Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Cum să îți controlezi pofta de mâncare: Sfaturi naturiste pentru a reduce pofta de mâncare și a-ți menține greutatea sănătoasă

Cum să îți controlezi pofta de mâncare: Sfaturi naturiste pentru a reduce pofta de mâncare și a-ți menține greutatea sănătoasă

0
Cum să îți controlezi pofta de mâncare: Sfaturi naturiste pentru a reduce pofta de mâncare și a-ți menține greutatea sănătoasă

Pofta de mâncare excesivă poate fi un obstacol major în drumul tău spre o greutate sănătoasă. De obicei nu este vorba de ceva sănătos – poftim mai degrabă la mâncăruri prăjite, cu mult zahăr, grăsimi sau condimentate. Să cedezi din când în când tentațiilor nu este o tragedie. Însă, dacă devine un obicei, acest lucru poate să creeze un dezechilibru în dieta ta și să-ți aducă un surplus de kilograme.

Ce sunt poftele alimentare, care este cauza lor și cum le putem controla mai ușor? Din fericire, există o serie de sfaturi naturiste care pot ajuta la reducerea poftei de mâncare și la menținerea unei greutăți optime.

SanoVita vine cu propuneri pentru a înlocui aceste pofte cu alternative vegane sănătoase, care îți aduc nutrienți importanți și o dietă mai echilibrată. Citește în continuare articolul nostru pentru a afla toate detaliile.

De ce ne este poftă de alimente nesănătoase?

Poftele alimentare pot avea diverse cauze – de la schimbări hormonale până la anxietate și stres. Deși unele teorii susțin că avem pofte legate de anumite carențe alimentare, nu există date care să demonstreze acest lucru. Dacă am merge pe acest fir logic, ar însemna să avem pofte de alimente bogate în nutrienți și vitamine.

Însă știm cu toții că acest lucru nu prea se întâmplă. De cele mai multe ori poftim la alimente hiper procesate, bogate în zahăr, grăsimi sau sare. Acest tip de mâncare poate crea o stare de dependență, așadar cu cât consumi mai multe alimente procesate, foarte dulci sau foarte condimentate, cu atât vei pofti mai mult la ele, intrând astfel într-un cerc vicios.

 

Iată care sunt principalele cauze care ne fac poftă de anumite alimente:

  • Dieta dezechilibrată – o dietă bogată în fibre și proteine ar da senzația de sațietate pentru mai mult timp. Însă atunci când consumăm mai mult carbohidrați sau alimente procesate, acestea nu țin de foame și ajungem să ne dorim să ronțăim rapid altceva.
  • Schimbări hormonale – în timpul sarcinii sau în perioada premenstruală corpul nostru trece prin fluctuații hormonale serioase. Acestea pot influența și senzația de foame și ne pot da tot felul de pofte alimentare.
  • Prea puțină apă – uneori deshidratarea poate să influențeze senzația de foame și să aducă cu sine mai multe excese alimentare.
  • Starea psihică – unele persoane au tendința spre așa-numitul ”mâncat pe bază de stres”. Atunci când ești stresat, anxios sau deprimat, te poți refugia în mâncare pentru a-ți reda senzația de confort sau de plăcere imediată.
  • Anumite asocieri – poftele sau obiceiurile alimentare țin uneori și de obiceiuri sau cum ne-am obișnuit. Mintea noastră asociază mâncarea cu diverse momente. De
    exemplu, la film știm că mâncăm popcorn, așadar ne apare automat în minte pofta specifică.
  • Bărbații și femeile au nevoi alimentare diferiteconform unor cercetări, se pare că bărbații au poftă mai ales de alimente sărate, în timp ce femeile tind mai mult spre dulciuri.

 

7 Metode pentru a bloca, sau reduce pofta de mâncare

Poftele alimentare sunt de obicei foarte pregnante, apar parcă din senin și pot părea aproape obsesive în anumite momente. Ele nu sunt foarte ușor de controlat, însă nu trebuie să te descurajezi! Există mai multe metode prin care poți dezamorsa acest tip de comportament alimentar. Și în scurt timp, vei vedea că ele încep să dispară. Iată care sunt principalele moduri în care poți reduce poftele alimentare nesănătoase:

  1. Consumă alimente bogate în fibre și proteine. Acestea sunt mai sățioase și te fac să-ți simți stomacul plin mai multe ore. Poftele vor apărea mai greu dacă nu ți-e foame și nu ai acea senzație pregnantă de ”parcă aș ronțăi ceva”. Rondele expandate pot fi o sursă excelentă de fibre, iar glazura de căpșuni sau caramel sărat transformă aceste gustări într-un adevărat răsfăț.
  2. Găsește alte metode de a gestiona stresul. De multe ori ronțăim ”pe fond nervos”. Adică avem tendința să ne liniștim anxietatea prin mâncat. Încearcă să cauți alte moduri de a naviga printre aceste sentimente negative: 10 minute de meditație pot ajuta, puțină mișcare chiar și doar prin casă sau un alt ritual care să-ți facă plăcere. Acestea îți vor distrage atenția de la situația stresantă și te vor reechilibra.
  3. Bea apă. Deshidratarea poate accentua senzația de foame și de pofte, așa că să ai grijă să rămâi hidratat, este o idee foarte bună. Un pahar mare cu apă reduce senzația de foame instantaneu.
  4. Ai grijă să dormi suficient. Insomniile afectează anumite niveluri de hormoni care reglează senzația de foame și pofte alimentare. Încearcă să dormi suficient sau să cauți metode de a rezolva problema insomniilor, dacă te confrunți cu acest lucru. Un somn mai odihnitor înseamnă un organism echilibrat și mai puține pofte alimentare în timpul zilei.
  5. Ia mese regulate. Dacă aștepți să ți se facă foarte foame sau mergi la cumpărături înfometat, ai mult mai multe șanse să cedezi poftelor alimentare. Asigură-te că mănânci la intervale regulate mese complete și sănătoase și astfel te vei simți mai bine pe parcursul zilei.
  6. Consumă alimente care îți oferă nutrienții de care ai nevoie. Asigură-te că incluzi în dieta ta alimente care îți oferă toți nutriții de care ai nevoie, pentru a te asigura ca nu te simți flămând sau fără energie.
  7. Fă exerciții fizice regulate. Exercițiile fizice regulate pot ajuta la reducerea poftei de mâncare prin creșterea nivelului de endorfine din organism.

