Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Cum si la ce folosesti mierea de Manuka – beneficii si retete (infografic)

Cum si la ce folosesti mierea de Manuka – beneficii si retete (infografic)

0
Cum si la ce folosesti mierea de Manuka – beneficii si retete (infografic)

Mierea de Manuka este considerata un superaliment natural si este produsa de albine din polenul arbustului de Manuka (Leptospermum scoparium), care creste doar in Australia si Noua Zeelanda – tara nr. 1 cand vine vorba despre productia de miere de Manuka. Mierea de albine neozeelndeza este bogata in aminoacizi si are proprietati antioxidante, antibacteriene si antiinflamatorii unice. Descopera-i toate beneficiile in articolul de fata, afla cum si la ce o poti folosi in propria casa si incerca retetele si sfaturile din infograficul nostru!

Ai intrebari despre mierea de Manuka? Iti raspundem la ele intr-un articol in care am adunat  tot ce trebuie sa stii despre mierea de Manuka!

Care sunt beneficiile mierii de Manuka?

Beneficiile dovedite stiintific ale mierii de Manuka au fost studiate in vitro, in laborator, multe dintre ele pe animale, mierea folosita fiind una de calitate medicala, sterilizata special. Specialistii recomanda tratatea ranilor si infectiilor de catre un medic, mierea de Manuka putand fi utilizata ca adjuvant in procesul de vindecare (de toate persoanele care nu sunt alergice la albine), alaturi de terapiile conventionale.

miere de Manuka sanatate oralaMierea de Manuka ajuta la vindecarea ranilor si tine infectiile la distanta

Aplicata deasupra unei rani/arsuri/ulceratii, absoarbe umiditatea si impuritatile din zona afectata, reface pH-ul natural al pielii, te scapa de tesutul mort, scade durerea si accelereaza vindecarea. De-a lungul timpului, s-a descoperit ca bacteriile rezistente la antibioticele moderne nu capata rezistenta in fata mierii de Manuka: mierea de Manuka scade riscul de dezvoltare a MRSA (o periculoasa infectie cu Staphylococcus aureus, varietate de bacterie rezistenta la antibiotice) sau o trateaza eficient, iar testele clinice demonstreaza ca mierea de Manuka poate ucide peste 250 de tipuri de bacterii.

Mierea de Manuka promoveaza sanatatea orala

Studiile indica faptul ca – spre deosebire de zahar – mierea de Manuka are efecte antibacteriene si te poate ajuta sa previi cariile, gingivita si alte boli periodontale (deoarece reduce acumularea de tartru si de bacterii in gura).

miere de manuka dureri in gat

Mierea de Manuka lupta cu durerile in gat

Mierea de Manuka ataca bacteriile care provoaca durerile in gat, reduce inflamatia si acopera zona cu un strat protector si calmant, deci poate fi de ajutor si in raceli (in combinatie cu scortisoara), si in cazul pacientilor care fac chimioterapie sau radioterapie si ajung sa sufere de mucozita (leziuni inflamatorii ulcerative ale membranelor gurii, esofagului si tractului digestiv), ca urmare a acestora.

Mierea de Manuka ar putea trata ulcerul gastric

Efectul antibacterian al mierii de Manuka ar putea fi de ajutor in tratarea ulcerului gastric (care provoaca dureri, greata si balonare), fie el provocat de bacteria H. pylori, fie indus de consumul excesiv de alcool: studiile efectuate pe soareci cu ulcer de origine alcoolica au dat rezultate pozitive, cele pe oameni cu ulcer provocat de H. pylori nu au indicat o scadere a bacteriilor daunatoare la un consum oral zilnic. Studiile continua.

Mierea de Manuka lupta cu problemele digestive

Mierea de Manuka poate scadea inflamatia la pacientii care sufera de sindrom de intestin iritabil (luptand cu simptomele deranjante), ataca tulpinile bacteriei Clostridium difficile (care provoaca diaree severa si inflamatie intestinala) si lupta cu refluxul acid. Studiile au fost facute pe animale.

miere de manuka dureri abdominaleMierea de Manuka poate trata simptomele fibrozei chistice

Daca suferi de fibroza chistica (boala care afecteaza plamanii, sistemul digestiv si alte organe, ingreunand respiratia), mierea de Manuka te poate ajuta sa lupti cu infectiile respiratorii care te pot chinui si care sunt provocate de bacteriile Pseudomonas aeruginosa si Burkholderia spp.

Mierea de Manuka poate trata acneea si eczemele

Proprietatile antibacteriene si proprietatile antiinflamatorii ale mierii de Manuka pot ajuta persoanele care au acnee si eczeme la nivelul pielii, promovand vindecarea mai rapida a ranilor si scaderea inflamatiei din zona, la aplicarea topica. Consumul zilnic promoveaza o textura sanatoasa a pielii, iar includerea in masti faciale facute in casa ajuta la exfoliere si lupta cu radicalii liberi din piele.

Mierea de Manuka poate lupta cu alergiile

Studiile arata ca mierea de Manuka are un efect remarcabil in cazul persoanelor care sufera de alergii sezoniere, deci un consum regulat poate scadea nevoia de a apela atat de des la medicamente de profil.

miere de manuka alergii

Mierea de Manuka te poate ajuta sa dormi mai bine

Mierea de Manuka promoveaza un somn linistit, adanc si odihnitor, prin eliberarea treptata a glicogenului necesar functiilor esentiale ale corpului. Un somn de calitate inseamna si reducerea riscului unor probleme de sanatate serioase, ca: bolile de inima, diabetul de tip 2, atacul cerebral si artrita.

