Acasă Sunt în echilibru 5 tratamente naturale impotriva epilepsiei si cat sunt de eficiente

5 tratamente naturale impotriva epilepsiei si cat sunt de eficiente

33
5 tratamente naturale impotriva epilepsiei si cat sunt de eficiente

crize epilepsieEpilepsia este o afectiune care produce crize (intreruperi temporare in activitatea electrica cerebrala, manifestate prin convulsii sau furnicaturi musculare, somnolenta, pierderea cunostintei). Medicii nu stiu ce provoaca epilepsia, dar mostenirea genetica, tumorile, atacurile cerebrale sau accidentele in urma carora este afectat acest organ o pot declansa.

Fiind o boala cerebrala, epilepsia poate afecta numeroase sisteme din intregul organism: sistemul cardiovascular (crizele pot intrerupe ritmul cardiac normal, producand aritmie), respirator (afecteaza respiratia si scade anormal de mult nivelul de oxigen din corp), muscular (muschii devin ori foarte tensionati, ori complet relaxati), osos (medicamentele care trateaza epilepsia pot slabi oasele si creste riscul de osteoporoza si fracturi), digestiv (crizele pot provoca dureri abdominale, great, stari de voma, indigestie, loss of bowel control) si reproducator (provoaca schimbari hormonale care pot afecta fertilitatea). Epilepsia are impact si la nivel emotional: teama de crize poate provoca anxietate continua.

epilepsieEpilepsia este tratata in mod traditional cu medicamente care sa impiedice producerea crizelor. Dar exista si variante naturale, complementare, de tratament, fara efecte secundare si care pot ajuta bolnavii sa se simta mai bine. Orice astfel de solutie naturala trebuie, evident, discutata inainte cu medicul specialist, pentru a te asigura ca poate veni in completarea medicamentelor prescrise. Descopera mai jos 5 idei de tratamente naturale impotriva epilepsiei si cat sunt ele de eficiente!

1. Tratamente pe baza de plante.

vascTratamentele pe baza de plante sunt din ce in ce mai populare in ultimii ani, natura fiind extrem de darnica atunci cand vine vorba despre remedii pentru o multime de boli si afectiuni (extractele din plante stau la baza a peste 30% dintre pastilele moderne). Cele mai comune plante utilizate ca tratament adjuvant impotriva epilepsiei sunt: frasinelul/„planta focului”, cruciulita, lacramioarele, vascul, pelinul, bujorul, gura-lupului, cenuserul. Un studiu din 2003 noteaza ca remediile din plante utilizate in medicina trafitionala chineza, japoneza si indiana au efect anticonvulsiv, dar nu exista cercetari stiintifice clare si detaliate legate de beneficiile, siguranta si efectele secundare ale acestora. Lista plantelor pe care bolnavii de epilepsie trebuie sa le evite contine (deoarece le pot inrautati simptomele si pot interfera cu medicamentele): gingko biloba, sunatoarea, kava, kola, floarea patimilor, valeriana, musetelul, menta, schisandra, guarana.

2. Vitamine si minerale.

suplimente de vitamineAnumite vitamine si minerale pot reduce numarul crizelor cauzate de unele tipuri de epilepsie, pot ajuta unele medicamente sa fie mai eficiente sau reduce doza administrata din acestea: B6, B9/acid folic, D, E, magneziu.

3. Schimbari in alimentatie.

Anumite modificari ale dietei pot si ele descreste frecventa/amplitudinea crizelor epileptice, cum este dieta ketogenica (care se axeaza pe un consum mare de grasimi si un consum mici de carbohidrati si proteine). In 2002, Johns Hopkins Medicine a creat o varianta modificata a dietei Atkins, ca o alternativa saraca in carbohidrati si bogata in grasimi a dietei ketogenie, pentru adultii cu epilepsie. Organizatia spune ca studiile dovedesc ca adoptia ei scade numarul crizelor in aproape 50% dintre cazuri, eficienta fiind evidenta in doar cateva luni.

Descopera 5 alimente care ajuta la combaterea stresului!

4. Acupunctura si tratamente chiropractice.

acupuncturaAcupunctura si tratamentele facute de un chiropractician pot veni in completarea tratamentului epileptic conventional, chiar daca nu se stie exact de ce acestea pot ajuta bolnavul. Vechea practica a acupuncturii chinezesti poate reduce durerile cronice si alte probleme medicale, prin introducerea de ace fine in anumite puncte de pe suprafata pielii, ajutand corpul sa se vindece sigur. La fel functioneaza si tratamentul chiropractic: prin miscarile facute, specialistul poate determina organismul sa se repare.

