Falafel tradițional din năut la cuptor

Falafel tradițional din năut la cuptor

Când te gândești la mâncare din Orientul Mijlociu, printre primele preparate care-ți vin în minte este falafel. Această delicatesă, de obicei cosumată cu humus, este un argument greu de combătut că mâncarea vegană poate fi – și este, desigur – foarte gustoasă. Așadar, haideți să facem împreună o vizită culinară în Orientul Mijlociu.

TIMP DE PREPARARE   60 minute

PORȚII  7-10

TIP REȚETĂ  Aperitiv

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZĂ REȚETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

  • 2 căni năut uscat, înmuiat de seara până dimineața
  • 1 ceapă roșie, tăiată bucăți mai mari
  • 2 legături pătrunjel proaspăt
  • 4 căței usturoi, tăiat felii
  • 1 linguriță sare
  • ½ linguriță chimen
  • ½ linguriță scorțișoară
  • 1 lingură ulei măsline (pentru uns foaia de copt).

Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!

Năut boabe

 

  Mod de preparare:

  • Preîncălziți cuptorul la 180 C. Tapetați o tavă de copt cu hârtie de copt. Ungeți hârtia cu puțin ulei de măsline.
  • Într-un robot de bucătărie, adăugați năutul înmuiat/scurs și blendați mai grunjos (nu trebuie să devină o cremă).
  • Adaugă peste năutul din blender ceapa roșie, pătrunjelul, usturoiul, sarea, chimenul și scorțișoara. Blendați până când compoziția este bine amestecată. Acest proces poate necesita ceva timp de lucru și este posibil să fie necesar să opriți robotul și să împingeți cu o spatulă ingredientele până la lame, din când în când.
  • Formați chifteluțele de falafel și puneți-le pe tava cu ulei. Coaceți timp de 25-30 de minute și întoarceți cu grijă chifteluțele la jumătatea timpului.
  • Falafelul trebuie să aibă un aspect maro auriu.
  • Pot fi servite singure, în lipie cu castraveți, roșii și ceapă, sandwichuri, hummus, tahini

  Știai că?

  • Nu se știe care este exact originea falafelului. Mulți istorici spun că acest preparat a fost realizat pentru prima dată în Egiptul antic și apoi, în urma exportului, a ajuns și în alte regiuni.
  • Cuvântul falafel provine din limba arabă – Falāfil (arabă: فلافل‎‎), care este pluralul de la Filfil (فلفل), adică piper.
  • În momentul de față falafelul este considerat preparat național în Israel, Egipt și în Teritoriile Palestiniene.
  • Consumul de năut stabilizează nivelul de zahăr din sânge, îmbunătățeste toleranța la glucoză și sensibilitatea la insulină în cazul personelor care suferă de diabet zaharat.
  • Năutul sprijină scăderea în greutate, pentru că fibrele alimentare pe care le conține reduc foamea, acelerează tranzitul intestinal și păstrează senzația de sațietate pe termen lung.


Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.