Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Fibrele, micile ajutoare mari

Fibrele, micile ajutoare mari

0
Fibrele, micile ajutoare mari

Dr. Denis Burkitt este un medic britanic care a petrecut multi ani in Africa. Acolo a descoperit ca multe din bolile cu care se confrunta populatia europeana si cea americana nu se regaseau printre bolie de care suferea populatia africana. Printre aceste boli se numara: boala coronariana, diabetul zaharat, obezitatea, diverticuloza, apendicita, calculii biliari, hemoroizii, hernia hiatala si constipatia. „In 20 de ani de chirurgie in Africa, am facut o singura operatie de indepartare a unui calcul biliar”, sustine dr. Burkitt.

In timp ce se afla in Uganda, dr. Burkitt a observat ca pacientii sai africani produceau mai multe fecale decat cei din tarile mai dezvoltate. Scaunul lor era mai moale si putea fi eliminat fara prea mult disconfort. In schimb, pacientii sai europeni aveau tendinta de a se forta in momentul in care eliminau fecalele, cantitatea lor fiind mai mica si compozitia mai tare. Pe masura ce se gandea la aceasta comparatie, a inceput sa se intrebe cat dureaza ca mancarea sa treaca prin sistemul digestiv al unui adult african.

Astfel, a inceput un experiment. Acesta le-a cerut pacientilor sai africani sa manance cateva fructe de padure rosii si i-a avertizat ca scaunul lor va fi de culoare rosie, rugandu-i sa il anunte atunci cand observa acest lucru. Dr. Burkitt se astepta ca acestia sa il anunte in trei pana la cinci zile, aceasta fiind perioada normala a tranzitului intestinal in cazul majoritatii pacientilor sai europeni. Mare i-a fost surpriza cand acestia au venit sa ii spuna, in doar 24 de ore, „Dr. Burkitt, dr. Burkitt, l-am gasit!”. Pe cat de amuzanta este aceasta poveste, pe atat de importanta este in descoperirea ingredientului care lipsea din alimentatia europenilor – fibrele.

camp

Popoarele africane se hraneau cu legumele si roadele pamanturilor pe care ei le cultivau. Alimentatia europenilor si a americanilor includea multa carne si carbohidrati procesati. Dr. Burkitt descria America drept o tara constipata si credea in teoria conform careia multe dintre bolile des intalnite in tarile dezvoltate, dar care nu puteau fi intalnite in Africa, sunt cauzate de regimul alimentar.

Bazandu-se pe aceste convingeri, dr. Burkitt a pornit o campanie mondiala pentru cresterea consumului de fibre de origine vegetala. Din acel moment invatam permanent ca fibrele sunt destul de complexe. Exista un numar foarte mare de diverse substante care sunt considerate a fi fibre. Nu toate tipurile de fibre de care avem nevoie se regasesc in suplimentele alimentare, de aceea este important sa consumam fibre din alimente.

Atunci cand ai scaune mici, ai spitale mari. Cand ai scaune mari, vei avea spitale mici. Va rog sa aveti scaune cat mai mari!

Dr. Brukitt

fructe

Beneficiile pe care le aduc fibrele organismului nostru

Nu cu mult timp in urma, fibrele erau considerate a fi doar un soi de furaje care doar treceau prin sistemul digestiv. Acum stim ca fibrele contin un numar impresionant de substante, unele solubile, altele insolubile iar altele sub forma de amidon rezistent. Unele actioneaza ca o matura, altele ca un burete si altele ca un gel. Unele ofera consistenta fecalelor, altele influenteaza dezvoltarea bacteriilor benefice in colon, contribuind astfel la buna functionare a sistemului imunitar.

  • Consumul multor fibre, impreuna cu o cantitate corespunzatoare de apa, sustine starea de sanatate.
  • Fibrele previn constipatia si diminueaza presiunea din peretii colonului, reducand astfel riscul aparitiei diverticulitei.
  • Fibrele solubile sunt eficiente in scaderea colesterolului rau din sange si in mentinerea nivelului de glucoza din sange.
  • Fibrele sub forma de amidon rezistent participa la producerea bacteriilor benefice pentru organism si sustin sanatatea sistemului digestiv.
  • Consumul unei mari varietati de alimente vegetale asigura nivelul optim de fibre in organism.

Alegeri cu privire la stilul de viata

Fibrele din dieta provin numai din plante. Carnea, lactatele sau ouale nu contin fibre. Atunci cand graul este transformat in faina alba, o parte insemnata dintre nutrienti, precum vitaminele sau mineralele se pierd, dar si 90% din fibre sunt inlaturate. Așadar consumati produse de panificatie din faina integrala, alaturi de cat mai multe legume, leguminoase, fructe, nuci si cereale.

legume

Alimente pe post de medicamente

Surse excelente de fibre pot fi alimente precum:

Nautul
Ovazul
Lintea
Fasolea
Porumbul
Migdalele
Orezul brun
Mazarea galbena
Taratele de ovaz

Merele
Perele
Zmeura
Broccoli
Morcovii
Avocado
Portocalele
Grapefruit
Cartofii dulci
Varza de Bruxelles

Pentru un aport mai mare de fibre, consumati si coaja alimentelor atunci cand acest lucru este posibil.

SFAT PRACTIC

Atunci cand alegI sa cresti consumul zilnic de fibre, fa acest lucru treptat, pentru a permite corpului sa se adapteze. O crestere brusca a consumului de fibre poate duce la balonare, care poate fi stanjenitoare dar si dureroasa. Incearca sa consumi in jur de 30 de grame de fibre pe zi. Asigura-te ca bei doza zilnica recomandata de 8 pahare de apa pe zi si incearca sa faci mai multe exercitii fizice in natura. In decurs de trei sau patru saptamani, corpul tau se va obisnui cu noua stare de normalitate.

Articolul precedent Vasele de sange, drumurile vietii!
Articolul următor O imunitate puternica, o viata lipsita de boli
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.