SAMBURI DE CAISE MIEZ DULCE 500G Mareste

SAMBURI DE CAISE MIEZ DULCE 500G

Lipsa stoc

Notificare revenire in stoc

OK

5SCD

0.5055kg

9%

Pentru comenzi telefonice apelati 0250.776.333

Despre samburii de caise

Ai facut si tu parte din generatia de copii care spargeau samburii de caise cu piatra si ii savurau pe ascuns, pentru ca parintii le spusesera ca nu au voie sa manance multi? Haideti sa calatorim impreuna in lumea samburilor de caise, purtati de gustul lor amarui intepator si sa descoperim cum se folosesc in gastronomie si ce beneficii aduc organismului uman.

Cuprins:

1. Informatii generale despre samburii de caise
a. Tipuri de samburi de caise
- Samburii dulci de caise
- Samburii amari de caise
b. Proprietatile nutritive ale samburilor de caise
c. Moduri de utilizare a samburilor de caise
d. Cura cu samburi de caise
e. Retete cu samburi de caise
- Samburii de caise in gemuri
- Samburii de caise in prajituri
- Samburii de caise in martipan
f. Pastrarea samburilor de caise
g. Riscul consumului in exces de samburi de caise
2. Beneficiile samburilor de caise pentru sanatate
a. Efectul inflamator al samburilor de caise si beneficiile pentru ameliorarea artritelor
b. Beneficiile samburilor de caise asupra tensiunii arteriale
c. Beneficiile samburilor de caise asupra sistemului imunitar
d. Samburii de caise si rolul lor in prevenirea cancerului
e. Samburii de caise, un posibil afrodisiac
f. Rolul analgezic al samburilor de caise
g. Beneficiile samburilor de caise asupra sistemului digestiv
h. Beneficiile samburilor de caise in tratarea racelilor si problemelor respiratorii
i. Efectul antioxidant al samburilor de caise
j. Proprietatile anti-microbiene ale samburilor de caise
k. Rolul samburilor de caise in mentinerea unui pH echilibrat
3. Utilizarea samburilor de caise in cosmetica
a. Produse pentru ingrijirea pielii cu ulei din samburi de caise
b. Produse pentru ingrijirea parului cu ulei din samburi de caise
c. Samburii de caise, ingredient pentru un exfoliant eficient

 

Informatii generale despre samburii de caise

Samburele de caisa are, in spatele invelisului tare, un miez cu un gust specific, cunoscut sub denumirea de aluna amara. Acesta este folosit din timpuri stravechi, mai ales in  zona orientala, pentru a trata diferite afectiuni repiratorii precum astmul sau bronsita. Cercetarile moderne au evidentiat faptul ca, daca ii consumi regulat, dar in cantitati mici, samburii de caise se pot dovedi miraculosi pentru sanatatea organismului tau.

Totusi, de ce nu ne lasau parintii sa consumam multi samburi de caise? Pentru ca ei contin in mod natural amigdalina (vitamina B17, aceeasi care este prezenta si in migdale), o substanta care la nivelul corpului poate cauza otravire, daca se consuma o cantitate mare.

Initial, vitamina B17 se utiliza in tratamentul cancerului, dar, incepand cu anii '80 a fost interzisa, ca urmare a presiunilor exercitate de Ministerul Sănatatii si Directiei de Control pentru Calitatea Alimentelor si Medicamentelor din SUA. Controversa pe subiect este inca deschisa in acest moment, iar parerile specialistilor impartite.

Tipuri de samburi de caise

In functie de tipul de caise de la care am obtinut samburii, acestia pot fi de doua tipuri: samburi dulci sau amari. Deosebirea este data in principal de cantitatea de amigdalina continuta (transformata in organism in cianura). Recoltarea samburilor se face de la fructe mature, coapte cat sa fie dulci, dar nu trecute, pentru ca in acest caz samburii pot sa se usuce.

Samburii dulci de caise

Samburii de caise dulci nu contin o cantitate foarte mare de amigdalina, asadar nu sunt periculosi pentru sanatate chiar daca depasim doza recomandata in general de specialisti.

