Caloriile negative – ce sunt acestea si cum te ajuta sa slabesti?

calorii negative legume

Caloriile: toata lumea le numara si calculeaza, dar prea putini dintre noi stiu cu exactitate ce inseamna ele si cum ne influenteaza cu adevarat scaderea in greutate. Lucrurile pot sa para si mai complicate atunci cand vorbim despre asa numitele caloriile negative, dar vei vedea imediat ca nu este deloc complicat cum credeai.

Ce sunt caloriile?

Caloria reprezinta, in sens stiintific, o unitate de masura pentru energie. O calorie este egala cu cantitatea de caldura necesara pentru a ridica temperatura unui gram de apa de la 14,5 la 15,5 grade Celsius in conditii de presiune atmosferica normala. Suna complicat? Daca traducem defintiile stiintifice in termeni de nutritie, este, de fapt, mult mai simplu:

  • Orice bautura sau mancare pe care o oferim corpului se transforma in energie primita si aceasta este masurabila in calorii.
  • Orice activitate efectuam (si orice proces intern care se produce in organismul nostru) se poate masura in calorii consumate, arse.

Rezumand aceste teorii in cuvinte simple, caloriile reprezinta combustibilul cu ajutorul caruia functioneaza masinaria care este corpul nostru. Il alimentam si apoi pornim la drum. Pe parcursul calatoriei masina se deplaseaza si consuma din combustibil.

Cum trebuie sa calculam caloriile ca sa slabim?

Pornind tot de la comparatia de mai sus, apar doua intrebari:

  • Ce se intampla atunci cand drumul este scurt, dar noi am facut o alimentare importanta? Cu alte cuvinte, am mancat mult, dar nu consumam/ardem tot ce am consumat. Ei bine, combustibilul care ii prisoseste corpului va fi pastrat pentru mai tarziu, dar nu in aceeasi stare, ci se transforma in depozite de grasime.
  • Ce se intampla atunci cand drumul este lung, iar alimentarea a fost insuficienta pentru a-l parcurge? Motorul va ramane fara combustibil si va porni sa consume din rezervele din portbagaj – unde portbagajul reprezinta depozitele de grasime de mai sus.

Cel mai simplu calculator de calorii spune asa: necesarul de calorii al unei femei cu o activitate obisnuita este de 20 de calorii pe zi/kg, iar al unui barbat (care nu face un efort fizic intens) de 25 de caloriii/zi/kg. Tot ce este in plus se depune, tot ce este in minus ne ajuta sa slabim.

Atentie, insa! Trebuie sa tinem cont in acelasi timp ca metabolismul energetic este complex si unic pentru fiecare persoana. Este adevarat ca exista o asa numita termogeneza a alimentelor, care consta in consumul energetic al organismului pentru digerarea, absorbtia și metabolizarea alimentelor si ca acesta poate sa fie mai mare decat cantitatea calorica furnizata de aliment.

In acelasi timp, alimentatia noastra nu trebuie sa aiba in vedere in primul rand masurarea exacta a caloriilor, nu totul se rezuma la calcule scriptice. Focusul principal al unei alimentatii sanatoase, care asigura scaderea in greutate si totodata mentinerea greutatii, trebuie sa fie introducerea in dieta a unei varietati de produse alimentare, consumul unei cantitati crescute de produse de origine vegetala si in mod special de fructe și legume, datorita continutului ridicat in fitonutrienti. Și mai ales echilibru.

slabire sanatoasa

Ce inseamna calorii negative?

Daca nu ar fi extrem de dificil sa slabesti si apoi sa nu mai pui inapoi niciodata kilogramele de care ai scapat, obezitatea nu ar fi una din bolile ultimelor decenii. Stim asta, de aceea iti prezentam solutii. De exemplu, o  metoda simpla si eficienta de a slabi este sa profiti de asa-numitele calorii negative. Hai sa vedem ce inseamna asta.

Asa cum spuneam putin mai devreme, nu doar activitatile pe care le prestam ne fac sa pierdem calorii, ci orice proces care are loc in corpul nostru, orice actiune, cat de mica ar fi ea. Chiar si aceea de a manca si apoi de a descompune in nutrienti alimentele consumate. Unul din motivele pentru care te simti molesit dupa o masa copioasa este acela ca organismul tau isi directioneaza energia catre procesul de digestie.

Ne-am obisnuit ca un aliment consumat sa ofere organismului o serie de nutrienti si o cantitate de calorii. Exista alimente care ofera foarte putini nutrienti si o gramada de calorii, dar exista si alimente care contin atat de putine calorii, incat efortul de digestie al organismului tau duce la un consum caloric mai mare decat aportul alimentului in sine. Tu te vei alege atat cu beneficiile din compozitia lui (reprezentate de vitamine, minerale, fibre si apa), cat si cu un consum caloric prin simplu fapt de a manca si procesa alimentul respectiv. Practic, la operatia de scadere intre numarul de calorii asimilate si numarul de calorii consumate pentru procesare… iti va da cu minus.

dieta slabire

Cel mai bun exemplu este marul: un mar are in jur de 50 de calorii, iar pentru consumul si digestia lui corpul consuma cam 75 de calorii. Atat de simplu! Este drept insa ca nu ne putem hrani numai cu mere si sa ramanem sanatosi… Asadar, ce mancam ca sa slabim?

