Acasă Sunt în echilibru Deficitul de natura si pericolele lui. Afla ce boli poti combate evadand periodic din spatiile gri!

Deficitul de natura si pericolele lui. Afla ce boli poti combate evadand periodic din spatiile gri!

0
Deficitul de natura si pericolele lui. Afla ce boli poti combate evadand periodic din spatiile gri!

pajisteIata ce ne povestea, intr-un  mesaj, zilele trecute, o cititoare…

Nu demult am avut ocazia sa ma aventurez in padure si sa petrec timpul intr-­‐o ascunzatoare special construita pentru a observa de aproape ursii in habitatul lor natural. A fost o experienta uimitoare. Ursii au inceput sa apara la numai 15 minute de cand eu si sotul meu, impreuna cu un ghid, am ajuns in ascunzatoare. Timp de o ora si jumatate i-­am privit cum se adunau. Pe masura ce ne uitam la ei, ghidul nostru ne avertiza atunci cand vedea un alt urs ca se apropie. La inceput tonul vocii sale era unul normal pentru un ghid care este obisnuit sa vada ursi tot timpul, insa pe masura ce veneau din ce in ce mai multi, vocea sa se schimba si am putut observa mirarea si neincrederea in ceea ce vedea. Pana la final, am vazut in total 12 ursi in acea ora si jumatate.

Abia dupa ce am plecat ghidul nostru ne-a spus ca nu se intampla des sa avem parte de aceasta priveliste. De obicei, turistii pot vedea unul sau doi ursi, poate chiar patru uneori, insa faptul ca noi am vazut 12 ursi era un lucru extraordinar. Ne­‐am intors acasa emotionati nu doar pentru ca am vazut ursii, ci mai ales pentru ca s‐au adunat intr-un numar atat de mare.

Contactul cu lucrurile din natura trezesc in noi un sentiment de admiratie si uimire care are un impact pozitiv asupra starii noastre de bine si asupra sanatatii psihice. Nu trebuie neaparat sa fie vorba de privitul ursilor, ca in povestea de mai sus a cititoarei noastre, poate sa fie o urcare pe munte si admiratul privelistii de acolo, observarea pasarilor sau fotografierea unui fluture care se hraneste dintr­‐o floare.

In special copiii experimenteaza un sentiment de uimire atunci cand observa natura. In aceasta vara noi, cei de la Sano Vita, am fost implicati in organizarea unei tabere de vara pentru copiii de gradinita. La un moment dat una dintre educatoare a observat o broasca si le-­a aratat-­o unora dintre copii. Dupa ce au zarit-o, prima lor reactie a fost sa isi cheme prietenii sa o vada si ei iar apoi sa impartaseasca cu acestia uimirea si fericirea pe care o simteau.

copii in natura

Iesirile in natura cu familia se pot dovedi a fi o ocazie minunata de a intari legaturile intre membrii acesteia. Astfel, putem comunica si socializa mai mult, bucurandu-­ne totodata de beneficiile naturii asupra sanatatii si a starii noastre psihice.

Anii pe care ii petrecem cu copiii nostri trec atat de repede incat trebuie sa ne facem timp sa cream amintiri frumoase. O modalitate excelenta de a face acest lucru este aceea de a petrece timpul cu familia in natura, fie ca este vorba de o simpla plimbare in parc sau de un weekend cu cortul la munte.

Modul in care ne traim viata de zi cu zi, in special in mediul urban, nu ne permite sa avem mereu contact cu natura, insa ar trebui sa avem parte de acest lucru in fiecare zi. Orice spatiu verde poate avea beneficii asupra sanatatii noastre mintale si fizice. Asadar, incepeti de azi sa petreceti mai mult timp in natura!

Stiai ca?
Simptomele deficitului de atentie pot fi ameliorate prin contactul direct cu natura? Activitatile desfasurate in spatii inchise precum uitatul la televizor sau cele desfasurate in exterior in medii construite de om, fara spatii naturale verzi pot inrautati aceste simptome.
Richard Louv, presedintele Organizatiei Children and Nature

In zilele noastre foarte multi oameni, indeosebi cei din mediul urban, traiesc in medii artificiale – spatii gri­ ‐ fiind privati de lumea naturala ‐ spatii albastre si verzi ­‐ pentru perioade mari. Astfel, a luat nastere un nou concept care descrie aceasta privare: „deficit de natura”.

Richard Louv, presedintele Organizatiei Children and Nature Network (Reteaua pentru Copii si Natura) si autorul a numeroase carti despre avantajele naturii, sustine ca deficitul de natura nu este un diagnostic medical, ci un concept care ajuta la descrierea a ceea ce multi dintre noi considera ca sunt costurile indepartarii de natura: degradarea simturilor, deficit de atentie, vulnerabilitate in fata bolilor fizice si a problemelor emotionale, risc mai mare de aparitie a miopiei, obezitate, deficienta de vitamina D si alte boli.

Cercetarile au demonstrat faptul ca inteligenta noastra emotionala se dezvolta mai bine daca ne expunem mai des la mediul natural din jurul nostru. Studiile efectuate in acest sens au dus la concluzia ca imaginile cu peisaje naturale determina stimularea partilor creierului asociate cu pozitivitatea. Pe de alta parte, imaginile cu peisaje urbane cresc activitatea in partile creierului asociate cu stresul. (Live More Happy de Dr. Darren Morton)

Lectii de invatat din natura:
In contextul progresului tehnologic din zilele noastre, suntem din ce in ce mai obisnuiti cu recompensele imediate. Un efect al acestui lucru il reprezinta nivelul scazut de rabdare. In natura este nevoie de timp, iar rezultatele vin de la sine daca avem rabdare. Un copac are nevoie de timp pentru a ajunge la maturitate, insa de-­a lungul acestui proces devine mai puternic si mai frumos.
“Adopta pacea naturii: secretul ei este rabdarea.” – Ralph Waldo Emerson

copac

Este esential pentru noi sa recunoastem faptul ca sanatatea noastra fizica si mintala are nevoie de natura. Daca noi si copiii nostri traim o viata structurata si gestionata departe de lumea naturala, vom avea de suferit. Haideti sa ne indreptam atentia spre includerea naturii in viata noastra si vom fi mai bogati.

Tu cum alegi sa incluzi natura in viata ta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.