Acasă Am grijă de corpul meu 10 beneficii dovedite stiintific ale masajului – infografic

10 beneficii dovedite stiintific ale masajului – infografic

3
10 beneficii dovedite stiintific ale masajului – infografic

beneficii masajMasajul nu mai este de mult un lux disponibil doar in spa-urile de 5 stele, acum iti poti face masaj in clinici de infumusetare, spitale, aeroporturi si chiar la birou. Prin apasarea si frecarea (usoara sau puternica) a pielii, muschilor, tendoanelor si ligamentelor, masajul te relaxeaza garantat. Dar beneficiile sale sunt mult mai complexe. Cercetatorii de specialitate au dovedit faptul ca masajul nu are efecte secundare majore, lupta cu durerea si da o mana de ajutor sistemului imunitar, putand fi o unealta puternica in arsenalul ingrijirii de sine.

Si vestea buna este ca nu ai nevoie neaparat de un specialist: si masajul autoadministrat (folosind ulei de cocos sau cu ajutorul unei mingi de tenis, de exemplu) poate fi eficient! Citeste articolul nostru pentru a descoperi care sunt beneficiile masajului pentru corp si minte si de ce te-ar ajuta si pe tine sa-ti programezi o ora de masaj de relaxare cat de curand!

Masajul te relaxeaza

masaj de relaxare

Un corp tensionat si stresat produce niveluri periculos de mari de cortizol, hormon care contribuie la ingrasare, insomnie, probleme digestive si dureri de cap. Masajul terapeutic scade nivelul de cortizol din organism, permitandu-i acestuia sa intre intr-o stare de recuperare si declansand un sentiment durabil de relaxare si o stare de bine (prin eliberarea de endorfine in corp). Masajul te scapa de muschii incordati si iti mareste flexibilitatea fizica.

Masajul te scapa de durere

Ce faci de fiecare data cand te lovesti cu genunchiul de masuta de cafea sau dai cu capul de usa unui dulap de bucatarie ramasa deschisa? Freci rapid locul cu degetele, pentru a scapa de durere, nu? Aceasta reactie instinctiva are o explicatie stiintifica. Cercetatorii o numesc „teoria portii” si o explica astfel: receptorii aflati sub piele transmit informatii creierului mai rapid decat receptorii de durere; daca atat receptorii de presiune, cat si cei de durere reactioneaza in acelasi timp, semnalele celor dintai tind sa le mascheze partial pe cele de durere; cum masajul este singura modalitate de a activa receptorii de presiune si a „inchide poarta” care permite durerii sa ajunga la creier, toti avem tendinta naturala de a freca locul inainte de a deveni extrem de dureros.

masaj loc durerosTerapia prin masaj te poate scapa de durerile musculare si nu numai: un studiu din 2017 a descoperit ca 10 sedinte de masaj timp de 12 saptamani au dus la reduceri semnificative ale durerii cronice de spate, iar alte cercetari spun ca poate ajuta in acest sens bolnavii de cancer, boli autoimune si cronice (ca fibromialgia).

Masajul descreste frecventa si intensitatea durerilor de cap. Diverse studii din 2002, 2006 si 2016 (pe persoane cu migrene cronice si cefalee de tensiune) a descoperit ca, prin compresia spatelui, umerilor, gatului si capului, numarul migrenelor a scazut si acestia au dormit mai bine (masajul a redus nivelul agentilor inflamatori care declanseaza durerile de cap si a redus stimularea receptorilor de durere din punctele declansatoare a cefaleei de tensiune).

Masajul iti ajuta imunitatea

masajStudii din 2010 si 2012 au scos la iveala faptul ca masajul creste numarul de celule sangvine albe si de celule imunitare, scade nivelul de cortizol, aparand organismul de boli si ajutand sistemul imunitar. Astfel, masajul poate ajuta bolnavii de HIV, a caror imunitate este compromisa.

