Acasă Gătesc gustos Cum să integrezi armonios smoothie-urile în alimentație

Cum să integrezi armonios smoothie-urile în alimentație

0
Cum să integrezi armonios smoothie-urile în alimentație

Cum să integrezi armonios smoothie-urile în alimentație

Smoothie-urile au devenit o emblemă a mâncatului sănătos și o soluție foarte populară de a consuma mai multe alimente de origine vegetală. Aceste băuturi sunt larg răspândite grație modului facil prin care le poți prepara și servi atunci când te afli în mișcare, dar și faptului că sunt extrem de versatile și pot fi adaptate după gustul și nevoile alimentare ale întregii familii.

Chiar dacă sunt considerate a fi un produs-minune, smoothie-urile pot fi mai puțin benefice atunci când nu sunt preparate corespunzător. Acest lucru este valabil în special în cazul smoothie-urilor ce conțin cantități mari de zahăr adăugat și în cazul celor cumpărate din magazine sau restaurante. Este important să cunoști valorile nutriționale ale unui smoothie cumpărat, însă de bazat, te poți baza mereu pe calitatea celui pe care știi că l-ai preparat chiar tu. Totodată, e bine să știi că nu trebuie să faci exces și că se recomandă undeva la 200 – 300 ml smoothie într-o zi. Una dintre principalele capcane ale smoothie-urilor este cantitatea mare de carbohidrați simpli pe care o poți consuma o dată. Însă, cu echilibru și moderație, te poți bucura de vitaminizarea și energia din smoothie. Așadar, îți prezentăm în continuare mai multe detalii, beneficii și combinații sănătoase de smoothie-uri.

Aceste băuturi sunt groase, cremoase și pot fi obținute din diverse ingrediente. Deseori, un smoothie este preparat cu ajutorul unei baze (cum ar fi bananele) și un lichid (precum băuturile vegetale). De aici, poți combina ingredientele tale preferate. Cele mai întâlnite alimente din compoziția unui smoothie sunt:

Pentru a obține un smoothie cât mai sănătos și hrănitor, este important să găsești echilibrul între fructe, legume, proteine și grăsimi. Dacă reușești să le combini în mod corect, poți asigura baza unui mic dejun sau unei gustări perfecte din punct de vedere nutrițional. De asemenea, nu uita că smoothie-urile pot fi adaptate propriilor nevoi, iar varietatea și diversitatea ingredientelor din smoothie-urile pe care le consumi te asigură de beneficiile lor.

 

Sursă de nutrienți

Smoothie-urile pot reprezenta o soluție pentru a consuma mai multe fructe și legume, iar acestea aduc cu ele numeroase beneficii nutriționale, datorită vitaminelor, mineralelor și antioxidanților. Acești nutrienți pot ajuta în reducerea inflamației și la întărirea imunității, mai ales că trecem printr-o perioadă care ne solicită corpul și sistemul imunitar, și anume schimbarea anotimpului. Specialiștii ne recomandă să consumăm cel puțin 400 de grame de vegetale proaspete zilnic, putând să îți asiguri o parte importantă a acestora printr-un smoothie echilibrat.

 

Bogate în fibre

Un alt beneficiu al smoothie-urilor sunt fibrele, care sprijină digestia și previn constipația. Nucile, semințele, dar și o mulțime de fructe și legume sunt surse importante de fibre care, consumate înțelept, pot reduce riscul unor boli cronice, precum cele cardiovasculare sau diabetul de tip 2.

Cu toate acestea, smoothie-urile nu implică mestecarea alimentelor – fapt ce poate cauza o senzație de balonare atunci când sunt consumate rapid. Când ingerăm un fruct sau o legumă întreagă, sistemul nostru digestiv se ocupă de procesarea alimentelor, însă dacă bem un smoothie, procesul este redus semnificativ. O soluție pentru a evita balonarea este de a consuma smoothie-urile într-un bol, mâncându-le cu lingura.