Cum si la ce poti folosi mierea de Manuka?

Pentru a te bucura de toate beneficiile naturale ale mierii de Manuka, include-o in alimentatie, apeleaza la ea pentru diverse remedii casnice (cere intotdeauna sfatul medicului in cazul unor probleme de sanatate grave, inainte de a o folosi!) si fa-ti masti exfoliante, pentru o piele catifelata si sanatoasa.

Alege mierea de Manuka cu KFactor™ 14-22, pentru un produs antibacterian de top!

miere-de-manuka-kf16-raw-500grMierea de Manuka marca Wedderspoon respecta cele mai inalte standarde de calitate si puritate. Profita de proprietatile antibacteriene, antivirale, antioxidante, antiinflamatorii si antifungice ale mierii de Manuka!

Cum consumi mierea de Manuka – idei si retete

Mananca o lingura de miere de Manuka/zi, ca atare, pentru a avea energie in mod natural (dimineata sau inainte si dupa o sesiune de exercitii, de exemplu) sau foloseste-o in bucatarie, in retete diverse:

  • indulceste un ceai cald (nu fierbinte!) cu miere de Manuka

  • incepe-ti dimineata cu o felie prajita de paine integrala cu miere de Manuka

  • adauga o lingura de miere de Manuka in bolul cu cereale integrale, seminte si fructe uscate preferate

  • adauga miere de Manuka in dressing-urile pentru salata, ca cel de mai jos

Salata de primavara cu dressing de mustar

  • foloseste miere de Manuka ca indulcitor, in deserturi

  • indulceste suplimentar o salata de fructe (capsune, kiwi, banane) cu putina miere de Manuka si adauga deasupra goji

  • infuzeaza orice smoothie (incearca-l pe cel de mai jos!) cu o doza suplimentara de sanatate, adaugand miere de Manuka

Smoothie verde cu canepa

 Foloseste mierea de Manuka la remedii casnice:

  • trateaza durerile in gat incipiente cu o lingura de miere de Manuka simpla sau amestecata cu apa calda si suc de lamaie

  • foloseste miere de Manuka ca prim-ajutor in caz de arsuri si taieturi usoare, suferite in timpul gatitului, in bucatarie – aplic-o imediat dupa ce te-ai taiat/ars pe zona cu pricina, acoper-o cu un plasture sau un bandaj adeziv; repeta procedeul de 2 ori/zi, pana cand pielea s-a vindecat

  • calmeaza arsurile solare usoare cu miere de Manuka – fa-ti propria crema calmanta, pentru vara, amestecand 3 parti lotiune de corp fara parfum cu 1 parte miere de Manuka; aplicata pe zonele afectate de arsuri solare, aceasta va calma zona inrosita, va repara arsura si o va hidrata fara a o lasa lipicioasa

    miere de manuka rani

  • fa-ti o compresa calmanta cu miere de Manuka pentru ranile care nu se vindeca (intreaba-ti intotdeauna medicul daca mierea de Manuka poate fi folosita in tratatea acestora!) – aplica mierea pe un pansament steril si acopera rana cu acesta, bandajand locul; in cazul in care ai un abces adanc, aplica mierea direct pe rana, pune un pansament steril deasupra si apoi bandajeaza locul; repeta procedeul pana la vindecare

Fa-ti masti faciale si de corp cu miere de Manuka, pentru o piele sanatoasa in mod natural:

  • mierea de Manuka poate fi aplicata ca atare, pe fata curata si uscata

  • masca de hidratare – intr-un bol, amesteca bine ¼ avocado zdrobit cu furculita, cu 1 lingurita ulei de cocos si 1 lingura miere de Manuka, apoi aplica masca astfel obtinuta pe fata (cu degetele usor umede), folosind miscari circulare; dupa 15 minute, curata-ti fata cu apa calduta si apoi inchide-ti porii spalandu-te cu apa rece; aceasta masca de avocado si miere de Manuka miroase divin, hidrateaza masiv si confera luminozitate

    avocado

  • masca de exfoliere – intr-un bol, amesteca 1 lingura de ulei de masline extravirgin, 1 lingura de zhar brut si 1 lingura de miere de Manuka, pana obtii un scrub vascos; aplica produsul pe fata umeda, concentrandu-te pe zonele vizate (nasul, de exemplu); dupa 1-2 minute, curata-ti fata cu apa calduta si hidrateaz-o cu o crema; cele trei componente naturale ale acestei masti de exfoliere curata eficient porii si calmeaza tenul

Are mierea de Manuka contraindicatii?

Mierea de Manuka poate fi consumata in siguranta de orice persoana cu varsta de peste 1 an (consumul poate provoca botulism), daca aceasta nu sufera de diabet (consumul poate afecta nivelul zaharului din sange), nu este alergica la albine sau la alte tipuri de miere (consumul poate rezulta intr-o reactie alergica) si nu ia anumite medicamente pentru chimioterapie (consumul poate influenta efectul acestora).

Cum si la ce folosesti mierea de Manuka - infografic

Articolul precedent Pasta de tofu cu morcov – reteta video
Articolul următor Paine de casa fara framantare, cu seminte
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.