Samburii amari de caise

Spre deosebire de samburii dulci de caise, samburii amari contin o cantitate mai mare de amigdalina , ceea ce le si da un gust mai puternic, mai aromat si amar.

Proprietatile nutritive ale samburilor de caise

Samburii de caise contin proteine, acizi grasi, vitaminele A, C, vitamine din grupul B (inclusiv B17 -  cunoscuta amigdalina), plus betacaroten si minerale cum ar fi magneziu, potasiu si fier. Datorita acestei compozitii, samburii de caise aduc numeroase beneficii pentru organismul tau, de la efectul antioxidant, antiinflamator si analgezic si pana la reglarea tensiunii arteriale. Despre toate aceste lucruri vom discuta imediat in detaliu.

Samburii de caise contin un numar de 590 de calorii pentru 100 de grame, ceea ce poate sa para mult, dar nu este asa decat in aparenta, pentru ca numarul va fi mult mai mic  daca ai sa calculezi caloriile pentru doza zilnica recomandata, care este de numai cativa samburi.

Moduri de utilizare a samburilor de caise

Samburii de caise se folosesc in alimentatie ca parte a unor retete de dulciuri si sunt de mare folos in camara unei gospodine pentru ca imbunatatesc gemurile si dulceturile preparate pentru iarna.

Cura cu samburi de caise

Curele cu samburi de caise se intind pe perioade de pana la 4 saptamani si se pot repeta de mai multe ori pe parcursul anului. Ele presupun consumul regulat al acestor alimente, in doze de 5 pana la 7 samburi pe zi, dar nu intreaga cantitate odata. Efectele se vad atat la nivelul corpului, dar si la nivelul creierului, samburii de caise imbunatatind memoria, tonusul muscular, sistemul digestiv si pe cel circulator.

Retete cu samburi de caise

Samburii de caise au o aroma foarte placuta, asemanatoare migdalei și se consuma ca atare, adaugati in cereale pentru micul dejun sau inclusi ca ingrediente in diferite retete culinare, in special de preparate dulci. O idee interesanta este si adaugarea acestora in shake-uri, cu conditia sa fie foarte bine pisati in blender si sa nu se depaseasca doza zilnica recomandata, avand in vedere continutul de vitamina B17.

Samburii de caise in gemuri

In gemuri, adaugarea de samburi de caise este un obicei al gospodinelor pricepute, care stiu ca acestia dau o aroma speciala si  o textura deosebita, datorita faptului ca raman mai tari decat fructul in sine. Samburii se adauga in acest caz dupa ce au stat in apa pentru inmuiere si au fost decojiti de pielita maronie, care are un gust amar. Daca vrei, poti chiar sa coci in cuptor pentru cateva minute samburii de caise inainte de adaugarea in gemuri, asa cum faci in cazul alunelor sau nucilor. Dupa preferinta fiecarui consumator, samburii de caise pot sa fie adaugati intregi sau maruntiti.

Samburii de caise in prajituri

In prajituri, in special in cele cu aluat de tip pandispan, samburii de caise se folosesc atat pentru a completa textura, cat si gust sau decor, exact la fel cum procedezi cu nucile sau alunele. Combinatia intre blatul pufos si samburii crocanti este interesanta si place multora, asa incat te invitam sa o incerci, daca nu ai facut-o deja. Nu vei fi dezamagit. Nu trebuie sa iti faci probleme privind depasirea dozei zilnice recomandate decat daca intentionezi sa dai gata dintr-o data, intreaga tava de prajitura, lucru care oricum nu este recomandat nici pentru sanatatea, nici pentru silueta ta.

Samburii de caise in martipan

Samburii de caise pot fi folositi si pentru a compune celebra reteta de martipan, fie ca inlocuitor al migdalelor, fie in combinatie cu acestea.

Pastrarea samburilor de caise

Daca doresti sa consumi samburi de caise nu trebuie sa astepti sezonul fructelor si nici sa te chinui sa spargi samburele cu ciocanul pentru a ajunge la miez. Gasesti samburi de caise pe site-ul nostru sau in magazinele specializate, atat cele naturiste, cat si in cele de tip plafar. Este recomandat sa ii achizitionezi din surse de incredere, pentru a avea garantia ca au fost depozitati in cele mai bune conditii de pastrare a proprietatilor nutritive: la loc uscat si intunecos.