 

Detox și menținerea greutății

Smoothie-urile sunt des incluse în curele de detox și sunt asociate cu pierderea în greutate. Chiar dacă ele presupun beneficii importante asupra sănătății, specialiștii atrag atenția că smoothie-urile nu reprezintă mereu o soluție în cadrul detox-ului, mai ales dacă abuzăm de ele. Cel mai bun detox pe care îl putem obține este cel reprezentat de un stil de viață sănătos.

De asemenea, este recomandat să avem grijă la conținutul de zahăr din smoothie-uri, care pot deveni surse concentrate de zahăr. Pentru a evita să consumi prea multe zaharuri din fructe, respectă regula de mai sus referitoare la echilibru și balansează compoziția unui smoothie prea dulce adăugând spanac, rucola sau salată kale. Acestea îți oferă fibre, vitamine, calciu, fitonutrienți și proteine, care sprijină reglarea nivelului de zahăr din sânge și pot controla senzația de foame.

 

Câteva idei sănătoase de smoothie-uri

Îți propunem și câteva idei simple de smoothie-uri sănătoase. În cazul acestor rețete, tot ce trebuie să faci este să adaugi toate ingredientele într-un blender și să le mixezi pentru aproximativ 2-3 minute. Pentru a ajunge la consistența dorită, poți adăuga o cantitate variabilă de băuturi vegetale. De asemenea, ține cont că poți înlocui băutura vegetală recomandată cu orice alt sortiment ai la îndemână.

  1. Smoothie verde cu ananas

Bucură-te de plantele verzi de sezon printr-un smoothie cu 2 căni de băutură de migdale, 2 căni de spanac, jumătate de avocado, 1 cană de ananas (de preferat înghețat) și o lingură de semințe de chia.

  1. Smoothie verde cu banane și unt de arahide

Dacă vrei să încerci și un smoothie verde mai interesant, avem pentru tine o combinație cu o cană de băutură de soia, 1-2 căni de spanac, 2 banane (de preferat înghețate), 2-4 curmale fără sâmburi (pentru a îndulci, după gust), 1-2 linguri de semințe de cânepă, 1 lingură de unt de arahide și 2 cuburi de gheață.

  1. Smoothie de căpșuni și banane

Pe lista noastră urmează un smoothie roz. Pentru el ai nevoie de 1 cană de băutură de orez, 1 cană de căpșuni și 1 cană de banane (de preferat ambele fructe înghețate), 2 linguri de zeamă de lămâie, câteva frunze proaspete de mentă.

  1. Smoothie tropical cu mango și piersică

Un smoothie delicios cu doar cinci ingrediente este cel făcut cu ½ cană de băutură de orez și ½ cană de suc de portocale proaspăt stoarse, 1 banană (înghețată), 1 mango mediu și 1 piersică.

  1. Smoothie cu karob

Încearcă acest smoothie și răsfață-te cu o gustare delicioasă. Combină 1 ¼ cană de băutură de migdale, ¼ cană de fulgi de ovăz, 3 curmale fără sâmburi, 1 lingură de semințe de chia, 1 lingură de pudră de karob și, opțional, 1 lingură dintr-un îndulcitor natural (sirop natural de arțar, agave).

  1. Smoothie cu mere și scorțișoară

Merele și scorțișoara nu trebuie consumate doar în sezonul rece, ci pot intra în compoziția unui smoothie revigorant. Adaugă 2 mere decojite, tăiate cuburi, 1 ½ cană de băutură de soia, 1 lingură de scorțișoară (mai puțin sau mai mult, după gust) și 3-4 cuburi de gheață.

 

Încearcă băuturile vegetale SanoVita!

Băutură de soia

LAPTE DE SOIA BIO 1L

Băutură de orez

eco-bautura-de-orez-fara-zahar-1l

Băutură de migdale

LAPTE DE MIGDALE BIO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.