Ketchup de casa

ketchup de casaAlege sa faci ketchup de casa in fiecare toamna, folosind rosii coapte si cu gust, condimente pline de aroma, sare, zahar brut si otet. Renunta la a mai cumpara ketchup din comert – este plin de E-uri si aditivi – si bucura-te de un ketchup atat de bun incat nu vei sti ce sa mai gatesti in combinatie cu el (noi iti recomandam in primul rand reteta noastra de pizza cu legume)! Bonus: nu trebuie sa coci ore in sir legumele pe gratar, doar pui totul la fiert si supraveghezi aragazul, iar la final torni totul in sticle.

TIMP PREPARARE   200 minute

PORTII   3 sticle de 1 litru

TIP RETETA   Garnitura

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Ketchup de casa

  • 3,3 kg rosii
  • 1 ceapa
  • 1 capatana usturoi
  • 110 g sare
  • 450 g zahar brut
  • 600 ml otet
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita cuisoare
  • ¼ lingurita nucsoara
  • ½ lingurita boia iute

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Sare de mare

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

  Mod de preparare reteta Ketchup de casa

  • Pune la fiert, intr-o cratita inalta si cu diametrul mare (cea mai buna alegere este un wok antiaderent), rosiile si ceapa taiate cubulete, usturoiul zdrobit, sarea, zaharul, otetul si boiaua iute.
  • Fierbe ketchup-ul de casa la foc mic, amestecand constant cu o lingura de lemn, pentru a nu se prinde de fundul cratitei.
  • Dupa aproximativ 3 ore de fiert, adauga si cuisoarele, nuscoara si scortisoara, incorporandu-le bine.
  • Daca vrei sa obtii un ketchup de casa fin, asemanator celui din comert, mixeaza cu un mixer vertical intreaga compozitie si trece-o prin sita, pentru a elimina toti samburii de rosii.
  • Daca vrei sa obtii un ketchup de casa mai rustic, lasa-l asa cum este. E mai rapid asa; in plus, nu arunci nicio bucatica din ingredientele folosite!
  • Toarna ketchup-ul in sticle sterilizate, inchise bine cu un capac.

  Observatii reteta Ketchup de casa

  • Daca vrei sa faci un ketchup de casa mai picant, mareste cantitatea de boia iute, dupa gust.
  • Dupa deschidere, pastreaza ketchupul de casa la frigider maxim 1 luna.
  • Depoziteaza sticlele de ketchup de casa intr-un loc intunecat si rece (in camara sau intr-un beci) sau in balcon, departe de lumina soarelui.

  Stiai ca?

  • Desi acum ketchup-ul are la baza rosiile, primele versiuni de ketchup se faceau cu ciuperci, ansoa, ceapa, lamai, stridii sau nuci (deoarece era inspirat de ke-tsiap, un sos chinezesc facut din peste fermentat, asemanator sosului de soia)?
  • Folosit drept condiment de pe la 1900 incoace, ketchup-ul era pe vremuri ingredient in placinte, sosuri si feluri de mancare din carne?
  • In Filipine este extrem de popular ketchup-ul de banane, care a inceput sa fie produs in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand rosiile erau rare pe insule, si care ramane mai ieftin de facut pana astazi?
  • Bogat in licopen (substanta antioxidanta care le da rosiilor culoarea si care este prezenta in cantitate mai mare in rosiile gatite si este astfel absorbita mai bine de organism), ketchup-ul este benefic pentru inima, impotriva cancerului de prostata (licopenul reduce dezvoltarea celulelor canceroase si afecteaza legaturile dintre acestea)?
  • Poti folosi ketchup de casa pentru a curata cuprul, alama, otelul, monedele dintr-o colectie personala? Fiind acidic (rosii + otet), indeparteaza negreala de pe obiectele din metal si le reda stralucirea. Acopera obiectul dorit cu ketchup, lasa-l 10 minute asa, apoi curata-l bine.
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Ketchup de casa
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 55 Review(s)


LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.