Masajul te scapa de stres si contribuie la vindecarea psihica

Masajul creste activitatea nervului vag (nervus vagus), care leaga creierul si sira spinarii de organe, controland anumite aspecte ale sistemului nervos parasimpatic (PNS). Un nivel de activitate crescut in PNS este asociat cu starile de relaxare, iar un nivel de activitate crescut in sistemul nervos simpatic (SNS) este asociat cu starile de „fuga sau lupta”. Cu alte cuvinte, masajul te ajuta sa te calmezi, prin scaderea nivelului de hormoni ai stresului (cortizolul) sau care provoaca hipertensiunea (vasopresina) din organism.

masaj impotriva stresuluiCercetarile indica faptul ca masajul poate calma psihicul si poate reduce stresul, simptomele depresiei, furiei si anxietatii in randul femeilor insarcinate si diagnosticate cutemutul cancer la san, dar si in randul copiilor si adolescentilor depresivi, datorita cresterii nivelului de serotonina si dopamina. Un studiu din 2016 a urmarit reabilitarea prin masaj in randul a 50 de persoane care au avut un accident vascular cerebral: acesta le-a scazut anxietatea si durerea, le-a imbunatatit calitatea vietii si functile senzoriale si motorii.

Masajul poate reduce tensiunea

Masajul de relaxare efectuat regulat poate scadea nivelul tensiunii sistolice si diastolice – factori declansatori ai atacului de cord, accidentului vascular cerebral, problemelor de rinichi si nu numai. Ritmul cardiac si tensiunea scad ca urmare a cresterii cantitatii de oxigen si a scaderii nivelului de cortizol.

Masajul combate statul pe scaun si ajuta postura

postura stat jos la birouMajoritatea dintre noi avem probleme cu postura, stresul manifestandu-se la nivelul umerilor si gatului. Cine are un job de birou trebuie sa aiba mare grija: statul jos pentru perioade lungi de timp se poate transforma intr-o forma avansata de stres postural, manifestat prin durere sau slabiciune in zona inferioara a spatelui, muschi tensionati la nivelul sezutului, soldurilor, gatului si picioarelor. Masajul poate contrabalansa statul jos pentru perioade lungi de timp, realiniind corpul.

Masajul iti imbunatateste calitatea somnului

Masajul incurajeaza un somn odihnitor, spun specialistii in domeniu: de la pacientii care fac radioterapie si chimioterapie, la bebelusii care plang adesea si nu se odihnesc, la femeile aflate in menopauza (carora li s-a tratat astfel insomnia).

Masajul contribuie la dezvoltarea copiilor

bebelusPe langa faptul ca ii poate ajuta sa doarma mai bine pe cei mici, masajul le imbunatateste functiile motorii, comportamentul personal si social, nivelul de relaxare, reduce nivelul hormonilor de stres si plansul (conform unor cercetari din 2006 si 2013, axate pe bebelusi sub 6 luni), contribuie la interactiuni mama-copil mai bune, gratie eliberarii de oxitocina, hormin care favorizeaza legaturile sociale, increderea, generozitatea si empatia (conform unor studii din 2006 si 2012).

Masajul iti ajuta circulatia

O circulatie imbunatatita este unul dintre efectele sedintelor de masaj recurente, spun vocile de specialitate. Acest efect pe termen lung nu trebuie subestimat: o circulatie optima inseamna un aport bogat de sange in muschii tensionati sau care au nevoie de vindecare, in zonele congestionate din corp, indepartarea acidului lactic din tesuturile musculare (imbunatatind circulatia fluidelor limfatice, care transporta deseurile metabolice departe de muschi si de organele interne).

masaj circulatie mai bunaMasajul imbunatateste constipatia cronica

Masajul in regiunea stomacala a fost studiat in 2009 si 2011, rezultatele indicand faptul ca masajul a favorizat tranzitul intestinal, a scazut tensiunea muschilor stomacului, a redus disconfortul si durerea, activand receptorii care produc contractarea intestinala si rectala.

10 beneficii dovedite stiintific ale masajului

 

3 COMENTARII

  1. Super articolul! Ador masajul, este una din cele mai placute si naturale metode prin care poti obtine un corp sanatos si fericit. Prefer in special masajul reflexo, dar orice tip de masaj este OK. Mereu dupa ce ies de la o sedinta de masaj ma simt mult mai energica si am o stare generala mai buna. Super articol, felicitari!

  2. Super articol, subscriu pentru ceea ce ati scris! Am probleme cu anxietatea iar masajele ma ajuta sa trec peste toate aceste probleme. De cand fac masaje, anxietatea mea s-a ameliorat iar episoadele depresive sunt din ce in ce mai rare. Voi continua sa merg pana vor disparea complet.

  3. Cea mai buna decizie a fost sa incep sa integrez masajul in viata mea. O data pe an fac kineto si reflexoterapie, iar in rest masaj deep tissue pentru mentenanta :). Recomand oricui are inca dubii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.