Acasă Sunt în echilibru Cum arata o alimentatie sustenabila – ce spun expertii?

Cum arata o alimentatie sustenabila – ce spun expertii?

0
Cum arata o alimentatie sustenabila – ce spun expertii?

alimentatie sustenabilaIdeea de alimentatie sustenabila se refera la o dieta care este sanatoasa pentru organismul uman si care are un impact redus asupra mediului inconjurator si a resurselor naturale. Adoptarea unei alimentatii sustenabile te ajuta pe tine si planeta, in prezent si in viitor, iar cercetatorii si specialistii in nutritie au definit un set de sfaturi utile si informate, care te pot ghida catre o alimentatie sustenabila. Citeste articolul nostru, pentru a le descoperi si a intelege de ce productia alimentara globala este cea mai mare greutate pusa de umanitate pe umerii planetei noastre si ameninta ecosistemele locale, stabilitatea Terrei si sanatatea noastra, a tuturor!

Alimentatia influenteaza planeta si sanatatea umana

glob pamantescUn grup de oameni de stiinta din 16 tari diferite au investigat recent raspunsul la inceasta intrebare, publicandu-si ulterior concluziile intr-un studiu de 47 de pagini, in februarie 2019. Analizand dovezile existente apropo de nevoile alimentare ale planetei in Antropocen (actuala era geologica), alimentatia generala si toata mancarea irosita in „tarile civilizate”, Comisia EAT-Lancet a concluzionat ca sistemele alimentare au potentialul de a avea grija de sanatatea umana si de a sprijini sustenabilitatea mediului inconjurator, dar – in acest moment – le ameninta pe amandoua. Iata cum arata momentan situatia:

  • peste 820 de milioane de persoane au mancare insuficienta si mult mai multi oameni au o alimentatie nesanatoasa, care contribuie la moarte prematura si morbiditate (predispozitie catre imbolnavire) mai mult decat consumul de tutun, alcool, droguri si relatiile sexuale neprotejate la un loc

  • din cauza tendintelor alimentare actuale si ale cresterii estimate a populatiei pana la 10 miliarde de persoane, pana in 2050, riscurile asupra planetei si a noastra se vor exacerba (concretizandu-se in boli netransmisibile, emisiile de gaze cu efect de sera, poluarea cu azot si fosfor, pierderea biodiversitatii, utilizarea in exces a apei si a pamantului)

alimentatie globala

  • este nevoie urgent de o transformare a sistemului alimentar global, care sa includa si care sa tina cont de Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale ONU (17 scopuri globale, stabilite in 2015 si menite sa fie realizate pana in 2030) si de Acordul de la Paris (2016, care reglementeaza raspunsul la incalzirea globala si care a fost semnat si de Romania)

  • daca am transforma felul in care mancam pana in 2050, prin reducerea cu peste 50% a consumului global de alimente nesanatoase (zahar si carne rosie) si prin cresterea cu peste 100% a consumului de alimente sanatoase (fructe, legume, nuci, leguminoase), am evita 10,8-11,6 milioane de decese in fiecare an (o reducere cu 19-23,6 %)

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, productia alimentara este responsabila de 20-30% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera si 66% din totalul apei utilizate, la nivel global.

Care este cea mai sustenabila alimentatie?

alimentatie veganaPentru ca cele 10 miliarde de oameni care vor popula Terra in 2050 sa aiba o alimentatie sustenabila, expertii spun ca ar trebui sa nu mai folosim pamant in plus, sa protejam biodiversitarea existenta, sa reducem si sa manageriem responsabil consumul de apa, sa reducem substantial poluarea cu azot si fosfor, sa producem 0 emisii de dioxid de carbon si metan).

Acestea fiind spuse, care este cea mai sustenabila alimentatie? O alimentatie sustenabila se raporteaza la impactul asupra individului, asupra mediului inconjurator si asupra lantului trofic. Factorii care determina cat de sustenabila este o anume alimentatie includ: disponibilitatea nutritionala, sanatatea generala, costul relativ, biodiversitatea si protectia ecosistemului. Luand in considare toti acesti factori, vom proteja planeta, iar aceasta ne va oferi in continuare destule resurse pentru generatiile viitoare. Comisia spune ca alimentatia vegana si vegetariana vin la pachet cu o scadere a pamantului cultivat si a emisiilor de gaze cu efect de sera, cea din urma folosind si cea mai putina apa. O alimentatie universala sanatoasa si sustenabila consta intr-o diversitate de alimente de origine vegetala (fructe, legume, leguminoase, nuci, cereale integrale) si cantitati mici spre deloc de alimente de origine animala si procesate, grasimi nesaturate (nu saturate), cereale rafinate si zahar adaugat.

In 2014, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite nota ca totalitatea animalelor crescute pentru hrana, in lume, produce 14,5% dintre emisiile de gaze.

Alimentatia sustenabila – ce contine si ce presupune?

mancare veganaDin punct de vedere nutritional, trecerea la o alimentatie sustenabila nu are riscuri, atata timp cat iti asiguri toate nevoile nutritionale. Daca vrei si tu sa manaci mai sustenabil, stai cat mai departe de dieta tarilor vestice si inclouieste produsele de origine animala cu cele vegetale. „Per ansamblu, studiile sunt de acord ca alimentele de origine vegetala produc mai putine efecte adverse asupra mediului per greutate unitara, per portie, per unitate energetica sau per greutate proteica decat o fac alimentele de origine animala”, noteaza comisia.

Un raport al organizatiei nonprofit Environmental Working Group a evaluat produsele animale in functie de sustenabilitate si cele mai mari contributii la emisiile de gaze de sera; de la cea mai putin sustenabila optiune incolo, acestea sunt: carnea de miel, de oaie, branza, carnea de porc si somonul de crescatorie. In plus, incearca sa cumperi cat mai des produse locale, din piete (nu din supermarket, unde ajung importate, transportate pe distante lungi si ambalate in plastic), pe care le gasesti sezonier.

Cercetarile legate de alimentatia sustenabila spun ca (semi)vegetarienii, veganii si pescatarienii (care consuma peste, dar nu si alt tip de carne) au un risc de mortalitate mai mic cu 12,5% decat consumatorii de carne.

Articolul precedent Popcorn pe aragaz
Articolul următor Bomboane de ciocolata (cu ulei de cocos)
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.