu rol antioxidant din compozitia nautului,  o dieta bogata in acest aliment ajuta la prevenirea  bolilor de inima?
  • Nautul reprezinta o importanta sursa de proteine, vitamina B, acid folic, minerale cum ar fi: magneziu, fosfor, potasiu, calciu si oligoelemente (oxid de fibre)?
  • Legenda spune ca vestitul orator roman Marcus Tullius Cicero isi trage numele de familie din denumirea latina a nautului, cicer arietinum. Se pare ca acest cunoscut orator avea pe nas o alunita in forma de boaba de naut si de acolo a pornit analogia. 
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Mancare de naut de inspiratie asiatica
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 74 Review(s)


LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.