Lasagna Vegană

Lasagna vegană

Întotdeauna e loc pentru reinterpretarea unei opere de artă și pentru adaptarea ei la viziunea noastră. Iar gătitul nu face nici el excepție – fiind, nu-i așa, cea mai delicioasă dintre formele de artă. Lasagna face parte din panteonul mâncărurilor tradiționale italiene, apărută în apropiere de „tocul cizmei”, acum 700 de ani, în Napoli. Cine știe câte tone de carne tocată și brânză au fost folosite de atunci și până acum în producția de lasagne? Azi însă, odată cu schimbarea obiceiurilor alimentare, schimbăm și rețetele „de odinioară”. Nu, nu renunțăm în niciun caz la lasagna, dar arătăm că putem avea parte de aceleași mâncăruri cu ingrediente diferite. Încearcă dacă nu ne crezi!

 

TIMP DE PREPARARE   60 minute

PORȚII  8-10

TIP REȚETĂ   Fel principal

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZĂ REȚETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente pentru lasagna vegană

SOS ALB:

SOS ROȘU:

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 4 linguri apă
  • 1 ceapă mare tocată mărunt
  • 3 căței de usturoi tocați mărunt
  • 500 g ciuperci champignon (trase la tigaie în apă și ulei)
  • 1 lingură busuioc uscat
  • 2 căni pastă de roșii
  • 10 roșii tocate nu foarte mărunt
  • ¼ cană capere

LASAGNA:

  • 120 g foi de lasagna
  • 2 vinete la grill (sau la cuptor)
  • 2 dovlecei la grill (sau la cuptor)
  • 200 g sos pesto

 

Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!

Fulgi de drojdie uscată

FULGI DE DROJDIE INACTIVA USCATA 100G

Amidon din porumb

AMIDON DIN PORUMB 250G

Băutură din Soia

LAPTE DE SOIA BIO 1L

  Mod de preparare lasagna vegană

  • Începem cu sosul roșu, care este și cel mai simplu de preparat. Luăm toate ingredientele enumerate pentru acesta de mai sus și le trecem prin blender.
  • Punem pasta rezultată într-o oală pe foc. După 2 minute adaugăm laptele de soia și amestecăm bine compoziția. După două minute o luăm de pe foc și o punem într-un bol pe măsură.
  • Continuăm cu sosul alb și punem ceapa la “călit” împreună cu uleiul și cu apa. Lăsăm 2-3 minute, după care adăugăm usturoiul și restul ingredientelor. Menținem la foc timp de 10-15 minute, când ar trebui să fie gata.
  • Acum, că avem sosurile pregătite, putem lucra la „scara mai mare”. Luăm o tavă adâncă în care turnăm 5-6 linguri de sos roșu peste care adăugăm foile de lasagna.
  • Mai punem un strat roșu, mai adăugăm alte 6-7 linguri de sos alb, urmând să punem sosul pesto, după care urmează dovleceii și un alt strat de sos roșu. La stratul doi vom pune vinetele.
  • Repetăm procedeul până când se termină straturile de lasagna. Ultimul strat va rămâne cu sos alb.
  • Tava cu lasagna se acoperă cu folie de aluminiu, o punem la cuptor la temperatura de 180 °C timp de 30-40 minute. Ultimele 10 minute, lasagna se coace fără folie.
  • O lasăm la răcit 20 minute și apoi gata, poți servi.

Buon appetito!

 

  Știai că?

  • Numele lasagna are rădăcina în vechiul cuvânt grecesc λάσανα (lasana) care înseamnă oală de gătit. Numele mâncării este așadat inspirat din oala în care era gătită.
  • Prima rețetă de lasagna asemănătoare cu cea din zilele noastre datează încă din sec. XIV, în Italia, și apare în Liber de Coquina (Cartea de gătit). Pe atunci roșiile încă nu ajunseseră în Europa.
  • În nordul Italiei, straturile de lasagna au în mod tradițional culoarea verde datorită spanacului folosit în rețete.
  • Numărul de straturi diferă de la rețetă la rețetă, dar se spune că 5 este numărul magic.


1 comentariu

LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.