Daca ai mancat caise si ai pastrat samburii, sa stii ca ii poti usca si pastra in pungi de hartie, la loc uscat, dar nu mai mult de cateva luni. Daca vrei sa le prelungesti termenul de valabilitate, tine-i in pungute in congelator, in acest caz rezistand chiar si un an.

Riscul consumului in exces de samburi de caise

In acest punct al expunerii noastre, probabil te intrebi: cati samburi de caise se pot manca pe zi? Samburii amari de caise trebuie consumati in doze mici. Vorbim aici despre maxim 6-8 pe zi in cazul adultilor si numai maxim 2 pe zi in cazul copiilor, iar acest dozaj se datoreaza continutului acestora de amigdalina (vitamina B17).

Sunt samburii de caise toxici? Consumati in doze mari, samburii de caise pot deveni toxici pentru organismul tau, care va prezenta simptomele clasice de otravire: greata, febra, dureri de cap, sete, dureri musculare si stare letargica.

Beneficiile samburilor de caise pentru sanatate

Samburii de caise aduc beneficii pentru imbunatatirea memoriei, reducerea tensiunii arteriale, ameliorarea durerilor articulare, intarirea sistemului imunitar, intinerirea tenului – sub forma de ulei - si, conform unor studii pe marginea carora lumea stiitifica inca dezbate, previn cancerul.

Efectul inflamator al samburilor de caise si beneficiile pentru ameliorarea artritelor

Este cunoscut de catre specialisti efectul antiinflamator pe care il au atat caisele, cat si samburii lor. Datorita acestui efect, curele de samburi de caise si/sau consumul regulat este recomandat in cazul artritelor, intrucat pot ameliora simptomele acestei boli.

Beneficiile samburilor de caise asupra tensiunii arteriale

Datorita continutului de potasiu, samburii de caise ajuta la reglarea tensiunii arteriale, fiind astfel de mare ajutor pentru circulatia ta si ajutand inima sa functioneze mai bine. Aceasta este si unul dintre motivele pentru care o cura de 4 saptamani cu samburi de caise iti va da senzatia de energie si de picioare usoare.

Beneficiile samburilor de caise asupra sistemului imunitar

Amigdalina sau vitamina B17 din samburii de caise are un efect benefic asupra sistemului tau imunitar, intrucat ii stimuleaza actiunea, il determina sa fie mai eficient in eliminarea celulelor maligne. De aici si pana la combaterea unor boli cum este cancerul nu mai este decat un pas, dar in momentul de fata, asa cum vom discuta imediat in mai mare detaliu, lucrurile nu sunt clare... sau, cine stie, poate ca nu sunt dezvaluite clar publicului larg. Oricum, pe baza substantelor continute de samburii de caise exista pe piata si tratamente naturiste care se bucura de popularitate (un exemplu in acest sens este Onconovical).

Samburii de caise si rolul lor in prevenirea cancerului

Initial, vitamina B17 se utiliza in tratamentul cancerului, dar, incepand cu anii '80 a fost interzisa, ca urmare a presiunilor exercitate de Ministerul Sănatatii si Directiei de control pentru calitatea alimentelor si medicamentelor din SUA. Controversa pe subiect este inca deschisa in acest moment, iar parerile specialistilor impartite.

Autorul american Edward Griffin, un cunoscut sustinator al efectului vitaminei B17, afirma, in volumul sau, World Without Cancer (O lume fara cancer), ca exista un soi de conspiratie mondiale dictata de interesele economice ale producatorilor de medicamente: Vitamina B17 este mult prea eficienta in tratarea cancerului si prea ieftina fata de produsele clasice pentru chimioterapie, de accea nu este rentabil sa fie utilizata in procesul de vindecare.