 

Alternative alimentare sănătoase pentru pofte greu de eliminat

Poftele alimentare ne provoacă uneori să ieșim din dieta sănătoasă obișnuită și ne aduc excese alimentare. Anumite mâncăruri, precum dulciurile foarte procesate, conțin foarte multe calorii și este posibil să ne depășim necesarul caloric zilnic doar din consumul lor, fără a mai socoti și restul meselor. Cei care nu au un control al impulsurilor foarte bun s-ar putea să aibă mai mult de suferit și să cedeze mai ușor tentațiilor.

Însă există și alimente sănătoase care pot înlocui cu succes mâncăruri la care poftim de obicei. Încearcă aceste alternative și micile noastre trucuri pentru a reduce nevoia de a ronțăi produse care nu îți fac bine.

 

Pentru pofta de dulce ai câteva opțiuni bune de a înlocui alimentele procesate:

1.    Fructe

Dacă simți nevoia de prăjituri cu mult zahăr, încearcă să le înlocuiești cu fructe. Acestea din urmă conțin zaharuri în mod natural, însă nu o formă excesivă sau procesată. Fructele îți aduc multe alte beneficii – ele conțin fibre, diverse vitamine sau minerale esențiale pentru organism, dar și antioxidanți. Poți încerca și fructe uscate pe care le ai la îndemână oricând sau chiar un mix de fructe, pentru un plus de energie.

2.    Ciocolată neagră

Ciocolata neagră cu conținut ridicat de cacao este o opțiune foarte bună pentru a înlocui ciocolata cu lapte, înghețata sau alte dulciuri cu un conținut ridicat de zahăr. O pătrățică sau doua de ciocolată neagră este tot ce ai nevoie pentru a-ți potoli pofta de dulce. Însă acest aliment are și beneficii surprinzătoare pentru sănătatea ta – conține antioxidanți potenți care te pot feri de inflamație și boli cardiovasculare.

3.    Smochine și curmale

Smochinele și curmalele deshidratate sunt foarte la îndemână de consumat atunci când vrei ceva dulce. Acestea au un conținut mare de fibre care favorizează tranzitul și mențin sistemul digestiv mai sănătos.

4.    Unt de arahide, nuci și alune

Atunci când vrei o gustare sățioasă, care să-ți potolească foamea pe mai mult timp, încearcă să mănânci nuci, alune sau unt de arahide. Poți alege o mână de migdale sau fistic, ori un unt de arahide întins pe crackers sau rondele de orez. Aceste gustări conțin multe grăsimi sănătoase, care îți țin și de foame, dar au și beneficii pentru organism.

 

Dacă simți nevoia de alimente foarte sărate, precum cartofi prăjiți, chipsuri sau alune prăjite și sărate, iată câteva alternative:

 

5.    Grisine

Când te apucă pofta de ceva sărat și crocant, poți alege grisine cu susan pentru a te simți mai echilibrat. Acestea au făină integrală ce conține mai multe fibre decât cea albă super procesată și sunt sățioase și foarte gustoase.

6.    Humus

Năutul este o leguminoasă cu multe beneficii pentru organismul tău, cu un conținut mare de proteine, acestea fiind importante pentru masa musculară și pentru a regla sațietatea. Alege o gustare sănătoasă cu pastă de năut, acompaniată de legume crocante proaspete pentru o masă foarte reușită.

7.    Popcorn

Popcornul poate părea o gustare cu multe calorii, însă dacă reduci untul și sarea sau aromele din cele din comerț, vei obține de fapt o gustare foarte sănătoasă. Popcornul se face din boabe uscate de porumb, iar acestea au multe fibre și îți pot satisface pofta de a ronțăi ceva crocant și delicios.

Pune capăt poftelor alimentare printr-o atitudine pozitiva asupra vieții

Este foarte important să ai grijă de sănătatea ta pentru a te menține în formă și plin de energie cât mai mult timp. Realizarea și menținerea acestei stări echilibrate necesită o abordare holistică, deoarece nu există o formulă magică cu un singur element. Poți începe cu o alimentație cât mai naturală și plină de nutrienți, care să te hrănească cu adevărat, să faci mișcare regulat și să gestionezi stresul.

Gândește-te la motivele pentru care îți dorești anumite alimente. Dacă poftele sunt legate de anumite emoții sau stări, încearcă să găsești modalități mai sănătoase de a le gestiona. Nu în ultimul rând, înțelege că poftele alimentare sunt normale și că este ok să le satisfaci din când în când, dar încearcă să le limitezi. Alege variante mai sănătoase atunci când poftești anumite alimente.

 

SanoVita susține îndreptarea spre un mod de viață mai echilibrat și mai aproape de natură, acolo unde contează tot ce faci pentru corpul tău. Cu ajutorul sfaturilor și a produselor noastre poți întrerupe acest ciclu de foame necontrolată și să revii la o alimentație vegană plină de beneficii pentru organismul tău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.