Acasă Wellness și stil de viață sănătos 5 pasi pentru a aduce echilibrul in viata ta

5 pasi pentru a aduce echilibrul in viata ta

1
5 pasi pentru a aduce echilibrul in viata ta

echilibru

Ti se intampla si tie sa simti ca ziua ar trebui sa aiba mai mult de 24 de ore, dat fiind ca pe durata ei obisnuita nu reusesti aproape niciodata sa iti duci la capat treburile cotidiene? Esti mereu agitat, te uiti cu invidie la cei din jur care sunt calmi si linistiti, intrebandu-te care le este secretul? Ei bine, ai sa vezi imediat ca mult doritul echilibru nu este chiar atat de greu de atins cum credeai.

Viata de zi cu zi a devenit in ultima vreme din ce in ce mai stresanta si obositoare. Sarcini diverse te insotesc la serviciu si te intampina, din prag, la intoarcerea acasa, iar in mijlocul lor ajungi sa te gandesti din ce in ce mai mult la echilibru ca la un paradis pierdut. Si totusi nu trebuie sa fie asa! Iata care sunt pasii ce trebuie sa ii parcurgi pentru a-ti atinge acest obiectiv si a dobandi, un stil de viata mai sanatos.

Planifica si organizeaza

Timpul este cea mai pretioasa resursa a ta, asa incat invata sa il planifici pentru a te organiza cat mai bine. Este adevarat ca mereu pot sa apara evenimente neasteptate, dar, daca ai facut dinainte planificarea sarcinilor unei zile, iti va fi mult mai usor sa le adaptezi ulterior. Celebrul Napoleon marturisea ca toate bataliile lui au fost minutios pregatite dinainte si, desi s-a intamplat deseori sa apara evenimente neasteptate, faptul ca avusese o strategie bine stabilita l-a ajutat sa faca fata situatiilor neprevazute si sa le inglobeze in planul construit anterior.

In viata de zi cu zi sunt nenumarate lucruri care pot fi planificate. Atat cumparaturile mari de la hypermarket, cat si cele mai mici, de la piata pot si este bine sa fie facute intr-o zi si dupa o lista prestabilita, sarcinile de job puse pe hartie dis-de-dimineata si marcate pe masura ce le realizezi, meniul saptamanal stabilit cu cateva zile inainte de cumparaturile de care vorbeam mai devreme, curatenia periodica la o data clara, la fel spalatul si calcatul rufelor si exemplele pot continua. In momentul in care organizezi eficient astfel de activitati, vei ajunge sa stii foarte bine de ce rezerva de timp mai dispui si poti stabili unde o directionezi, in asa fel incat sa ai timp pentru toate si sa creezi un echilibru intre munca si relaxare.

checklist

Invata sa delegi sarcini

Simti ca in aspectele legate de casa sau chiar de job (mai ales daca ai un post de conducere) nimeni nu face lucrurile la fel de bine ca tine? Poate ca ai dreptate, insa a-ti asuma de unul singur totul poate fi epuizant. Partenerul de viata nu se pricepe sa aleaga de la piata cele mai bune legume? Nu-i nimic, poate sa invete, daca ii dai ocazia. Copilul, imediat ce creste putin, poate fi implicat in mici sarcini gospodaresti care il vor invata ce inseamna responsabilitatea: sa aiba grija de animalul de companie, sa stranga rufele lasate la uscat pe sarma sau sa duca gunoiul, de exemplu. Fiecare dintre membrii familiei trebuie sa stie ca are atat drepturi, cat si responsabilitati, potrivite cu varsta si statutul sau.

Respecta-ti timpul de odihna

Sunt foarte multe persoane care isi limiteaza timpul de odihna la numai 5-6 ore, iar acest interval este, de cele mai multe ori, insuficient pentru ca organismul nostru sa reuseasca sa se refaca si sa fie pregatit pentru o noua zi. Desi uneori sa te lipsesti de 2 ore de somn poate sa para cheia indeplinirii sarcinilor zilnice, in realitate vorbim despre o falsa impresie, iar ea nu reprezinta decat, cel mult, o solutie ocazionala, de aplicat pe termen scurt. Pe termen lung este un pas mic, dar sigur, catre epuizare. Daca iti respecti cu consecventa timpul de odihna, ai sa vezi, cand vei trage linie la final de saptamana, ca ai reusit sa fii mult mai eficient si ai rezolvat mult mai multe lucruri decat ai fi facut-o in acele ore pe care le-ai furat somnului.

Nu te supraalimenta

Dincolo de kilogramele in plus pe care le aduce in timp, o masa grea te condamna la o digestie indelungata si dificila. In acest timp, concentrandu-si eforturile pe procesarea alimentelor consumate, organismul tau nu va avea energie suficienta si pentru alte sarcini si va da mult mai putin randament in alte directii: te vei simti greoi, lipsit de vlaga, obosit. Incearca sa mananci putin si des, sa elimini pe cat posibil din dieta ta alimentele procesate, in favoarea celor naturale, cum ar fi fructele sau legumele proaspete, care iti ofera o sursa esentiala de vitamine si minerale. Nu neglija nici aportul de proteine: o solutie hranitoare, dar care nu te ingreuneaza este sa le obtii din surse vegetale, cum ar fi nautul, soia, lintea, migdalele, quinoa, hrisca sau orezul integral.

alimentatie echilibrata

Rezerva o zi pe saptamana pentru familie

Muncesti pentru a castiga bani ca sa asiguri celor dragi toate cele necesare vietii, insa toti banii din lume nu iti vor da inapoi, daca le-ai ratat, momentele pretioase petrecute alaturi de ei. Pentru a gasi si pastra echilibrul sufletesc, rezerva-ti o zi pe saptamana in care sa iti inchizi telefonul de serviciu, sa lasi dosarele, calculele sau laptopul deoparte si sa petreci timp cu partenerul tau de viata, copiii, parintii. Iesiti impreuna in natura, organizati jocuri sau picnicuri, gasiti un hobby comun, cititi, mergeti la teatru sau film, gatiti in echipa ceva bun. Daruieste-le celor dragi ceva mai important decat valorile materiale: timpul si atentia ta. Astfel de zile vor actiona ca un adevarat incarcator de baterii sufletesti: te vei umple de entuziasm si de energie pozitiva.

Toate cele enumerate mai sus pot parea banale, dar marile adevaruri stau, de cele mai multe ori, in lucruri simple care, cumulate, conduc catre schimbari majore. Vei constata, pas cu pas, ca echilibrul fizic si sufletesc poate fi atins, nu este, de fapt, un vis imposibil.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.