Acasă Gătesc gustos De ce e bine să gătești împreună cu copilul tău?

De ce e bine să gătești împreună cu copilul tău?

0
De ce e bine să gătești împreună cu copilul tău?

De ce e bine să gătești împreună cu copilul tău?

Cum trăim într-o societate care se află mai mereu în mișcare, încercăm să ne prioritizăm acțiunile astfel încât să avem timp să le facem pe toate. De aceea, dacă ești părinte, poate că nu te tentează gătitul împreună cu copilul tău – probabil din cauză că e mai neîndemânatic, ori pentru că nu ai răbdare să îi explici ce trebuie să facă sau, pur și simplu, pentru că gătitul este pentru tine o simplă necesitate, cu funcție strict utilitară, și nu o experiență pozitivă în sine. Însă în aceste cazuri excludem de cele mai multe ori beneficiile. Poți să te relaxezi și să petreci timp de calitate cu copilul tău, el învață să gătească, ceea ce îi va fi de folos atunci când o să locuiască singur – în plus, dobândește cunoștințe în diferite domenii cum ar fi științele naturii sau matematica. Cum e posibil să învețe matematică gătind? O să aflăm imediat.

 

De ce gătitul?

Atunci când copilul încercă să urmărească o rețetă și să prepare ceva, își poate dezvolta limba română prin citit. În momentul în care măsoară ingredientele, exersează anumite concepte matematice precum volumul și măsurarea, iar abilitățile de cercetare și rezolvare a problemelor care pot apărea în timpul gătitului îl pot ajuta mai departe în alte domenii. Pe lângă aceste lucruri, copilul tău își poate crea încă de mic o bază de cunoștiințe despre alimentația sănătoasă.

Într-un studiu s-a observat că în clasele în care copii învățau matematica și alte științe prin diferite activități practice de nutriție alimentară cunoștințele nutriționale, cât și cele în știință și matematică erau îmbunătățite, spre deosebire de copiiii care urmau metodele clasice de învățare. S-a observat și faptul că învățarea activă, cum ar fi prin gătit, prin pregătirea alimentelor și prin grădinăritul școlar a avut cel mai mare impact asupra îmbunătățirii cunoștințelor nutriționale. Aceste activități au determinat copiii să mănânce mai multe fructe și legume și să reducă aportul zilnic de zahăr.

Implicarea copiilor și adolescenților în pregătirea meselor ajută la promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase, mai ales în ceea ce privește consumul de legume și fructe. Un studiu realizat cu 47 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani a constatat că atunci când copiii găteau cu părinții, mâncau cu 26% mai mult pui și cu 76% mai multă salată și se simțeau mai fericiți spre deosebire de acele zile în care părintele gătea singur.

Chiar și vizionarea unor emisiuni TV care promovează alimentația sănătoasă poate face diferența. Un studiu recent efectuat cu cel puțin de 100 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani a constatat că, după ce au urmărit cum au fost preparate în emisiune diferite rețete sănătoase, copiii au fost de două ori mai predispuși să aleagă să mănânce sănătos.

Gătitul este o abilitate necesară pentru a deveni un copil și mai târziu un adult independent, ceea ce va accentua și încrederea și stima de sine pe viitor.

 

Cum poți face gătitul mai interesant?

Copiilor nu prea le place matematica și nu avem cum să îi învinuim, mai ales dacă nici noi nu am fost fanii ecuațiilor în tinerețe, de aceea trebuie să găsim noi metode prin care îi putem interesa de această materie.

Gătitul reprezintă o modalitate de a face anumite concepte abstracte să devină relevante pentru copilul vostru. Poate să compare și să măsoare alimente de la cele mai mici la cele mai mari folosind unități metrice, cum ar fi masa, lungimea, aria și volumul. Așa poate învăța anumite noțiuni de bază ale matematicii pentru că estimează cu exactitate cantitatea unui anumit ingredient pentru a urma rețeta. Această legătură clară dintre gătit, nutriție și matematică evidențiază potențialul de a îmbunătăți învățarea în cele trei domenii.

Dacă vreți să îi puneți în „dificultate” puteți folosi un număr restrâns de ustensile, astfel o să fie nevoit să facă mai multe calcule. De exemplu, dacă o rețetă necesită 360 de grame de făină, dar aveți o lingură în care încap 60 de grame o să vadă de câte ori trebuie umplut acel recipient pentru a realiza preparatul.

Amestecarea ingredientelor, rularea aluatului și utilizarea tăietoarelor sunt, toate, modalități excelente de a spori capacitatea motorie și controlul copilului. Acestea sunt abilități necesare dezvoltării deprinderilor precum scrisul, tăierea și colorarea. Putem îmbunătăți aceste abilități permițându-le să toarne încet ingredientele într-un castron sau să amestece rapid ingredientele împreună. Iar cei mai mari vă pot ajuta la răsucirea clătitelor.

În timp ce gătiți, explicați-i la fiecare pas și cereți-i copilului să descrie ceea ce face pentru o dezvoltare mai mare a limbajului. Pentru învățare mai avansată și distractivă, poate încerca să prezică ce se va întâmpla în continuare sau să ghicească care ar fi următorul ingredient.

Gătitul prezintă copilului și alte concepte științifice. El învață ce se întâmplă atunci când anumite ingrediente sunt amestecate împreună, modul în care temperatura schimbă proprietățile alimentelor precum și ce se întâmplă când măsurătorile sunt incorecte.

Totodată, probabil unul dintre cele mai imediate avantaje sunt cele care se referă la angajarea și altor simțuri decât gustul. Atingerea mâncării și aprecierea diferitelor texturi îi ajută pe copii să devină mai confortabili cu alimente noi.

Gătitul oferă, de asemenea, oportunitatea de a discuta cu copilul tău despre nutriție. Astfel copiilor o să le fie mai ușor să stabilească ce alimente sunt bune pentru ei, care sunt cele nesănătoase și de ce. Poți încerca să separi ingredientele în grupuri de alimente de bază înainte de a vă apuca de rețetă.

 

Mâncarea ca artă

Aranjarea alimentelor în farfurie într-un mod creativ și distractiv poate spori dorința de a le consuma. Un studiu internațional realizat cu 433 de copii din 14 țări a arătat că atunci când aceștia au creat modele frumoase în farfurie folosind spanac și fructe a crescut dorința copiilor de a mânca aceste alimente. În acest mod îi poți convinge până și pe cei mai mofturoși copii să consume fructe și legume.

 

Însă cel mai important avantaj al gătitului împreună cu copilul tău este, în opinia noastră, timpul de calitate petrecut împreună cu el și toate momentele frumoase create. Așadar, nu uitați că această activitate ar trebui, în primul rând, să fie distractivă pentru amândoi, pentru a vă putea bucura pe deplin de acele clipe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.