Mancare de linte rosie scazuta

Timp citire:

Mancare de linte rosie scazuta

Aperitiv, gustare sau fel principal, aceasta reteta de mancare de linte rosie scazuta este potrivita pentru vegetarieni, persoane care tin post sau pentru cei care doresc sa manance sanatos, fara a face rabat de la savoare si gust. Vei economisi timp si efort cu pregatind un preparat cu linte, pentru ca nu este doar foarte gustos si deosebit de satios, dar si mult mai simplu de gatit decat alte tipuri de legume cu boabe uscate.

TIMP PREPARARE   60 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Fel principal

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Mancare de linte rosie scazuta

  • 500 g linte rosie
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 2 catei de usturoi
  • 1 foaie de dafin
  • 1 lingura zahar brut
  • 1/3 cana zeama de lamaie
  • 1 lingurita patrunjel
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • bautura din soia simpla
  • cateva linguri ulei de masline
  • 2 linguri faina de soia, optional
  • 1 lingurita sare

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Linte rosie decorticata

linte-rosie-decorticata-500g

Faina de soia

faina-de-soia-250g

  Mod de preparare reteta Mancare de linte rosie scazuta

  • Lasi lintea peste noapte in apa, la inmuiat.
  • Fierbi lintea rosie impreuna cu foaia de dafin si zaharul brut.
  • Toci marunt ceapa si morcovii.
  • Pisezi usturoiul.
  • Calesti ceapa, morcovul si usturoiul in putina  apa cu ulei.
  • Dupa aproximativ 25 de minute, cand lintea este fiarta, se scurge si apoi se amesteca cu celelalte ingrediente pe care tocmai le-ai calit si cu zeama de lamaie.
  • Din faina integrala, bautura din soia si ulei se face un sos bechamel.
  • Intr-o craticioara pune la foc mic uleiul si, atunci cand acesta este fierbinte, adauga faina in ploaie, amestecand foarte repede, ca sa nu se arda, pentru ca va capata un gust neplacut si o culoare bruna.
  • Dupa ce ai terminat de integrat faina, iei craticioara de pe foc si adaugi bautura vegetala, putin cate putin, amestecand mereu, pentru a nu se  forma cocoloase.
  • La final, condimentezi cu boia de ardei dulce, sare si piper si pui vasul la foc mic, pana cand da in clocot de cateva ori.
  • Integrezi sosul imediat in mancarea de linte rosie scazuta, ca sa nu se formeze o crusta deasupra lui.
  • La final, amesteci bine si servesti cald sau rece.

  Observatii reteta Mancare de linte rosie scazuta

  • Faina de soia din mancarea de linte este optionala. Datorita continutului de proteine, aceasta este recomandata mai ales vegetarienilor, care nu isi pot extrage proteine din alimentele de origine animala, persoanelor care fac exercitii fizice si, in general, oricarei persoane pe parcursul anotimpului rece.
  • Desi poate sa para complicat, sosul bechamel este foarte simplu de pregatit si de integrat in multe alte preparate.
  • Lintea este foarte satioasa, asa incat daca o consumi pe post de aperitiv, ai grija sa nu exagerezi, pentru ca te vei satura rapid.
  • Din ziua in care ai gatit-o si ai gustat din ea, o vei dori si in zilele in care nu este post.
  • Poti sa pregatesti dupa aceeasi reteta si lintea verde, dar ea nu va fi la fel de pufoasa.

  Stiai ca?

  • Lintea a fost una dintre primele plante cultivata de om pentru alimentatie, inca din Neolitic?
  • Etimologic, numele acestei plante inseamna lentila (din latinescul lens)?
  • Lintea are de 7 ori mai mult fier decat spanacul si de 3 ori mai mult calciu decat majoritatea cerealelor?
  • Lintea este o sursa foarte buna de fibre care ajuta la scaderea colesterolului, scaderea nivelului de zahar din organism si imbunatatirea digestiei?
  • Lintea contine zero grasimi?
  • O ceasca de linte fiarta are aproximativ 100 de calorii?
  • Datorită timpului de fierbere redus, lintea este o excelentă alternativa la fasole, atat in componenta preparatelor pasate, cat si in supa, sau asociata cu orez si legume.
  • Lintea este atat o planta alimentara cat si una medicinala. Boabele se folosesc in gastronomie, in timp ce semintele ei se utilizeaza in scop terapeutic.
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Mancare de linte rosie scazuta
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 116 Review(s)
Expertul SanoVitahttps://www.sanovita.ro/
Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

Ce să (mai) pui în salate

Primăvara – acel moment din an în care apar salatele și alte legume verzi de sezon, iar odată cu ele apare și pofta de...

Salată de orez brun

De obicei asociem salata cu o mâncare ușoară realizată numai din câteva legume... De aceea vă invităm să ieșiți din rutină și să începeți...

6 grupuri de alimente vegetale de bază în alimentația oricui

  Fie că ești sau nu vegan/vegetarian sau îți dorești să treci la o astfel de dietă, poate fi complicat să te asiguri că oferi...

Articole din aceeasi categorie

Ce să (mai) pui în salate

Primăvara – acel moment din an în care apar salatele și alte legume verzi de sezon, iar odată cu ele apare și...

Salată de orez brun

De obicei asociem salata cu o mâncare ușoară realizată numai din câteva legume... De aceea vă invităm să ieșiți din rutină și...

6 grupuri de alimente vegetale de bază în alimentația oricui

  Fie că ești sau nu vegan/vegetarian sau îți dorești să treci la o astfel de dietă, poate fi complicat să te asiguri...
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Mancare de linte rosie scazuta
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 116 Review(s)