Samburii de caise, un posibil afrodisiac

In Europa, atat caisele, cat si samburii de caise sunt considerate alimente cu potential afrodisiac, dar este adevarat ca acest efect depinde si de asocierea lor cu alte ingrediente care au capacitatea de a potenta efectul respectiv.

Rolul analgezic al samburilor de caise

Controversata vitamina B17 din compozitia samburilor de caise poate fi un analgezic natural, dar acest lucru este inca dezbatut de lumea stiintifica. In cazul in care s-ar dovedi adevarat, intreaga industrie farmaceutica ar pierde profituri importante, dar macar oamenii ar apela, asa cum o faceau candva, la remediile pe care natura le-a pus la dispozitie dintotdeauna.

Beneficiile samburilor de caise asupra sistemului digestiv

Samburii de caise contin pectina si celuloza, motiv pentru care sunt benefici pentru sistemul tau digestiv. Ei accelereaza digestia si au un efect laxativ usor, astfel incat, daca ai probleme cu constipatia, incearca sa consumi in mod regulat samburi de caise in doza recomandata.

Beneficiile samburilor de caise in tratarea racelilor si problemelor respiratorii

Pentru cei care mai au dubii si nu sunt inca pe deplin lamuriti la ce sunt buni samburii de caise, vom face precizarea ca acestia erau utilizati inca din China Antica in scop medical, de exemplu pentru tratarea racelilor si a problemelor respiratorii asociate acestora. Si in medicina naturista actuala aceasta utilizare se mentine, cu efecte deosebite.

Efectul antioxidant al samburilor de caise

Este cunoscut si apreciat si efectul antioxidant al samburilor de caise. Consumul lor este de natura sa sprijine organismul in lupta impotriva radicalilor liberi si sa sustina regenerarea celulara.

Proprietatile anti-microbiene ale samburilor de caise

Samburii de caise si, mai ales, uleiul extras din samburi de caise au importante proprietati antimicrobiene, aparandu-ti corpul de infectii.

Rolul samburilor de caise in mentinerea unui pH echilibrat

Caisele si samburii de caise sunt alimente alcaline, care combat aciditatea din sange si te ajuta sa iti mentii pH echilibrat. Daca adaugam la consumul samburilor de caise si o alimentatie naturala si echilibrata, care abunda in legume, vom face un pas important catre sanatate.

Utilizarea samburilor de caise in cosmetica

Samburii de caise sunt inclusi la scara larga in industria cosmetica. In forma lor pisata se folosesc pentru prepararea unor exfoliante, iar uleiul din samburi de caise intra in componenta sapunurilor, lotiunilor de corp, mastilor pentru par si cremelor.

Produse pentru ingrijirea pielii cu ulei din samburi de caise

Uneiul din samburi de caise este potrivit pentru toate tipurile de piele, de la cea acneica a adolescentilor si pana la cea uscata si matura. Uleiul din samburi de caise asigura hidratarea tenului, ii reda eleasticitatea, contribuind in mod semnificativ la reducerea ridurilor si normalizarea secretiei de sebuum. Antioxidantii din compozitie vor combate actiunea radicalilor liberi, asadar efectul va fi unul de intinerire. Indiferent daca ai tenul gras sau uscat, uleiul din samburi de caise te va ajuta sa ii imbunatatesti aspectul.

Produse pentru ingrijirea parului cu ulei din samburi de caise

Si pentru par uleiul din samburi de caise are aceeasi actiune ca si in cazul tenului: hidratanta, revitalizanta, de aceea il gasim inclus intre ingredientele sampoanelor, a balsamurilor si mastilor capilare, ba chiar si a vopselurilor pentru par.

Samburii de caise, ingredient pentru un exfoliant eficient

De ce se folosesc samburii de caise pentru prepararea unor creme si lotiuni exfoliante pentru corp? Din doua motive: in primul rand pentru consistenta dura care ajuta la indepartarea celulelor moarte si, in al doilea rand, datorita continutului de uleiuri, care ajuta la hidratarea pielii. Practic, actiunea unui asemenea exfoliant este dubla, asa cum se intampla si in cazul celor pregatite in casa cu fulgi de ovaz.

Din aceeasi categorie

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a afla ultimele noutati