5. Autocontrol si biofeedback.

meditatieTeoretic, daca iti poti da seama ca urmeaza sa ai o criza epileptica (si multe persoane au simptome si cu 20 de minute inainte – mirosuri, lumini ciudate, dereglari de vedere), ai putea incerca sa o opresti, prin controlarea propriului creier. Astfel de metode de autocontrol mental care sa previna sau sa scada intensitatea crizelor sunt: meditatia, plimbarile lungi, cufundarea intr-o anumita sarcina, mirosirea unei substante puternice – toate menite sa ia fraierele cerebrale in propriile maini, practic. Din pacate, pot functiona doar la unele persoane sau doar in anumite situatii, nu de fiecare data cand va avea loc o criza. O alta metoda, pe langa autocotrol, este biofeedback-ul (procesul prin care senzori electrici sunt folositi pentru a modifica undele cerebrale). Exista un studiu din 2009 care a concluzionat ca persoanele epileptice care nu isi puteau controla simptomele cu medicamente conventionale au avut succes apeland la biofeedback, care le-a redus semnificativ crizele.

Concluzie

medicamenteMajoritatea tratamentelor naturale impotriva epilepsiei nu sunt studiate de profesionisti in domeniu si nu au un efect clar, dovedit prin cifre, ci mai mult anecdotic. In plus, nu ezista o solutie alternativa universal valabila pentru toti bolnavii de epilepsie: creierul fiecarui pacient este diferit si complex, iar boala se poate manifesta prin crize de intensitate, durata si frecventa diferite. Orice bolnav de epilepsie poate incerca, pe rand tratamentele de mai sus, si poate descoperi unul care il ajuta in managerierea bolii, dar nu inainte de a cere sfatul medicului sau specialist, care este sursa numarul 1 de informatii referitoare la aceasta boala!

Articolul precedent Tagliatelle cu rosii si masline
Articolul următor Sandwich-uri cu pasta de naut
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

33 COMENTARII

  1. Am fetita de 10 ani și este diagnosticata cu retard motor Sever convulsii generalizate crize epileptice tetrapareză spastica ce tratament ani indicați pentru crize și convulsii Rivotrinul ar fii bun sau depakine de 50ml

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

    • Bună ziua! Atât convulsiile cât și crizele convulsive reprezintă unul dintre capitolele medicale cele mai dificile și ale căror cauze sunt mai greu de identificat. Cu atât mai mult, este greu să va dăm un răspuns care să asigure eficiența, de aceea, vă recomandăm vizita la medicul neurolog și complianța la tratament. În ceea ce privește tratamentul naturist, acesta se referă mai degrabă la un stil de viață sănătos, decât la unul specific, din asocierea mai multor plante/vitamine/minerale. NU există un tratament minune și nici acțiuni care să dea certitudini de 100% în astfel de cazuri. Însă există anumite modificări în stilul dumneavoastră de viață care pot aduce îmbunătățiri și chiar diminuarea frecvenței și a intensității atacurilor convulsive. Dacă doriţi, vi le transmitem pe e-mail.

        • Bună ziua,
          Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
          Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
          Mulțumim,
          Echipa SanoVita

  2. Buna seara!Sunt epileptica de la varsta de 14ani.Iau depakine,leveracetam,lamotrix si rivotril.Imi doresc ceva naturist pentru epilepsie,mentionez ca fac crize des.Ma iau crizele si noaptea in somn.M’am saturat de medic.deacea vreau sa incerc ceva naturist.Va rog sa imi spuneti ce medic.naturist sa incerc.Multumesc.

    • Bună ziua, mulţumim că ne-aţi scris. Începem răspunsul prin a sublinia importanţa colaborării cu medicul neurolog și a respectării cu stricteţe a tratamentului impus (doze, ora de administrare, să nu omiteți nici o administrare, să aveți grijă și să comunicați medicului orice alt medicament pe care îl administrați, inclusiv din cele eliberate fără rețetă). Căutaţi acel profesionist care vă înţelege nevoile şi cereţi şi alte opinii medicale.

      În ceea ce privește tratamentul naturist, acesta se referă mai degrabă la un stil de viață sănătos, decât la unul specific, din asocierea mai multor plante/vitamine/minerale. Evitați administrarea de suplimente alimentare fără avizul medicului (natural nu înseamnă neapărat sănătos și sigur, în cazul acestora). Acestea pot agrava afecțiunea sau pot interfera cu tratamentul dumneavoastră.