Stiai ca doar 4 dintre componentele alimentelor ofera organismului tau calorii?

  • proteinele
  • carbohidratii
  • alcoolul
  • grasimile

Vitaminele, mineralele si fibrele nu contin calorii.

Dieta cu calorii negative

Dieta cu calorii negative se refera la consumul regulat, la mesele si gustarile zilnice a acelor alimente care contin calorii negative. In acest mod, spun specialistii, poti sa slabesti pana la 1-2 kilograme saptamanal, iar slabirea se va face in mod sanatos, adica vei diminua masa de grasime, nu pe cea musculara, cum s-ar fi intamplat in cazul in care alegeai (gresit) sa te infometezi.

Este adevarat ca alimentele care contin colorii negative au, in acelasi timp, si alte proprietati benefice pentru organism, iar slabirea se datoreaza, de fapt, unui cumul de factori:

  • continut de fibre care faciliteaza digestia, creaza senzatia de satietate si accelereaza procesul de detoxifiere al organismului
  • continut de proteine care sustin arderea grasimilor si sporesc, la randul lor, senzatia de satietate
  • continut ridicat de apa care asigura hidratarea si astfel sustine desfasurarea in mai bune conditii a tuturor proceselor din corp
  • compozitie specifica prin care intesifica rata metabolica

Alimente cu calorii negative

Vorbim de doua categorii mari: fructe si legume. Sa le luam pe rand.

ardei iute slabire

Fructe cu calorii negative

  • Ananas
  • Caise
  • Capsune
  • Citrice (lamai, portocale, mandarine, clementine, grapefruit)
  • Fructe de padure (zmeura, fragi, mure, afine)
  • Macese
  • Mango
  • Mere
  • Merisoare
  • Pepene galben/rosu
  • Piersici
  • Visine

Legume cu calorii negative

  • Ardei gras/iute
  • Andive
  • Broccoli
  • Castravete
  • Ceapa, praz
  • Conopida
  • Fasole verde
  • Gulie
  • Loboda
  • Morcovi
  • Napi
  • Patrunjel
  • Rosii
  • Ridiche alba/neagra/rosie
  • Sparanghel
  • Sfecla
  • Telina
  • Spanac
  • Usturoi
  • Varza
  • Vinete

In cazul in care o dieta cu calorii negative ti se pare restrictiva si ai senzatia ca nu poti sa pregatesti foarte multe preparate pe baza acestor alimente, aminteste-ti ca ele pot fi condimentate si vor primi astfel un plus de gust, dar fara adaos suplimentar de calorii. Mirodeniile de natura  vegetala nu ingrasa, daca ne referim aici la starea lor proaspata sau uscata, si nu la uleiurile extrase din acestea, sosurile sau pastele create pe baza lor, uneori cu un important adaos de zahar. Anumite condimente, cum ar fi  piperul cayenne, turmericul sau scortisoara chiar iti ofera un ajutor suplimentar in arderea grasimilor.

Scopul articolului este, mai presus de toate, furnizarea unui motiv in plus pentru introducerea in alimentatie a produselor de origine vegetala si mai putin acela de a incuraja o atentie exhaustiva pentru calorii.

Aboneaza-te la newsletterul blogu-lui Sano Vita in formularul de mai jos, pentru a ramane conectat cu noutatile noastre, dar si pentru a nu rata lansarea primului e-book Sano Vita. Si nu uita: alege sa fii sanatos!


Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

7 Comentarii

  1. Da, si eu calculez calorii, dar de treaba asta cu caloriile negative nu stiam. De fapt, imi trecuse pe la ureche, dar aici chiar sunt detaliate suficient cat sa inteleaga oricine. Articol foarte interesant si bine scris, felicitări Sanovita!

    • Multumim pentru aprecieri, Georgeta, ne bucuram tare ca ti-am putut fi de folos. Daca te hotarasti sa urmezi o dieta cu calorii negative, ne-ar placea sa vii si sa ne povestesti impresiile si rezultatele tale.

  2. Dacă se consuma aceste fructe, legume cu proteina animală, în continuare ele vor ajuta la slăbire sau doar echilibrează valorile kalorice venite din aportul de proteine?

    • Bună ziua! Asocierea proteinelor de origine animală cu legumele are, mai presus de posibilul beneficiu caloric, avantajul existenței fibrelor din legume, care vor scădea timpul de retenție a produsului de origine animală la nivel intestinal și astfel se va reduce riscul apariției constipației, absorbția anumitor tipuri de toxine sau riscul diverselor tipuri de inflamații. Vă recomandăm ca fructele să nu se asocieze cu proteina de origine animală pentru ca procesul de digestie să fie mai rapid.
      Focusul principal al unei alimentații sănătoase care asigură o scăderea în greutate și totodată menținerea greutății trebuie să fie introducerea în dietă a unei varietăți de produse alimentare, consumul unei cantități crescute de produse de origine vegetală și în mod special de fructe și legume, datorită conținutului ridicat în fitonutrienți. Și mai ales echilibru.

  3. Extraordinar articol. Mai avem multe de învățat, nu știam de exista calorii negative.
    Acum îmi este mult mai simplu sa fac un meniu corect.
    Va mulțumesc și vă urmăresc!

LASA UN MESAJ

Introdu comentariul tau
Numele tau

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.