      Cu ajutorul colegei noastre Corina Dan, consultant nutriţionist, vă transmitem câteva recomandări alimentare generale:
      1. Introduceți în alimentație cât mai multe legume proaspete. La masa de prânz și cea de seară să nu vă lipsească salata (din legume proaspete: salată verde, măcris, roșii, castraveți, ardei, varză, rucola, sfeclă roșie – le combinați după bunul plac). Puteți folosi și legume la abur sau fierte un timp scurt (15-20 minute) sub formă de ghiveci, supă cremă, ciorbă, tocană etc.
      2. Încercați să aveți zile în care să înlocuiți carnea cu echivalente vegetale (năut, mazăre, soia, linte, fasole).
      3. Înlocuiți pâinea albă cu pâine integrală.
      4. Consumați fructe proaspete și mai puțin sucuri de fructe, chiar dacă sunt naturale. Au o cantitate mare de fructoză care stimulează neuronii. Evitați băuturile carbogazoase și cele îndulcite cu îndulcitori artificiali. Beți apă din belșug.
      5. Înlocuiți prăjirea alimentelor cu fierberea și coacerea.
      6. Pentru că microorganismele din intestinul subțire se pare că reprezintă al doilea creier (direct implicate în funcționarea sistemului nervos), căutați să introduceți în alimentație produse care să le întrețină activitatea: cereale integrale, fructe, legume, leguminoase, nuci și semințe crude (atenție, nu mai mult de 30 g nuci și semințe/zi), (Mai multe informații aici: https://www.sanovita.ro/blog/microbiomul-intestinal-alimentatia-si-starea-de-sanatate/)
      7. Încercați să aveți mese regulate, la ore bine stabilite. Nu săriți nici o masă.
      8. Dacă vă aflați în tratament medicamentos, evitați administrarea ceaiului de sunătoare și a sucului de grefă, acestea putând interfera serios cu medicamentele.

      Recomandările au caracter informativ, nu constituie un tratament pentru afecțiune și nu înlocuiesc vizita la medic. Sperăm să vă fie de folos.

    • Bună ziua! Ceaiul de roiniță, atunci când este consumat pentru principalele sale recomandări – ușor sedativ (ajută la instalarea somnului) și calmant gastric – nu interacționează cu medicația anticonvulsivantă și nici nu favorizează apariția crizelor epileptice. Din nefericire nu există studii în literatura de specialitate care să analizeze în amănunt efectul melisei asupra epilepsiei, așa că sfătuim să se respecte modul de administrare și să se evite excesul. Gânduri bune!

  3. Buna ziua! Am epilepsie nocturna de la vârsta de 36 de ani de la o lovitura la cap. Acum am 49. Am luat și depakine. Acum iau Leveracelam. Crizele sunt destul de rare. De la 3–6 pe an. As vrea sa știu dacă pastilele de slabit afectează într-un fel. Am văzut ca sunt și pastile de slăbit Keto activ. . Mai sunt și altfel de pastile dar indiferent de care as incerca mai întâi de toate vreau sa știu cum ma afectează.
    Mulțumesc!

    • Bună ziua,
      Având în vedere condiția dumneavoastră medicală și tratamentul în curs (tratament care este foarte atent ajustat), vă sfătuim insistent să nu administrați nici un alt medicament sau supliment alimentar, indiferent cât de inofensiv parte, până nu discutați cu medicul dumneavoastră curant.
      Totodată nu recomandăm administrarea pastilelor de slăbit indiferent de proveniența acestora, întrucât destabilizează tot mediul intern. Pastilele de origine medicamentoasă s-au dovedit a avea efecte secundare cu puternic impact asupra psihicului (depresii, coșmaruri, gânduri suicidare), iar cele din suplimente alimentare (aparent naturale) pot determina pierderi masive de electroliți (prin efect de stimulare a eliminării de urină și fecale), pot fi impurificate cu substanțe medicamentoase sau pot interfera la nivelul sistemelor enzimatice care biotransformă medicamentele pe care le adminsitrați pentru epilespie, modificând efectul acestora din urmă.
      Așadar, adoptați mai degrabă o dietă hipocalorică, echilibrată, bogată în legume și produse de origine vegetală, încercați să reduceți aportul alimentar pe parcursul serii, mergeți la un nutriționist dacă se paote, faceți multă mișcare susținută, zilnic și veți observa efecte pozitive. Doar că durează mai mult, însă vă asigurăm că succesul este garantat.
      Multă sănătate!

  4. Bună ziua, după Meningită streptococica nu făceam crize convulsive grave, doar prin sistemul oftalmologic eram puțin speriată dar conștientă. După perfuzie cu CORTIZON am devenit inconștientă fac crize des nu rețin nimic m-am schimbat drastic. După tehnica Shanka Prakshalana am detoxificat sistemul digestiv, ce plante ar echilibra Simptomele neurologice ? Mulțumesc !

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  5. Buna ziua am un nepot care la 16 ani ia declanșat epilepsia generalizată acum are 22 de ani pe la 25 sau 26 de ani mia declanșat si mie acum am 65 nu prea mai fac dar iau în continuare convulex diazepam si fenobarbital. El ia depline leviracetam si rivotril dar Cam degeaba face la 10 zile alteori la o lună dar foarte puternice cade instantaneu acum două săptămâni a fc o criză urcând scările dea spart buza si i sau rupt si doi dinți am înțeles că a iesit un nou medicament pt epileptici dar nu a spus denumirea daca îl știți spunetimil si mie.si ca se poate instala un senzor intraauricular în ureche pt a le rari crizele sau al avertiza .mai doresc sa stiu cam ce ceaiuri iar face cat de cat bn si vitamine.astept un raspuns

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  6. Bună ziua! Fiica mea are 29 de ani ,are epilepsie generalizata, e pe Leviteracetam de aproape 10luni ,are din ce în ce mai multe momente de apatie fizica și verbala, are un fel de „ceață „în cap asa cum spune ea, iar la schimbarea presiuni atmosferice e și mai apăsătoare apatia ei. Poate fi de la administrarea Leviteracetamului, îi pot da anumite suplimente nutritive , oxiterapie etc? Va mulțumesc!

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  7. Bună seara am și eu o intrebare pentru mama mea în urma unei crize de convulsii majore în urmă cu aproape o lună mama mea a rămas imobilizată la pat Vă rog frumos să mă îndrumați ce să facem ia nu a fost așa înainte să i se întîmple asta se poate de la criza aia sa o afecteze va mulțumesc

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  8. Bună seara. Am o fetiță în vârstă de doi ani diagnosticată cu Sindrom Miller diecker adică creier neted și ușoare crize epileptice. Menționez că are tratament antiepileptic cu sirop Levetiracetam și o perioada a luat Fenobarbital și Rivotril. În cazul în care apar crize mai mari de epilepsie am Desitin pe cale rectală.Acum a rămas doar pe tratament cu Levetiracetam. Întrebarea mea este :
    1. Ce tratament naturist ar exista pentru ea?
    2.Ce fel de terapii ar fi recomandate în cazul ei?
    3 Este indicata terapia voita?

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  9. Bună seara,am fata de 22 ani face in aprilie si ia lamotrigina si convulex din 2018 de 100 de 2ori pe zi face foarte rar crize la un an poate chiar doi as vrea să stiu se poate vindeca ceva ciaiuri sau ceva natural

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  10. Buna ziua! Am 36 de ani am făcut 2 crize de epilepsie fără sa fac spume la gura doar mi-am pierdut cunoștința scoteam niște sunete ciudate și tot corpul al aveam înțepenit a doua criza am făcut-o la 1 luna după prima am descoperit un chist pe creier care era rupt și împrăștiat in cap m-am operat operația mi-a reușit din spusele medicului iar după operație la 6 zile am făcut din nou criza care sa manifestat la fel cum le-am avut și pe celelalte doar ca la acesta criza ultima pana acm am început sa delirez si sa vb aiurea si nu mai puteam sa pronunt corect vorbire îmi era afectată in proporție de ‘70 % a-și dori sa știu dacă este normal sa mai fac crize după acesta intervenitie si cam cât timp mai se pot repeta crizele ,si ce să-mi facă cei din jur când am crizele mulțumesc si aștept răspuns?

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

  11. Buna ziua ,am 40 de ani si fac crize de epilepsie de la un an,uneori cam o data pe an is grav, mi se intoarce gatul si apoi lesin, iar intre timp vad doar scantei albe ,uneori nu lesin doar vad scantei sau ma imbat de cap de multe ori si ma doare tare capul, bine asta se intampla de fiecare data.As fi curioasa daca in cazul meu m.ar ajuta o operatie pe creier. Multumesc mult

    • Bună ziua,
      Vă recomandăm să vă adresați medicului curant pentru un sfat avizat, ajustat condiției dumneavoastră medicale.
      Vă dorim numai sănătate și vă stăm la dispoziție în caz că aveți întrebări sau nelămuriri referitoare la produsele noastre.
      Mulțumim,
      Echipa SanoVita

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.